reklama 11C

Pegas v trialu, Cardboard neporažen. Chuchle ve znamení tříletých

ikonka

Oba jedničkové dostihy v Chuchle Areně Praha vyhráli v neděli favorité. Zatímco mezi staršími v Memoriálu Jaroslava Maška opět nezaváhal Politicum, tříletým v Memoriálu profesora Václava Michala dominoval při své české premiéře hnědák Holly Happy.
24.04.2023 00:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Nedělní Memoriál profesora Václava Michala měl být srovnáním loňských elitních dvouletků s hřebci, kteří absolvovali dosavadní kariéru výhradně na francouzských drahách. A přesně tak předzkouška Velké jarní ceny také dopadla, když vítěznému favoritovi Holly Happymu kladl největší odpor druhý z Gerschova memoriálu Hidden Colony.

Vlastní odchovanec Jiřího Trávníčka v barvách stáje Pegas se nakonec prosadil jen o půl délky, třetí finišoval v zimě na Azurovém pobřeží chystaný Fortune Gold před jediným českým odchovancem v poli Vanrickem.

"Měl jsem jedinou kritičtější situaci, když se mi Holly Happy chytil s Hidden Colonym a chtěl začít závodit už přes oblouk, tak jsem ho musel trochu vzít zpátky. Pak už to nebylo tak složité. Stahoval Hidden Colonyho, který už loni ukázal své kvality. Velká jarní bude zase jiný dostih a musí mu všechno sednout," řekl po doběhu žokej Petr Foret, který den po triumfu ve Velké aprílové ceně opět dostál své pověsti specialisty na jedničkové dostihy.

 

Čtěte také: Cíl je derby. K práci na klinice se jednou vrátím, říká Florian

 

Trenérovi Daliborovi Törökovi spadl kámen ze srdce nejen kvůli potvrzení role favorita, nýbrž i s ohledem na distanční použitelnost syna rychlého plemeníka Shalaa.

"Jeho projev se mi líbil, dnes naznačil, že by míle neměla být problém. Jeli jsme do dostihu s připraveným koněm a všichni nám v prognózách říkali, že by to mělo být jednoduché, ale už jsem v této branži nějaký ten pátek a vím, že žádné vítězství není jednoduché. Dnes se to zase potvrdilo. Jsem rád, že jsme nevodili, i když jsme ze začátku neměli úplně nejklidnější průběh. Petr byl chvíli zavřený na bariéře a musel koně vytáhnout do vnější stopy. Pak to vypadalo, že se nadechl, zabral a stihl to," shrnul trenér stáje Pegas.

Krásný souboj byl k vidění i ve sprinterském Memoriálu Jaroslava Maška, v němž se utkali dva staří rivalové – sedmiletý bělouš Politicum a stejně starý Worth Choice. 1400 metrů dlouhý dostih se odehrával zcela podle not stáje The Sons of Sharpour, když nejprve dlouho diktoval tempo Caucasian a 100 metrů před cílem získal rozhodující převahu její druhý reprezentant Politicum, výborně odježděný Jiřím Palíkem. Worth Choice na něj ztrácel 3/4 délky, třetí místo obsadila čtyřletá Heidi High.

Jardin Michelet opět bez přemožitele

S napětím byla očekávaná dvojková Cena Unicredit Bank na 1800 metrů, v níž se sešlo hned několik tříletých s klasickými ambicemi. Jedním z nich byl hnědák Jardin Michelet ze stáje Cardboard, který na zahajovacím chuchelském mítinku upoutal vítězným debutem.

Za pouhých 1000 eur koupený svěřenec Zdeňka Seménky si i ve svém druhém startu udržel neporazitelnost, byť tentokrát musel bojovat. Až do cíle mu vzdoroval debutující Breakmoment. Do všech dostihů klasické trojkoruny přihlášený Jardin Michelet však dokonale zužitkoval dostih v nohou a pod Adamem Florianem zvítězil o půl délky. Třetí Mes Ailes ztrácel na bojující dvojici další čtyři délky.

"Jsem hodně spokojený. Od debutu šel s formou nahoru, tak jsem byl zvědavý, jak se to projeví. Myslím si, že pro něj budou lepší delší dostihy, ale je rozběhaný a poradí si i s mílovou distancí ve Velké jarní ceně. Potom už ho budeme směřovat do derby. Už když přišel do stáje a vyložili jsme ho z auta, tak jsem říkal, že tenhle kůň jednou půjde derby. I v práci chodí na myšlenku. Má výbornou povahu, nestresuje se a díky tomu šetří síly. Už teď se chová jako profesionál," radoval se Seménka.

Pusťte si nedělní vstup EquiRadia z Chuchle Areny Praha včetně rozhovoru s Petrem Foretem:

Stáj Cardboard, jejíž barvy dosud nejvíce proslavila loňská vítězka Oaks Vignetta, se v neděli radovala ještě z jednoho vítězství. Nepřítomnosti původního favorita Arzaana ve čtyřkové Ceně vážnice na 2400 metrů dokonale využil Stormy Awakening, rovněž přihlášený do klasických dostihů.

V sedle s Florianem si jistě o 2 délky poradil s českou odchovankyní Carrerou, trojici nejlepších doplnila Praga Lady. "Stormy Awakening je ryzí vytrvalec, otevřená zůstává jeho třída," podotkl Seménka.

Výkon hodný zapamatování předvedl v Ceně společnosti Tipsport na 1200 metrů valach Gallanticus. Čtyřletý ryzák stáje Linova, trénovaný v jihočeském Pěčíně Jaroslavem Jelenem, nastupoval ke svému dostihovému debutu, ale na dráze to vůbec nebylo znát. Pod žokejem Michalem Hroudou přišel v cílové rovině se silným závěrem, jemuž neodolali do té doby vedoucí Westminster Cat ani v cíli třetí Seasony. Výrok rozhodčích zněl "lehce 3 1/4".

Premiéru nabídla i Cena 12. ročníku Fitmin Cupu, dostih IV. kategorie na 1400 metrů. Tříletého hřebce Fanush ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové dovedl k vítězství ruský žokej Aslan Kardanov, pro něhož to byl vůbec první úspěch na české půdě.

 

Krátce z turfu

 

Jan Odložil byl v neděli hlavním hrdinou zahajovacího mítinku ve Wroclawi, když dosáhl na hattrick. V hlavním dostihu Nagroda Otwarcia Sezonu Przeszkodowego (4300 m, 24 000 zl.) zvítězil se Swinging Thomasem o 8 délek před dalšími českými zástupci French Chardonnay a Her Him. V rámcovém programu přidal úspěchy s Go Canada ve steeplechase na 3850 metrů a na Galánečce v proutěných překážkách na 3400 metrů.

Pět z osmi dostihů ve Wroclawi se stalo kořistí českých stájí. Další vítězství přidali Nel s Markem Stromským v proutěnkách na 3600 metrů a Nairobi Boy pod Martinem Srncem v rovině na 3200 metrů.

Josef Bartoš slavil double v Meranu na koních Scuderie Aichner SRL. S Gangsterem de Coddes triumfoval ve steeplechase na 3800 metrů a na Sopran Mistery dominoval na 3550 metrů. Petarda pod Janem Faltejskem stále nenašel přemožitele, tentokrát vyhrál o 3/4 délky proutěné překážky na 3300 metrů.

Foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }