reklama 11A

Připomene slávu Kladrub? Emotivní nákup Chiouboucar se chystá na derby

ikonka

Chiouboucar se narodil ve Francii, ale v sobotu 22. června mu budou držet palce všichni kladrubští patrioti. Hřebce stáje Estrella totiž chystá bývalá mistryně republiky ve všestrannosti Pavlína Sůrová v Kolesech - a má šanci uspět v Českém derby.
14.06.2019 17:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Stalo se v Normandii, jen pár kilometrů od místa, kde Jiří Trávníček koupil a rekonstruoval hřebčín Haras de Beaufay. Manželé Fialovi z Vraného nad Vltavou přijeli na návštěvu svého známého Gheorghe Codrea, aby si prohlédli jeho nová hříbata. V jednu chvíli Janu Fialovou upoutal devatenáctidenní hřebeček, který za ní přišel v boxu a začal si s ní hrát.
 
Její manžel Oldřich se otočil na přítomnou trenérku Pavlínu Sůrovou: "Katastrofa, toho bude určitě chtít koupit!" A měl pravdu. Čilý hnědák po Rail Linkovi měl z mateřské strany ryze překážkový původ, ale Jana Fialová si okamžitě vzpomněla na jeho paternitního polobratra Trip To Rhodose. "Takhle jsem si ho vybrala, zcela neodborně a emotivně," směje se dnes Fialová.
 
O tři roky později se hřebec jmenuje Chiouboucar a patří mezi nejzajímavější koně na startu 99. Českého derby. Sázková kancelář Tipsport ho předběžně vypsala v kursu 15:1. Pokud by se mu v sobotu 22. června podařilo zvítězit, pro rodinnou stáj Estrella by to znamenalo první jedničkový úspěch za jedenáct let jejího fungování.
 
Všichni v něm původně viděli skokana
 
Na první pohled se únorový hnědák nezdál být ničím výjimečný. Jeho matka Elo Yole, dcera Astarabada, vyhrála mílový prodejní dostih v Maisons-Laffitte a handicap v Chateaubriantu. Ve Francii dosáhla na nejvyšší známku 30,5. Na dráze měla sedm potomků, nejlepším z nich byl trojnásobný vítěz Polyo Lindo (Poliglote). Jeho pravá sestra Elo Poly se vyvinula ve zvláštní zjev francouzských regionálních drah, kde se objevila v 97 dostizích.
 
"Že by z Chiouboucara mohl být rovinový kůň, nikoho z nás ani nenapadlo. Gheorghe chová překážkové koně, kupovali jsme od něj třeba Rozinu. Nechala jsem hříbě u něj na odchov. Už v jednom roce nám Gheorghe hlásil, že hřebeček je ranější a že možná do těch překážek ani nepůjde," vzpomíná Jana Fialová.
 
Odhad francouzského chovatele se brzy ukázal být správným. Po přesunu do Koles k trenérce Pavlíně Sůrové se dvouletý Chiouboucar poprvé dostal na dráhu už 22. července. V Karlových Varech doběhl třetí, deset délek za vítězkou Near To Be Rich. A hned napoprvé ukázal potenciál - na suverénní vítězku nasbíral rozhodující ztrátu už v první polovině 1400 metrů dlouhé tratě, ale v cílové rovině přišel podél bariéry se solidní koncovkou a s výjimkou bělouše Torque Powera s přehledem porazil zbylé soupeře.
 

Video: Seal nepotřeboval pilota, ale navigátora, říká Fedorowicz

 
"U jeho debutu jsem osobně nebyla. Tenkrát jsme budovali v Kolesech rehabilitaci a v Karlových Varech mi vypomáhal Martin Liška. Sledovala jsem na záznamu, že to jako debutant hezky seběhl pod rukama a potvrdila jsem si, že ten kůň má potenciál," říká Pavlína Sůrová.
 
O měsíc později na stejném závodišti to muselo být jasné už i nezasvěceným. Na distanci 1600 metrů působil hřebcův projev o poznání zkušeněji a pod Vendulou Korečkovou utekl o 2 1/4 délky šampionovi dvouletých hřebců King Archiemu. Třetí finišoval další pozdější jedničkový vítěz Amazing Gangster.
 
Na sklonku sezony přidal Chiouboucar ještě pohledné vítězství v Pražském zimním favoritovi na 1800 metrů. Z pozdějších aktérů Českého derby se v poli poražených nacházeli Amazing Gangster a Kristiano.
 
Nejchytřejší kůň ve stáji
 
Nebyly to ale zdaleka jen výkony na dráze, čím si nadějný junior získal svou trenérku. "Od začátku se mi líbí, jakou má povahu. Mám ráda koně, kteří si odpracují svoje a poté umí odpočívat. Přesně takový byl můj nejlepší sportovní kůň a to samé je teď Chiouboucar," líčí Sůrová. "Svým založením je těžký flegmatik. Pro něj je nejdůležitější dostat včas nažrat a prospat se. Je takový kůň pohodář."
 
Majitelka Jana Fialová souhlasí: "Takhle chytrého koně jsem ještě neměla. Nevydává zbytečně energii, soustředí se na to svoje."
 
Do klasické sezony vstoupil Chiouboucar koncem dubna v karlovarské Jarní ceně na 2000 metrů, kde po neklidném průběhu s několika kolizemi doběhl druhý. Ještě na konci protilehlé roviny cválal na poslední příčce a 600 metrů před cílem se mu podařilo nasadit k slalomu mezi soupeři, ale na vítězství svěřence Josefa Váni to nemohlo už nic změnit.
 
Ve Velké červnové ceně se na hřebce poprvé posadil Martin Laube. V rekordně rychlém dostihu držel hřebce v blízkém druhém sledu kolem šestého místa. Na začátku cílové roviny si zlepšil pozici, krátce před mezníkem 400 metrů se dostal do fyzického kontaktu s vedle běžícím Angkor Watem a poté spolu svedli dlouhý souboj.
 
Až v posledních metrech začal Chiouboucar ztrácet a v těsném doběhu finišoval čtvrtý, přičemž Laube jezdil především rukama a v závěru už spíše kontroloval situaci. "Z mého pohledu to byl seznamovací start před derby. Všechny předešlé dostihy šel Chiouboucar zezadu, dnes chtěli jsme vyzkoušet jít trochu v koních. Myslím si, že kůň udělal všechno, jak měl. Možná jsem ještě chvíli mohl počkat, ale osahal jsem si ho a měl jsem z něho velmi dobrý pocit," řekl po doběhu Laube.
 
Zatímco na konci dubna Chiouboucar ztrácel na Angkor Wata 4 1/2 délky, o pět týdnů později to bylo už jen asi půldruhé délky.
 
Oživil vzpomínku na PP Kladruby
 
Bývalá mistryně republiky ve všestrannosti a účastnice mistrovství světa nyní stojí před těžkým úkolem. "Na jednu stranu se na derby těším, ale je to také obrovská zodpovědnost. V životě jsem tak dobrého rovinového koně neměla," přiznává Pavlína Sůrová.
 
"I pro majitele to bude první derby a po těch letech u koní je to pro ně určitě zadostiučinění. Jsem jim moc vděčná, že mi Chiouboucara nechali. Mohli ho po dvouleté sezoně svěřit nějakému renomovanějšímu trenérovi," dodává.
 

Čtěte více: Velmi otevřené derby. Řada velkých stájí chybí, přiletí hvězdní jezdci

 
V tomto ohledu ale Jana Fialová od začátku zůstává nad věcí. "Chtěli jsme Pavlíně dát příležitost. Každý úspěšný trenér měl někdy svého prvního koně v derby, prostě je potřeba to zkusit," usmívá se.
 
Protože v Kolesech nestojí další tříletý kůň srovnatelné třídy, připravuje se Chiouboucar, kterého nejčastěji jezdí žákyně Denisa Sikorová, často sám a v hlavních pracích mu dělají sparing-partnery výrazně starší Malq s Tesstinem.
 
Na hřebcově celkovém režimu je průběžně znát i sportovní minulost jeho trenérky. "Chci, aby i rovinový kůň byl schopen chodit na jízdárnu, kde v zimě pracujeme. Musí se umět ohýbat, musí umět překlusat kavaletu a být ovladatelný. Protože jsem v dobách mé minulosti ve všestrannosti jezdila převážně plnokrevníky nebo koně vysoko v krvi, ráda si s nimi hraju. Takže i Chiouboucar - třebaže neběhá a možná ani nebude běhat překážkové dostihy - chodí kavaletové práce a umí si poskočit," vysvětluje Sůrová.
 
Zkrátka a dobře - v roce 2019 stojí v Kolesech u Kladrub nad Labem šancový kůň pro České derby. A tento samotný fakt má ohlas už před startem.
 
"Můj táta to samozřejmě sleduje a nabíjí ho to energií, ale prožívají to i další lidé u nás. Tuhle mi někdo dokonce telefonoval, že konečně je v Kolesech derbysta. Místní vzpomínají, jak měly Kladruby kdysi koně v Chuchli u Josefa Krištůfka. Chiouboucar sice neběží v kladrubském dresu, ale lidé tady ho berou za svého i tak," uzavírá trenérka.
 
 
Foto: Martin Cáp




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE