reklama 11C

Minařík, Murzabajev, Liška. Favorit Českého derby odskočí z boxu 11

ikonka

Startovní listina Českého derby je uzavřena. Sázkový favorit Angkor Wat má číslo 11, většině ostatních šancových koní byla vylosována jednociferná čísla. Chuchelská sobota slibuje i zajímavý rámcový program, první dostih začíná ve 14:00.
17.06.2019 15:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
Pět dní před dnem D byla v pondělí uzavřena startovní listina 99. Českého derby. Do největšího klasického dostihu, který je letos dotován 2 miliony korun, nastoupí plné pole 16 koní. Jako náhradník "pod čarou" bude na svou šanci čekat hnědák Bell Elysees.
 
Jezdecké obsazení nedoznalo žádných velkých překvapení. Čtyřnásobný německý šampion Filip Minařík pojede vítěze hlavní předzkoušky Angkor Wata, Jaromír Šafář zůstává v sedle slovenského klasického vítěze Arcturuse a Jiří Palík si zopakuje angažmá na Pacific Hillovi.
 
Dvojnásobný vítěz Evropského poháru žokejů Bauyržan Murzabajev pojede vítěze Velké jarní ceny Ignaciuse Reillyho, pro něhož to bude v sobotu teprve třetí start kariéry. Úřadující šampion David Liška se vyhoupne na dodatečně dohlášeného Ramssia.
 

Čtěte více: Připomene slávu Kladrub? Emotivní nákup Chiouboucar se chystá na derby

 
O obsazení bošovických koní rozhodl trenér Václav Luka. "Jezdci si nevybírali, rozhodoval jsem se sám podle toho, který žokej mi svým naturelem pasuje na kterého koně. Pro Davida by to bývalo těžké rozhodování, nakonec sám říkal, abych to rozesknul já," řekl serveru Jezdci.cz Václav Luka, který ve stejný den vyšla Nagano Golda do grupy 2 na mítinku Royal Ascot.
 
K hlavním jezdeckým hvězdám derby bude bezesporu patřit Eduardo Pedroza, který pojede jedničkově umístěnou Tularku. Na vítězi Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera Kristianovi zůstává Bejsim Ferhanov, pražského zimního favorita Chiouboucara bude vést opět Martin Laube.
 
Nejnižší startovní číslo bylo vylosováno chtivému Amazing Gangsterovi, který poslední trialy vynechal a poběží poprvé od těsné druhé příčky ve Velké jarní ceně. Jednociferná čísla mají Ignacius Reilly (3), Arcturus (6), Ramssio (7) a Pacific Hill (8). Angkor Wat má jedenáctku.
 
Podle sázkové kanceláře Tipsport je jasným favoritem derby právě vítěz Velké červnové ceny Angkor Wat (3,85:1), v dalším sledu vidí bookmakeři Pacific Hilla (7:1), Arcturuse, Ignaciuse Reillyho a Ramssia (všichni 8,5:1). Naopak největšími outsidery jsou Nikeandnemesis (40:1), Outback Rider (45:1) a náhradník Bell Elysees (100:1).
 
Rámcový program se špičkovými žokeji i novými tvářemi 
 
Sobotní odpoledne ve Velké Chuchli nabídne další čtyři jedničkové dostihy. Ve Zlatém poháru Rádia Impuls poprvé změří síly s domácí špičkou čtyřletý Premier Lion. Čtyřletého syna Zanzibariho koupil za 26 200 eur Syndikát V3J jako potenciálního vodiče pro Nagano Golda.
 
Někdejší Cena hřebčína Napajedla se letos poběží pod názvem "40. Cena tříletých klisen" a její hlavní hvězdou je vítězka Jarní ceny klisen Gold Memory.
 
Dobře obsazená je Tattersalls Mile, ve které se tříletí Torque Power a Calorific postaví starším matadorům Father Frostovi, Wagramovi, Zockovi nebo loňskému klasickému vítězi Sagarovi.
 

Čtěte také: Famous Valley podeváté! Klisně zbývá jeden úspěch do rekordu

 
Filip Minařík v rámcovém programu pojede Mr Righta a Father Frosta, Eduarda Pedrozu angažovala stáj TVD a.s. na Master Of Golda a svou novou akvizici Portorikose. Bayuržan Murzabajev se ukáže v akci šestkrát.
 
Sobotní odpoledne začíná ve 14:00, České derby se poběží jako sedmý dostih se startem od 17:35. Všechny sobotní dostihy vysílá živě internetová televize EquiTV, jejíž stream začíná od 13:30. 180 minutový přímý přenos ČT Sport startuje v 15:00.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza



1 AMAZING GANGSTER (GER), Radek Koplík

2 DALANDI, Jan Rája

3 IGNACIUS REILLY (GB), Bauyržan Murzabajev

4 OUTBACK RIDER (IRE), Jaroslav Línek

5 URAN (GER), Michal Demo

6 ARCTURUS (IRE), Jaromír Šafář

7 RAMSSIO (IRE), žk. David Liška

8 PACIFIC HILL (GER), Jiří Palík

9 TULARKA (IRE), Eduardo Pedroza

10 CHIOUBOUCAR (FR), Martin Laube

11 ANGKOR WAT (GB), Filip Minařík

12 MILITARY RESPECT (FR), Jiří Chaloupka

13 KRISTIANO, Bejsim Ferhanov

14 BIG BEN, Giuseppe Virdis

15 WELL ABSOLUT, Jan Verner

16 NIKEANDNEMESIS (IRE), Zdenko Šmida

17 BELL ELYSEES (GB), Vendula Korečková


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE