reklama 11D

Žokej, po němž se slehla zem. Belgická policie vzdává záhadný případ

ikonka

Zmizení bývalého překážkového žokeje Barrieho Wrighta v Belgii oživilo vzpomínky na kauzy kolem gangu známého sázkaře. Státní zástupce v Antverpách tento týden oznámil, že tamní policie vyčerpala všechny možnosti a případ bude zřejmě odložen.
21.04.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Barrie Wright nikdy nebyl hvězdným žokejem. Bývalý překážkový jezdec se na britských závodištích pohyboval bez zásadnějšího úspěchu od poloviny sedmdesátých let do roku 1995, kdy nepožádal o prodloužení licence. Nyní se jeho jméno nečekaně objevilo v médiích jako Daily Mail nebo Racing Post.

Muž, který ještě během svého dostihového působení navázal kontakty s organizovaným zločinem, totiž před více než třemi lety záhadně zmizel nedaleko Antverp. Belgická policie tento týden oznámila, že v rámci svého pátrání vyčerpala všechny možnosti a předává případ soudu k formálnímu ukončení.

Tehdy 64letý Wright byl naposled spatřen 7. února 2020 před devátou hodinou večer, o devět dní později po něm bylo vyhlášeno pátrání.

 

Čtěte také: Velkou národní narušili aktivisté. Vítězná stáj vznikla v lockdownu

 

"Všechno, co jsme během vyšetřování mohli udělat, jsme udělali, ale bez výsledku. Finální rozhodnutí bude muset udělat soudce. Datum slyšení ještě není stanoveno," uvedl v oficiálním prohlášení státní zástupce v Antverpách.

Wright jezdíval překážkové dostihy hlavně na jihovýchodě Anglie, ale nikdy se mu nepodařilo prorazit. Po ztrátě úlevy začal ve druhé polovině osmdesátých let počet jeho startů i vítězství klesat. V té době žil se synem svého jmenovce Briana Wrighta, přezdívaného "The Milkman" (Mlékař).

Jak se později ukázalo, tehdejší známá postava v britských sázkařských kruzích zároveň vedla gang pašeráků kokainu a svými extravagantními sázkami se snažila vyprat peníze z drogových obchodů. “Mlékař” podplácel také několik jezdců a podílel se na sérii dopingových případů. Po odhalení se mu podařilo uprchnout na Kypr, ale později byl zatčen v Turecku a odpykal si polovinu z třicetiletého trestu vězení za pašování drog.

Barrie Wright byl osvobozen v kauze podílu na pašování drog, ale přiznal, že "Mlékaře" zásoboval informacemi od jiných jezdců a dostal za to patnáctiletý zákaz činnosti v dostihovém sportu. "Když jsem mu poskytl informace vedoucí k sázkové výhře, kupoval mi drahé dárky," řekl u soudu.

Bývalý žokej se později odstěhoval do Belgie, kde podle své rodiny byl v kontaktu se zločineckými gangy a nakonec jeho stopa mizí. Jak uvedl Racing Post, Wrightovi příbuzní se obávají, že byl unesen známým místním gangsterem. Wrightův někdejší známý "Mlékař" v kauze jeho zmizení podle britských médií nepatří mezi podezřelé.

Zdroje: Racing Post, Daily Mail, Jockeys in the UK

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE