reklama 11B

Dvě komety a hvězdní jezdci. Derby bude úplně jiný dostih, říká Luka

ikonka

Možná ještě nikdy nešel trenér Václav Luka mladší do Českého derby s tak nadějnou sestavou jako letos. Klasický vítěz Ignacius Reilly i Ramssio už ukázali třídu i potenciál. Jejich šance navíc posílí jezdci Bauyržan Murzabajev a David Liška.
18.06.2019 17:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
Už několikrát se stalo, že za vítězem tuzemského derby stál více než jeden majitel. Pokud však v sobotu uspěje v 99. Českém derby bělouš Ignacius Reilly, jednalo by se o první vítězství skutečného syndikátu v bezmála stoleté historii modré stuhy. Majitelé Václav Luka starší, Jan Vedral a Jan Sobotka nicméně budou ve stejný den držet palce svému Nagano Goldovi na mítinku Royal Ascot. Hřebce pojmenovaného po hlavním hrdinovi slavného románu Johna Kennedyho Toolea "Spolčení hlupců" bude ve Velké Chuchli provázet pouze trenér Václav Luka mladší, který posílá na start derby ještě "černého koně" Ramssia.
 
"Ignacius Reilly se zatím neutkal s Angkor Watem, ale osobně si myslím, že je možná nejtřídovějším koněm v poli. Zda to potvrdí výsledkově, samozřejmě uvidíme. O všem rozhodne první polovina dostihu," říká Luka o zástupci stáje Syndikát V3J.
 
Trojnásobný šampion českých trenérů zažívá rušné dny. V jednom týdnu připravuje dva koně pro České derby a jednoho pro grupu 2 v Ascotu. A třebaže ostrovní sázkové kanceláře vypsaly Nagano Golda jako outsidera Hardwicke Stakes, špehem na posledních bošovických galopech by možná nepohrdl ani Racing Post. Ignacius Reilly a Ramssio totiž velkou část jara pracovali společně s Nagano Goldem. "Chodí spolu a musím říct, že tříletí si vedle Nagana vedou moc dobře," usmívá se Luka.
 
Klasický vítěz nesmí být přemotivovaný
 
Obě jeho naděje pro derby - vítěz Velké jarní ceny i třetí z Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera - vynechaly poslední trial. Od 11. května je dostihové publikum už nespatřilo.
 
"Vkládat mezi Velkou jarní cenu a derby ještě přípravný start podle mého názoru není potřeba. Mám to vyzkoušené už s Talarem a dalšími. Před derby je na všechno málo času a já ten spěch nemám rád. Mezi oběma dostihy je šest týdnů, což je optimální rozestup. Kdybych doprostřed naplánoval ještě předzkoušku, nic mezi těmi dostihy už nestihnu. Takhle si s těmi koňmi můžu v klidu pohrát a nachystat si je k obrazu svému,” vysvětluje Luka.
 

Čtěte více: Minařík, Murzabajev, Liška. Favorit Českého derby odskočí z boxu 11

 
V případě svých letošních derby-koní má k tomu i další pádné důvody. Ignacius Reilly nastupuje teprve ke třetímu startu kariéry, a třebaže se už stihl ozdobit klasickým vítězstvím, stále ještě působí nezkušeným dojmem. I proto na něj trenér nechce přitlačit více než je nutné.
 
"Je to stále ještě takový dospívající zelenáč, podobně jako třeba Fort Templier. Jsou to hodně narostlí koně, takže je to s nimi podobné jako s dětmi. Když to tělo vyroste, chvíli trvá, než se s tím kůň srovná a psychicky dospěje. Velkou jarní cenu zvládl svou třídou, ale teď ještě potřebujeme, aby se vyvinul správným směrem jako dostihový kůň," konstatuje Luka.
 
Syn vítěze italského derby Worthadda a trojnásobné anglické vítězky In The Pink je blízkým příbuzným Darsalama, jeho čtvrtá matka dala v chovu hřebcovu matku Moonsilk. Majitelé Syndikátu V3J kupovali bělouše z chovu Kirsten Rausing za 3000 guinejí na Tattersalls December Foal Sale. Ignacius Reilly odtud zamířil, stejně jako před ním Nagano Gold, na odchov do Krabčic.
 
Na dráze debutoval až jako tříletý 14. března v Chantilly. V první polovině dostihu nezvítězivších pod Bauyržanem Murzabajevem jen obtížně chápal, co se po něm chce. Když to v cílové rovině pochopil, přišel s drtivým speedem a finišoval těsně za dotovanými příčkami na šestém místě.
 
O dva měsíce později ve Velké Chuchli ukázal další posun. V kontextu Velké jarní ceny to znamenalo vítězství o půl délky před Amazing Gangsterem a Torque Powerem.
 
"To byla ostrá míle. Jsem trochu zvědavý, co to s ním udělá v sobotu. Derby bude samozřejmě něco úplně jiného, ale je důležité, aby nebyl přemotivovaný. Proto jsem ho chtěl trochu přibrzdit. Kdyby běžel Velkou červnovou cenu, mohlo by se stát, že mu to v hlavě přeskočí, bude první polovinu dostihu prchat a pak by byl rychlý konec. Proto jsem zvolil toto řešení a věřím, že bude nachystaný dobře," dodává Luka.
 
Na začátku jim chybělo sebevědomí
 
Klasický vítěz v sobotu nebude jediným zástupcem Bošovic na startu derby. Jako ten "schovaný vzadu" se během jara vynořil hnědák Ramssio ze stáje Hrubý, který byl dodatečně dohlášen po impozantním vítězství na 2200 metrů v Mostě. Své vytrvalecké dispozice i potřebnou třídu následně potvrdil blízkou třetí příčkou v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera, kde mu nehrálo do karet pomalé vstupní tempo.
 
Ani pozvolna zrající syn Whippera z chovu rodiny Marzoccových nepatřil k nejdražším akvizicím, jako roček byl koupen za 4000 eur. "Ze začátku nevypadal moc dostihově, exteriérově ani původově ničím nevybočoval z řady. Trochu lépe se začal ukazovat až na podzim. Nechali jsme ho proběhnout ve Fontainebleau, kde sice doběhl až devátý, ale ten start mu hodně pomohl ve vývoji, nakoplo ho to dopředu," shrnuje Luka.
 
Na jaře vyběhl dvakrát a pokaždé dal najevo příslušnost k širší špičce ročníku. Už v Mostě, kde velkou část dostihu strávil mimo tempo na poslední pozici a v cílové rovině přišel s velkým závěrem, porazil o půl délky pozdějšího jedničkového vítěze Kristiana. Ten mu následně vrátil porážku v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera, kde se Ramssio v pomalém dostihu nestačil včas odlepit a cíl pro něj přišel dříve než potřeboval. Těsný souboj s Kristianem a druhým z Velké červnové ceny Pacific Hillem však Ramssia definitivně katapultoval do derby.
 
"Teď na jaře se usadil a začal se ukazovat. Sám jsem zvědav, jak mu sedne derby a jak se ukáže v rychlém dostihu na 2400 metrů. Jeho devizou je vytrvalost, výhledově s ním počítáme do St. Legeru," potvrzuje Luka.
 
Příběhy obou jeho svěřenců mají ledacos společného. Vedle raketového vzestupu a nízkých pořizovacích cen to je také jejich povahový vývoj. "Ramssio se na začátku převracel, Ignacius Reilly byl zase takový nesebevědomý kůň, který hodně situací řešil ve strachu. Postupně si zvedli sebevědomí a ti koně se už chovají jinak, jsou bezproblémoví. Cením si na nich právě to, že se se s nimi od ročků udělal kus práce," dodává.
 
Dva žokejové ve vrcholné formě
 
A pak je tady ještě jedna deviza, o kterou se Václav Luka v sobotu může opřít - dva špičkoví jezdci, kteří v posledních týdnech jezdí ve vrcholné formě. Bauyržan Murzabajev se v Německu přetahuje o první příčku v tamním šampionátu, David Liška pokračuje v sérii úspěchů na domácích drahách.
 
Nakonec to byl samotný trenér a nikoli jeho stájová jednička, kdo rozhodl o definitivní podobě jezdeckého obsazení. "Oba koně mají svoje kvality, jeden to předvedl ve Velké jarní ceně a druhý v trialu na derby. Každý je typově jiný a ve finále chci to nejlepší pro každého z nich. Dlouho jsem o tom uvažoval a nakonec jsem to zvolil podle pocitu, který jezdec více vyhovuje konkrétnímu koni," vysvětluje Luka.
 

Čtěte také: Připomene slávu Kladrub? Emotivní nákup Chiouboucar se chystá na derby

 
Zkušenější Bauyržan Murzabajev se tak vrací na potenciálně hůř jezditelného Ignacia Reillyho, zatímco David Liška se bude moci opřít o důvěrnou znalost Ramssia z obou letošních startů.
 
Z letošní sestavy Václava Luky pro České derby jde oprávněný respekt. Jestliže jeho klasický vítěz dostal jméno po postavě z Pullitzerovou cenou oceněné knihy Spolčení hlupců, v tomto případě je namístě mluvit spíše o "spolčení šampionů".
 
Mimochodem, jak to vlastně s tím běloušovým jménem je? "Přišel s tím spolumajitel Jan Vedral, který četl tu knihu. V souvislosti s tím, že jsme syndikát, nám to připadalo vtipné,” řekl serveru Jezdci.cz Václav Luka starší. "A jestli se nebojím, že po derby můžou vyjít titulky o triumfu spolčení hlupců? No, pokud Ignacius Reilly zvítězí, velmi rád si je přečtu..."
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE