reklama 11C

Chtěli koně pro dceru. Nizozemská rodina omylem odchovala vítěze listed

ikonka

Plnokrevný chov v Nizozemsku skomírá, počet tamních hříbat se dá spočítat na prstech jedné ruky. O to pozoruhodnější je příběh tříletého valacha Skylight Brocharda, který to z hříběte narozeného omylem dotáhl až k triumfu ve francouzském listed.
05.04.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: poskytl France Galop  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Ten dostih se běžel už před měsícem a zřejmě by prošel bez většího povšimnutí, kdyby ho nevyhrál kůň s nezvyklým suffixem. Vítězem 1300 metrů dlouhého listed Prix Montenica na all-weather dráze ve francouzském Chantilly se totiž stal v Nizozemsku narozený tříletý valach Skylight Brochard.

Nizozemský plnokrevný ročník 2021 čítal pouhých pět hříbat. Když se britský deník Racing Post vydal po stopách kariéry Skylight Brocharda, zjistil, že čerstvý držitel statusu blacktype koně má za sebou ještě zajímavější příběh, než se zdálo na první pohled.

Jeho chovateli a majiteli je rodina Brochardových, která až donedávna neměla o dostizích ponětí. Desmond Brochard původně sháněl jezdeckého koně pro svou tehdy čtrnáctiletou dceru Jill a přes holandského překupníka narazil na jedenáctiletou klisnu Sky, která se do země dostala v rámci transportu vyřazených koní z Irska.

 

Čtěte také: Všude jsem fotila, ale v Lysé jsem nejradši seděla na koni, vypráví Maxa Píšová

 

Při náhodné veterinární prohlídce se však ukázalo, že nový rodinný mazlíček je březí. Brochard se zhrozil, ale dcera byla nadšená. Pátrání ukázalo, že Sky je ve skutečnosti plnokrevník a jmenuje se Fonseca. Brochard se přes Weatherbys spojil s klisniným posledním majitelem Tally-Ho Stud a dozvěděl se, že Fonseca byla připuštěna Mehmasem, ale i kvůli cystám v děloze původně nebyla březost potvrzena.

Irský hřebčín nabízel Brochardovi klisnino odkoupení, ale v té době už porodila hříbě a nizozemská rodina se rozhodla si ho nechat. "Stále jsem nevěděl nic o koních, natož o těch dostihových. Neměl jsem tušení, kdo je Mehmas a co dělat s hříbětem," vzpomínal Brochard pro Racing Post.

Při hledání lidí, kteří by mu mohli v nečekané situaci poradit, narazil na Renate van der Kraats. Ta se postarala o doplnění papírů hříběte a když se Brochardovi rozhodli, že se pokusí svého odchovance směřovat do dostihového tréninku, snažila se vyjednat hřebečkův přesun do Francie nebo Německa. Nakonec se to však nepodařilo včas a hnědák pokřtěný Skylight Brochard byl zapsán do nizozemské plemenné knihy.

Odchov strávil v Normandii a dostal se do tréninku Tima Donwortha v Chantilly, kde dosud vyhrál tři ze svých šesti startů. To všechno stále v barvách Brochardových, kteří se naplno ponořili do jim donedávna neznámé disciplíny.

"Vynakládáme teď na koně hodně peněz, ale je tak vzrušující sledovat, co to přinese a kam nás to zavede. Chceme jít od A do Z do tohohle dobrodružství a vybudovali jsme si k našemu koni emoční pouto. Dohodl jsem se s Jill, že ho prodáme jedině v případě výjimečné nabídky, která by nám změnila život," citoval Racing Post nadšeného Desmonda Brocharda.

Rok po narození své hvězdy nechal Fonsecu opět připustit, tentokrát hřebcem Dschingis Secret, jehož mu doporučil kamarád a krajan Adrie de Vries. A loni klisna navštívila hřebce Golden Horde.

"Změnilo nám to život. Nikdy jsem ani nesnil, že by se něco takového mohlo stát lidem, jako jsme my. Dostihoví koně jsou obvykle pro bohaté lidi," uzavřel Brochard.

Zdroje: Racing Post, France Galop




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE