reklama 11D

Přiznáváme barvu. Kdo jsou naši favoriti a komu věříme v Českém derby

ikonka

"Tak co, jak vidíte derby?" zní v těchto dnech nejčastější otázka mezi českými dostihovými příznivci. A nemůžeme se jí vyhnout ani my v redakci Jezdci.cz. Den před startem tak nabízíme náš názor na koně i věci okolo v komentované startovní listině.
21.06.2019 14:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
Filip Minařík chce vyhrát své první derby, ale Václav Luka, Jiří Odcházel, Martin Laube nebo Lokotrans také. Jedna stáj posílá ve stejný den koně do derby i na Royal Ascot,  ve vrcholu klasické sezony je zastoupena i překážková centrála z Koles. Vůbec poprvé má svěřence v derby Jan Demele.
 
Ať se podíváte kterýmkoli směrem, 99. České derby nabízí nespočet velkých i malých příběhů. Dostih, který se v sobotu poběží na závodišti Velká Chuchle, má jasného favorita a okruh koní s největšími šancemi, přesto ho lze stejně jako každý rok označit za zcela otevřenou záležitost.
 
Zatímco u mnoha jiných dostihů si lze po jejich doběhu říci "Ano, teď už víme, takhle nějak to mělo dopadnout", na kouzlu a zvláštní atmosféře derby se podílí právě to, že u mnoha jeho ročníků hraje souběh momentální formy, štěstí a dalších okolností mnohem větší roli než je v dostihovém sportu zvykem.
 
Hledá se vytrvalec. Opravdu?
 
Vzpomeňme si třeba na ročník 2017, jehož vítěz Joseph se od té doby už neprosadil a loňskou sezonu končil ve čtyřkových překážkových dostizích. Zatímco tehdy po nejhorším průběhu všech dob poražený Nagano Gold tuto sobotu poběží grupu 2 Hardwicke Stakes v rámci Royal Ascotu. A najdeme celou řadu dalších příkladů.
 
Jedním z hlavních mýtů kolem derby je všeobecný předpoklad, že se hledají koně s vytrvaleckými schopnostmi. Už Lester Piggott však na přelomu 60. a 70. let podotkl, že ve většině derby stačí k úspěchu optimum kolem 2000 metrů, pokud má kůň odpovídající třídu. A to mluvil o Epsomu, jehož stoupání a klesání má zcela jiné parametry než chuchelská protilehlá rovina a který má Tattenham Corner, nikoli lahovický oblouk.
 
Specifikem chuchelského derby je naopak "učiliště corner", tedy první oblouk zhruba 400 metrů po startu, ve kterém dochází k celé řadě kolizí, daných jednak přemotivovaností některých účastníků a také častou absencí vodičů a koní starajících se o tempo.
 
To by letos mohlo být po letech trochu jinak, neboť v poli se nachází celá řada zkušených žokejů s mezinárodní kariérou. Jednoznačných kandidátů na diktování tempa je bohužel i letos pomálu.
 
Hodnoťme až na podzim
 
Klíčový rozměr derby spočívá v prostém faktu, že kolem poloviny června nemají o třídě, distančním optimu a dalších vlastnostech jednotlivých aktérů definitivně jasno ani jejich stáje, natož divácká a sázející veřejnost. Kolem mnohých tříletků, kteří zjara zaměstnávali obrazotvornost dostihového publika, bude už za pár měsíců naprostý klid.
 
A jiní, o jejichž schopnostech a preferencích měli trenéři na jaře nějakou představu, mohou všechny už brzy vyvést z omylu. Stačí si nalistovat startovní listinu dostihu, který se v sobotu poběží půl hodiny před derby - Zlatého poháru. Nachází se na ní čtyřletý bělouš Darkolva, pátý z loňského derby. Přesně před rokem se jeho šance na delších tratích zpochybňovaly s poukazem na jeho otce Dark Angela a také trenér František Holčák předpokládal hřebcovo optimum kolem 1800 - 2000 metrů. O 12 měsíců později je Darkolva vítězem slovenského St. Legeru, druhým z Velké ceny Slovenska a účastníkem Zlatého poháru.
 
Zkrátka a dobře, většinu postřehů z období před derby je třeba brát s rezervou, ne všechna fakta mají v tuto chvíli stejnou důležitost - a celkový obrázek se definitivně vyjeví až s odstupem času.
 
 

16 kandidátů 99. Českého derby očima Jezdci.cz

 
 
1 AMAZING GANGSTER (GER), Tai Chi - Amidala (Monsagem)
AMP Invest sp z oo, tr. Grzegorz Wroblewski, ž. Radek Koplík (25:1)
 
Trenér Greg Wroblewski touží po úspěchu v Českém derby opravdu hodně. Během působení v Česku vystřídal několik stájí a v každé z nich záhy našel tříletého hřebce, k němuž upínal své naděje. Na jeho letošní volbě, vítězi Memoriálu profesora Václava Michala Amazing Gangsterovi, je tato Gregova touha dobře patrná.
 
Kůň v polském majetku, který si už loni vyzkoušel distanci 1800 metrů i poměrně ambiciózní start v Mnichově, byl dlouho považován za hektického sprintera, kterého čeká brzké přesměrování na překážky. Dodatečná přihláška do Velké jarní ceny dopadla těsným druhým místem, syn německého zimního favorita Tai Chiho se ale především prezentoval úplně jiným, klidnějším projevem. Zvažovaný start ve Velké černové ceně už tým raději neriskoval a zaměřil se na poklidné doladění hřebcovy přípravy.
 
Velkou devizou Amazing Gangstera je žokej Radek Koplík, který hnědáka důvěrně zná a umí dobře odhadnout tempo. Startovní číslo 1 mu navíc umožní pohodlně se usadit na pozici. "Papíry" sice Amazing Gangsterovi v poctivě zaběhnutém dostihu na 2400 metrů stále neposkytují příliš vysoké šance, ale za určitých okolností přesto může být jedním z “černých koní”.
 
 
2 DALANDI, Alandi - Dancing Babe (Big Shuffle)
MUDr. Eva Nieslaniková, tr. Miroslav Nieslanik, ž. Jan Rája (25:1)
 
Trenér Miroslav Nieslanik vytvořil s manželi Janem a Lenkou Rájovými fungující tým, stojící za jednou z nejúspěšnějších stájí letošního roku. Oranžovo-bílé barvy MUDr. Evy Nieslanikové vyhrály v aktuální sezoně už osm dostihů a do derby posílají svého vlastního odchovance Dalandiho.
 
Syn vítěze irského St. Legeru Alandiho patří ke startujícím, kteří naznačili dostatečné vytrvalecké schopnosti i možnost se dál zlepšovat, ale zatím panují otazníky kolem jejich třídy. Jeho dubnové vítězství na 2400 metrů o 6 délek proti “nikomu” bylo impozantní a šestou příčkou ve Velké červnové ceně potvrdil, že na delších tratích se může dostat do širší špičky ročníku.
 
Preferovaný podklad, který by nejvíce uvítal, v sobotu nejspíš mít nebude. S podporou žokeje Jana Ráji, který hřebce zná důvěrně z práce i dostihů, ho však nelze podceňovat a za optimálních okolností může pomýšlet i na dotovanou příčku.
 
 
3 IGNACIUS REILLY (GB), Worthadd - In The Pink (Indian Ridge)
Syndikát V3J, tr. Václav Luka ml., ž. Bauyržan Murzabajev (9:1)
 
Syn vítěze italského derby vstoupil do kariéry v březnu blízkým šestým místem v solidně obsazeném dostihu nezvítězivších v Chantilly. O dva měsíce později při teprve druhém životním startu ovládl Velkou jarní cenu. David Liška mu připravil ukázkový dostih a bělouš v cílové rovině přišel s pohlednou koncovkou. Po dalších šesti týdnech se od něj očekává další výkonnostní posun.
 
2400 metrů určitě není hřebcovým optimem, očekává se, že se Ignacius Reilly v průběhu další kariéry zabydlí na středních tratích do 2000 metrů. To však za předpokladu optimálního průběhu nemusí být zvláštní problém. Mnohem větší výzvou bude pro trenéra Václava Luku udržení svého stále nezkušeného svěřence v psychické pohodě. V případě koně pojmenované po hlavní postavě slavné knihy Spolčení hlupců rozhodne o sobotním úspěchu hlavně jeho psychika. Čistě na základě své třídy musí být počítán k favoritům dostihu.
 
Pikantním rozměrem je angažování žokeje Bauyržana Murzabajeva. Jednoho z nejlepších žokejů v poli, který disponuje velkou aktuální formou. Ale také muže, jemuž majitelé Syndikátu V3J dodnes nezapomněli nepovedené České derby s Nagano Goldem.
 
 
4 OUTBACK RIDER (IRE), Australia - Last Laugh (Smart Strike)
Russian Racing Syndicate, tr. Arslangirej Šavujev, ž. Jaroslav Línek (65:1)
 
Na jaře se zdálo, že Arslangirej Šavujev má v Krabčicích celou armádu tříletých pro České derby, ale nakonec se dostal na start jen Outback Rider, který je v kontextu letošního pole outsiderem s nejnižší handicapovou známkou.
 
Vlastní odchovanec jednoho z trojice členů Russian Racing Syndicate Vartana Vartanova zahájil kariéru až ve třech letech. Naděje do něj vkládané zčásti potvrdil čtvrtým místem v pomalém Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera, ale na vítězného Kristiana ztrácel přes šest délek. 
 
Trenér očekával další progres ve Velké červnové ceně, ale přišlo zklamání v podobě matného výkonu a dvanáctého místa. Jiří Chaloupka hřebce v první polovině rychle rozběhnutého dostihu držel na poslední pozici, od mezníku 1000 metrů se začal posouvat trochu blíž, ale v cílové rovině nepřišel žádný progres a ztráta Outback Ridera na vedoucí koně byla tak výrazná, že Chaloupka už za distancí položil ruce a nechal hnědáka docválat do cíle.
 
V derby se sice může stát ledacos, ale úspěch Outback Ridera v současné formě a fázi vývoje je jen stěží představitelný. Je evidentní, že potřebuje ještě čas. Možná o něm v budoucnu ještě uslyšíme, ale 22. června to nejspíš nebude.
 
 
5 URAN (GER), Reliable Man - Ungarin (Goofalik)
Stáj Březová, tr. Jan Demele, Michal Demo (25:1)
 
Ve světle pomalejšího rozjedu jeho kariéry to poněkud zapadlo, ale Uran patří k nejdražším koním v letošním derby. Polobratr gr.3 umístěné Umirage a třetího z listed Ustilaga na říjnové dražbě v Baden Badenu stál 30 000 eur. Není jen synem vítěze Prix du Jockey Club Reliable Mana, ale také blízkým příbuzným šampiona německých vytrvalců Ungara a členem jedném z nejúspěšnějších rodin hřebčína Röttgen.
 
Trenér Jan Demele ho už v rámci loňského debutu nasměroval do druhé kategorie, kde doběhl sedmý necelé dvě délky za pozdější vítězkou Karpatské ceny O’ffensive. Následovalo páté místo ve Velké Chuchli 5 1/4 délky za vítězným Angkor Watem a ještě na konci listopadu se Uran vyčlenil z řad nezvítězivších těsným úspěchem ve Slušovicích proti Mike Of Jape.
 
Na jaře nastal čas proniknout do ročníkové špičky, ale v Ceně trojročných žrebcov z toho bylo jen sedmé místo a v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera šestá příčka. Obrat nastal ve Velké červnové ceně, kde bělouš točil do cílové roviny na posledním místě a poté předvedl na vnější straně dráhy táhlou koncovku, která za distancí nabrala na důrazu a výsledkem bylo těsné páté místo zhruba 3 1/2 délky za Angkor Watem.
 
Uran opakovaně naznačil, že metry navíc mu pomůžou a po první červnové neděli je jasné, že mezi širší špičkou ročníku má co dělat. Pokud se dokáže vyhnout všem karambolům a dostane v průběhu dostihu potřebný klid, může být tajným tipem na dobré umístění.
 
 
6 ARCTURUS (IRE), Fast Company - Mawu (Pivotal)
Meridian, tr. František Holčák, ž. Jaromír Šafář (10:1)
 
Jeden z nejsledovanějších tříletých hřebců aktuální sezony debutoval loni v Irsku jako svěřenec Josepha O’Briena. V barvách Annus Mirabilis Syndicate vyhrál dva ze svých tří startů, konkrétně se prosadil na 1600 metrů v Listowelu a Leopardstownu, kde se potkal i se svou pozdější tréninkovou kolegyní Nikeandnemesis. V součtu to znamenalo rating 86.
 
V zimě ho jako svou novou akvizici získala ambiciózní stáj Meridian a prozatím si může odškrtnout, že koupila klasického vítěze a třídového koně na střední tratě. Zda ale v Arcturusovi získala také koně s naději na úspěch v derby, je otázka. Proti zatím nehovoří jen hnědákův “krátký” původ (otec Fast Company, mateřský otec Pivotal), ale i jeho projev při letošních startech.
 
Do střední Evropy Arcturus nakoukl v dubnu těsným druhým místem o krk za Ryonym v Ceně trojročných žrebcov na 1700 metrů. O tři týdny později na stejné trati lehce ovládl Veľkú jarnú cenu. Stejně jako v jiných podobných případech zůstal František Holčák u bratislavské cesty a poslední přípravou Arcturuse na derby bylo Starohájske kritérium na 2000 metrů.
 
V roztaženém poli se usadil na páté pozici, v posledním oblouku zavelel k útoku a na začátku cílové roviny se zdálo, že má Jaromír Šafář situaci pod kontrolou. Ale jen do chvíle, kdy nastoupil domácí Ryony a utekl favoritovi o 3 1/4 délky. Arcturus musel ještě zabojovat, aby udržel těsnou druhou příčku před Shawnee’s Triumph. Hřebec už v závěru nedokázal zrychlit, navíc se Šafářovi v závěru kroutil a jeho cvalová akce ještě stále vykazovala určitou nezkušenost.
 
Že se Arctutus nejeví jako žádný velký vytrvalec, se zdá být v tuto chvíli jisté. Ale vzpomeňme si na to, co jsme konstatovali v úvodu tohoto textu. Připočítejme faktor František Holčák a fakt, že v sedle hřebce zůstává Jaromír Šafář a nutně nám vychází, že zástupce stáje Meridian neradno odepisovat. Do nejužšího okruhu favoritů derby sice nepatří, ale Holčák už mnohokrát prokázal, že i s koňmi tohoto typu dokáže udělat v modré stuze dobrý výsledek. A potřebnou třídu Arcturus rozhodně má.
 
 
7 RAMSSIO (IRE), Whipper - Rampoldina (Montjeu)
Hrubý, tr. Václav Luka ml., žk. David Liška (7,5:1)
 
Až do 14. dubna odpoledne neviděl v Ramssiovi koně pro České derby ani jeho trenér Václav Luka. V nabitém ročníku bošovických tříletých vedle Forta Templiera a Ignaciuse Reillyho působil hnědák za 4000 eur dlouho poměrně nenápadným dojmem. Měl za sebou jeden nicneříkající start ve dvou letech ve francouzském Fontainebleau a renomé koně, který se nijak zvlášť neukazuje ani v práce.
 
Všechno změnila trojková Cena primátora města Mostu dostih na 2200 metrů, kde Ramssio porazil Kristiana, Westernerku či Josephu ve stylu velkého vytrvalce. Velkou část dostihu cválal za polem a když točil do cílové roviny, ztrácel na čelní koně poměrně dost délek. David Liška ho ale s důvěrou nasměroval do mezery, která se mu otevřela v polovině cílové roviny, a mocnými cvalovými skoky akcelerující Ramssio se na cílové čáře dostal o půl délky před Kristiana.
 
Po tomto výkonu byl dohlášen do Českého derby a vysoké ambice potvrdil blízkým třetím místem v Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera, kde přiletěl velkým koncem, jakkoli tento dostih vzhledem k pomalému vstupnímu tempu jinak mnoho neřekl.
 
Rok poté, co dal David Liška přednost bělouši Forever Dry před pozdější vítězkou Blessed Kiss, sedí úřadující šampion na koni, který má veškeré předpoklady se dál zlepšovat a zabojovat o vavřínový věnec. O Ramssiově vytrvalosti není pochyb a s Liškou tvoří sehranou dvojici. Potřebuje však rychlý dostih.
 
Pokud z nějakých důvodů nedojde k repríze průběhu z "Frankenbergera", věříme, že hnědák stáje Hrubý je jedním z favoritů dostihu.
 
 
8 PACIFIC HILL (GER), Nathaniel - Paulaya (Peintre Celebre)
Monte Negro, tr. Radek Holčák, ž. Jiří Palík (4:1)
 
Ani v jednom ze svých dosavadních pěti startů Pacific Hill zatím nezvítězil. Vzhledem k tomu, že za 46 000 eur získaný odchovanec hřebčína Fährhof je jedním ze spolufavoritů derby, se jedná o poněkud kuriózní rozměr letošního ročníku. Svěřenec Radka Holčáka přitom od loňského roku prokazuje vysokou třídu, už v Gerschově memoriálu finišoval třetí za Kingem Archiem a Pardon My Frenchem.
 
Letos ho porazili jen dva koně - Kristiano v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera a Angkor Wat ve Velké červnové ceně. V prvně zmíněném trialu nezbylo Jiřímu Palíkovi nic jiného než dostih odvodit, minulý start už proběhl podle představ a ryzák si v cílové rovině táhlým závěrem přišel pro druhé místo.
 
Ani tady nebude vytrvalost problém, spíše se nabízí otázka, zda České derby nepřichází pro Pacific Hilla o jeden nebo dva měsíce dříve než by pomalu zrající Nathanielův syn potřeboval. Při obou letošních startech ukazoval "zelený" projev, ale lepší se dostih od dostihu a v sobotu by měl ukázat další posun.
 
I vzhledem k jeho třídě není vůbec vyloučeno, že si stáj Monte Negro připíše čtvrté a žokej Jiří Palík třetí vítězství v derby. Pacific Hill je každopádně jasným kandidátem na přední příčky.
 
 
9 TULARKA (IRE), Toronado - Okavango (Nayef)
Statek Blata Český Ráj, tr. Helena Vocásková, ž. Eduardo Pedroza (45:1)
 
Když Tularka začátkem loňského července po boji vyhrála Cenu EBF v Lysé nad Labem proti Strassburg nebo Amazing Gangsterovi, mohlo se zdát, že se jedná o dalšího raného dvouletého koně z šampionské centrály Němčice. Dcera výborného mílaře Toronada ale do konce sezony vyběhla už jen jednou - v Ceně Masise brala druhé místo za suverénní Near To Be Rich.
 
Na dráhu se vrátila koncem dubna už jako reprezentantka stáje Statek Blata Český Ráj a třetím místem v karlovarské Jarní ceně na 2000 metrů za Angkor Watem a Chiouboucarem motivovala svou stáj k setrvání na cestě k derby.
 
Sedmým místem ve Velké červnové ceně zhruba 4 1/2 délky za Angkor Watem sice vyloženě nezklamala, ale ani se nezařadila do užšího okruhu šancových koní. Žokej Tomáš Lukášek tak zůstává na avizované svatbě kamaráda a v sedle Tularky ho nahradí čtyřnásobný německý šampion Eduardo Pedroza. Což je vzhledem ke známé nechuti Němčic k žokejům působícím v zahraničí zajímavý tah.
 
 
10 CHIOUBOUCAR (FR), Rail Link - Elo Yole (Astarabad)
Estrella, tr. Pavlína Sůrová, ž. Martin Laube (10:1)
 
O druhém z karlovarské Jarní ceny a čtvrtém z Velké červnové ceny bylo na Jezdci.cz prakticky vše řečeno v jeho profilu z minulého týdne. Francouzský odchovanec, kterého stáj Estrella koupila už jako hříbě, opakovaně prokázal příslušnost k ročníkové špičce. Je pražským zimním favoritem, nechybí mu vytrvalost a je cíleně chystán na derby.
 
Martin Laube si ho osahal ve Velké červnové ceně, kde Chiouboucar patřil ke koním, kteří viditelně nešli až na hranici svých možností. Trenérka Pavlína Sůrová ještě nikdy tak kvalitního rovinového koně neměla - méně zkušený realizační tým však v tomto případě nemusí být mínusovým faktorem.
 
Pro nás je syn Rail Linka a vnuk Astarabada jedním ze čtyř nejzajímavějších koní na startu letošního derby.
 
 
11 ANGKOR WAT (GB), Nathaniel - Flower Bowl (Anabaa)
Joly, tr. Josef Váňa, ž. Filip Minařík (3,5:1 - f)
 
Je zvláštní shodou okolností, že mezi favority modré stuhy patří hned dva synové Nathaniela. Tento na sebe poutal pozornost od prvních okamžiků už díky své pořizovací ceně 80 000 eur. Josef Váňa mu 9. září dopřál poklidný debut v pražském dostihu EBF pod žákyní Simonou Laubeovou a výsledkem bylo třetí místo za Great Gunnarem a Astorií.
 
O tři týdny později už Angkor Wat jistě porazil Manoamana, Blitzkriega či Urana a definitivně ztvrdil svůj potenciál čtvrtou příčkou v Ceně zimního favorita, kde na něj Jiří Chaloupka netlačil více než bylo potřeba.
 
Od té doby uz Angkor Wat neprohrál - oba letošní starty proměnil ve vítězství. V Karlových Varech na 2000 metrů to bylo lehce o 4 1/2 délky, ve Velké červnové ceně jistě o 1 1/4 délky.
 
Ryzákova letošní klasická příprava měla i pár rušivých momentů, jedním z nich bylo zranění při transportu z Karlových Varů a menší pracovní výpadek. I proto působil Angor Wat před třemi týdny v paddocku poněkud nervóznějším dojmem. Kdo by ale hřebce chtěl na základě těchto faktorů odepisovat, měl by si ještě jednou prostudovat jeho bojovný výkon v cílové rovině Velké červnové ceny, kde nedostal nic zadarmo, a přesto jistě zvítězil.
 
Angkor Wat disponuje nezpochybnitelnou třídou, ale zároveň je jisté, že v derby bude potřebovat jiný, mnohem klidnější průběh dostihu. Na 2400 metrů proti stále se zlepšujícím soupeřům by stylem z 1. června už nemusel uspět.
 
Žokej Filip Minařík i majitel Jiří Odcházel stále čekají na první vítězství v derby. Minařík však nepatří k jezdcům, kteří by se podobnými věcmi nějak drásali. O vítězství v modré stuze sice velmi stojí, ale díky kariéře se stovkou blacktype vítězství včetně čtyř Velkých cen Badenu a opakovaného angažmá v Japonsku má potřebný nadhled a nebude mít ruce svázané nervozitou.
 
Před třemi lety tandem Minařík - Váňa v derby neuspěl s Timekeeperem, ale tentokrát má k dispozici výrazně lepšího koně. Zkrátka a dobře: toto je navzdory všem relativizujícím faktorům a drobným "ale" hlavní favorit 99. Českého derby.
 
 
12 MILITARY RESPECT (FR), Wootton Bassett - Magic Sopran (High Chaparral)
Lokotrans, tr. Luboš Urbánek, ž. Jiří Chaloupka (25:1)
 
Stáj Lokotrans a trenér Luboš Urbánek se po roce pokusili zopakovat úspěšný recept z minulé sezony, kterým se dostali k vítězi Slovenského derby Mon Cherimu. Výsledkem je zřejmě nejtajemnější kůň na startovní listině letošního derby. Military Respect byl zakoupen za 28 150 eur po druhém místě v prosincové prodejce v Deauville.
 
Zatímco loni hnědák v rodné Francii absolvoval pět startů s bilancí tří umístění a ratingu 35,5, v aktuální sezoně vyběhl pouze jednou. Ve slovenské Veľkej jarnej ceně se prezentoval solidním výkonem, z třetího místa ztrácel 3 1/4 délky na Arcturuse a finišoval krátkou hlavu před pozdějším vítězem Starohájského kritéria Ryonym.
 
Nejdelším dostihem jeho dosavadní kariéry byla právě zmiňovaná prodejka na 1900 metrů. Při analýze hřebcovy třídy i distančních schopností se tak není o co opřít. Otec Wootton Bassett dal sice vítěze Prix du Jockey Club Almanzora, ale jeho vlastní kariéra i kariéry většiny třídových potomků se odehrávají na úplně jiných distancích než 2400 metrů.
 
Pokud chce Military Respect bojovat o vítězství v derby, musí ukázat další zlepšení. Není to vůbec vyloučeno - ale přesnou konstelaci v tuto chvíli zná jen Luboš Urbánek se svým týmem.
 
 
13 KRISTIANO, Moonjaz - Kristine (Kris Kin)
Stanislav Chudáček, tr. Helena Vocásková, Beysim Ferhanov (20:1)
 
Kristianův příběh je z těch, kterých by český turf potřeboval výrazně více. Jeho stěžejní postavou je owner-breeder Stanislav Chudáček, držící mnoho let věrnost dostihovému sportu i rodině Vocáskových. V jeho barvách běhala už Kristianova matka Kristine i sestra Krasava, druhá z Českého derby.
 
Narostlý Kristiano poutal od začátku pozornost znalců právě díky své sestře, kterou vnějškově kromě barvy příliš nepřipomíná. V souladu se svou konstitucí vstoupil do kariéry pozvolna. Ambiciózní debut v Ceně Masise skončil poměrně vzdáleným šestým místem. Následovala zářijová čtvrtá příčka v dostihu EBF krk za Angkor Watem a zklamání v Pražském zimním favoritovi, kde doběhl až šestý.
 
Do klasické sezony tak Kristiano rozhodně nevstupoval jako ostře sledovaný kůň. Po druhém místě v Mostě za Ramssiem ale dokázal vyhrát Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera a stát se jedním ze čtyř českých odchovanců na startu letošního derby.
 
Jeho sobotní šance stojí a padají s jezdeckým výkonem Beysima Ferhanova, který se musí oprostit od nervozity a neopakovat loňské chyby v sedle Saula. Kristiano potřebuje poklidný dostih na pozici v dobrém tempu, aby v závěru mohl rozběhnout svou táhlou koncovku. Nelze od něj čekat, že se dokáže odlepit z místa v pomalém dostihu se zrychlením v posledních 800 metrech. Pokud dostane průběh na míru, může bojovat o nejvyšší příčky, jakkoli ještě musí podat důkaz o své reálné třídě.
 
 
14 BIG BEN, Mikhail Glinka - Brittany (Mujahid)
Gold & Turf, tr. Ludvík Haris, ž. Giuseppe Virdis (20:1)
 
V českém prostředí máme často tendence hodnotit i odepisovat koně předčasně, podle několika málo výkonů. Skutečný derby-kůň ale potřebuje čas, zlepšuje se pozvolna a jeho forma kulminuje až v derby. Viděno touto optikou nebyla odchovanci krabčického Darhorse dlouho věnována odpovídající pozornost. Změnila to až Velká červnová cena.
 
Při zářijovém debutu Big Bena porazila jen zimní královna Dark Absolu, o dva týdny později slavil své zatím jediné vítězství ve Fitmin Cupu proti Well Absolutovi, a sezonu zakončil pátým místem v Ceně zimního favorita.
 
Syn Mikhaila Glinky a dvojnásobné klasické vítězky Brittany se letos rozběhl šestým místem v Memoriálu profesora Michala a ve Velké jarní ceně si o jednu příčku polepšil. Zatím nejlepší výkon kariéry podal ve Velké červnové ceně, kde v těsném doběhu finišoval třetí. V jeho silách je evidentně nejen výkon z trialu zopakovat, ale ještě se lehce zvednout. Za takových okolností může pomýšlet vysoko.
 
 
15 WELL ABSOLUT, Pouvoir Absolu - Well Knit (Robellino)
Racing Photo, tr. Štěpánka Myšková, ž. Jan Verner (50:1)
 
Dosavadní kariéra českého odchovance Well Absoluta v některých ohledech připomíná mnohem skloňovanějšího Chiouboucara. Ani u něj se původně nepočítalo s účastí ve vrcholech rovinové sezony. Syn Pouvoir Absolu a rychlé Well Knit zbyl svého času v hřebčíně Napajedla mezi posledními neprodanými koňmi a byl nabízen za nízkou cenu. Majitelka Martina Poláková, jejíž barvy nejvíce proslavil vítěz Ceny Vltavy Mirax, ho kupovala s výhledem na překážkové dostihy.
 
Jenže už debut v podobě druhého místa při Fitmin Cupu dával tušit nečekané možnosti a definitivně se to potvrdilo 7. října, kdy Well Absolut v rámci stejného seriálu utekl soupeřům o 14 délek. Jak už to v podobných případech bývá, zpětný pohled hodnotu tohoto vítězství trochu relativizuje, nikdo z poražených koní se ve větších dostizích neuchytil.
 
V trojici letošních startů na jedničkové scéně hřebec podobným způsobem už neupoutal. Po pátém místě v Memoriálu profesora Michala následovaly nehonorované výsledky ve Velké jarní a Velké červnové ceně. Well Absolut se částečně podílel na tempu a tím úplně neodhalil své možnosti.
 
Prozatím se jeví jako kůň se strojovou akcí, který i na delší trati stále cválá dál, ale není schopen většího zrychlení. Pro České derby to neznamená úplně nejlepší karty, ale Well Absolut půjde na startu bez velkého tlaku a už v případě zisku poslední dotace příjemně překvapí.
 
 
16 NIKEANDNEMESIS (IRE), Xtension - Takaliya (Darshaan)
Joly, tr. František Holčák, ž. Zdenko Šmida (50:1)
 
Druhá zástupkyně stáje Joly vyhrála jako dvouletá dva z osmi startů v Irsku. Ačkoli ratingově byla horší než další import Františka Holčáka Arcturus, svým vítězstvím v Ceně trojročných kobýl na 1700 metrů vyvolala velká očekávání. Po špatném průběhu dostihu a drtivé akceleraci z posledního místa o ní jako o potenciálním derby-koni nadšeně mluvil i žokej Jaromír Šafář.
 
Ve dvou dalších bratislavských startech už ale Nikeandnemesis podobný záblesk brilantnosti neukázala. V Jarnej ceně kobýl její speed stačil jen na čtvrté místo, byť nijak vzdálené, a zatím posledním startem byla pátá příčka v Ceně Arvy na Turf Gala.
 
To hnědku ani při nejlepší vůli neřadí mezi favority derby. Ač by stájová příslušnost mohla svádět k teoriím, zda by nemohla aspoň trochu pomoci Angkor Watovi, nacházíme se v České republice a klisna stojí v jiné centrále než favorit dostihu. Nikeandnemesis za těchto okolností může jen překvapit.
 
 
Sečteno a podtrženo: Jdeme letos s davem a věříme ve vítězství Angkor Wata, na jeho zaváhání a slabší moment čeká někdo ze sestavy Pacific Hill, Ramssio, Ignacius Reilly a Chiouboucar. O post nejlepšího českého odchovance si to rozdají Big Ben s Kristianem, tajným tipem je pro nás Uran. Jakkoli vyrovnaná se situace zdá být - vyhrát může jen jeden a někdo musí být desátý i šestnáctý. Už v sobotu podvečer bude vše jasné...
 
 

Napsali jsme o 99. Českém derby

 
 
 
 
 
 

Videa

 
 
 
 

Přímý přenos

 
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE