reklama 11C

Adam Florian: Hlavní cíl je derby. K práci na klinice se jednou vrátím

ikonka

Aktuálně působí v Drážďanech a je jezdeckou jedničkou stáje Cardboard. Adam Florian by rád navázal na loňský triumf v klasickém Oaks s Vignettou a chce se soustředit na české dostihy. "Mám teď dobrou práci i šéfy, všechno je ideální," zdůrazňuje.
19.04.2023 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Už jen tři vítězství zbývají Adamu Florianovi, aby zaokrouhlil bilanci své kariéry na rovnou stovku. Šampion rovinových jezdců z roku 2019 letos vyhrál zahajovací dostihy sezony ve Velké Chuchli i v Mostě a k nadcházejícím měsíců vzhlíží s příjemným očekáváním.

"Jsem jedničkou stáje Cardboard a společně s panem majitelem Karlem Klenovským bychom se s našimi koňmi rádi dostali do dobrých dostihů. Hlavním cílem je derby," řekl Florian ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Na seznamu kandidátů největšího dostihu sezony mají tmavo-světle zelené barvy trénované Zdeňkem Seménkou dvojici Jardin Michelet a Stormy Awakening. Prvně zmíněný hnědák již stihl zaujmout lehkým úspěchem na 1600 metrů v Chuchle Areně Praha a v neděli se představí v dobře obsazené II. kategorii na 1800 metrů.

 

Čtěte také: Začínal jsem u drezurních koní. Na Čechy nedám dopustit, tvrdí Leon Wolff

 

Právě v dresu stáje Cardboard slavil Florian v loňské sezoně svůj dosud největší úspěch, když dovedl napajedelskou odchovankyni Vignettu k vítězství v Oaks. Syn dlouholetého úspěšného jezdce Petra Floriana a trenérky Heleny Voršilkové si tak mohl odškrtnout další splněný mezník.

"První vyhraná jednička, šampionát a klasické vítězství, všechno se to vlastně podařilo během pár let. Teď bych rád překonal stovku vítězství, to už mám skoro na dosah. A hlavně dál jezdit," přemýšlí nad svými dostihovými ambicemi.

V týdnu působí jako pracovní jezdec v drážďanské stáji Stefana Richtera. "Už jsme toho s manželkou procestovali hodně. Před časem jsme zkusili zakotvit v Pardubicích, pracoval jsem na veterinární klinice a jezdil jsem k paní trenérce Haně Kabelkové. Pak ale přišla pracovní nabídka z Drážďan, kterou jsem se rozhodl přijmout. Finančně to vychází lépe a navíc mi to bez problému umožňuje jezdit dostihy v Česku," shrnuje.

Jako absolventa střední veterinární školy ho však práce veterinárního technika na klinice bavila a věří, že se k ní jednou vrátí. “Člověk je v podstatě takovou pomocnou rukou veterináře. Znamená to běžnou péči o pacienty, podávat léky a vypomáhat u operací. Je to zajímavá práce, po skončení jezdecké kariéry bych v ní rád pokračoval,” podotkl v podcastu na EquiRadiu.

Natrvalo do Německa už ne

Přestože denně pracuje v Německu, ambici zkusit se tam znovu prosadit mezi dostihovými jezdci v tuto chvíli nemá.

"Chci jezdit hlavně pro Cardboard a převážně v Česku. Pokud se naskytne šance, občasným výjezdům do zahraničí se nebráním, ale odejít tam natrvalo už nechci. Po mých zkušenostech z doby před pár lety se do toho už nehrnu," přiznává Florian.

Dva roky staré angažmá v Mannheimu nesplnilo jeho očekávání. "Z mé strany to bylo špatně zmenežované. Hlavní problém asi byl, že jsem šel do neznáma a jak se ukázalo, chtěl něco jiného než můj zaměstnavatel, který mě viděl spíše jako pracovního jezdce," vzpomíná.

I proto teď Adam Florian působí dojmem, že dobře ví, co chce. "Každá stáj mi něco dala, všechno to jsou cenné zkušenosti. Mám teď dobrou práci i šéfy, je to z mého pohledu úplně ideální," konstatuje.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }