reklama 11C

Nejhorší pohroma historie? Noční můra bookmakerů se jmenuje Tiger Roll

ikonka

Obhájce vítězství ve Velké národní Tiger Roll se nachází v ještě lepší formě než loni, tvrdí jeho trenér Gordon Elliott. Podle sázkových kanceláří vyvolává jméno Tiger Roll mezi sázkaři regulérní horečku. Mnozí věří, že hnědák napodobí Red Ruma.
20.03.2019 12:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Pokud irský hnědák Tiger Roll obhájí loňské vítězství ve Velké národní, pro britské bookmakery by to mohla být největší pohroma v historii dostihu.
 
Alespoň to tvrdí samotní bookmakeři, podle nichž by Tiger Roll mohl za dva týdny odskakovat jako největší favorit Velké národní od roku 2006, kdy měli Hedgehunter a Clan Royal vstupní kurs 5:1.
 
Ve hře jsou nejen sázkové rekordy - pokud devítiletý valach ze stáje Gigginstown House Stud znovu zvítězí, stane se prvním koněm od dob Red Ruma v 70. letech, jemuž by se podařilo obhájit vítězství ve Velké národní. V 21. století se o tento kousek pokoušelo hned několik překážkářů. Nejblíže byli Comply Or Die a Hedgehunter, kteří při obhajobě finišovali na druhém místě.
 

Čtěte také: Ten hukot tribun mě dostal. Příběh nevidomého majitele dojal Británii

 
"Sázkaře v souvislosti s Tiger Rollem zachvátila skutečná horečka, neboť to vypadá, že by mohl jít ve stopách Red Ruma. Je to kůň, který se sázejícím vždy vyplatil, a pokud se mu podaří double, očekáváme nejhorší výsledek pro bookmakery v historii Velké národní," řekla listu Racing Post Nicola McGeady ze sázkové kanceláře Ladbrokes.
 
Dobrá zpráva od handicapera
 
Bookmakery mohly tento týden znepokojit hned dvě zprávy. Tou první je úterní vyjádření Gordona Elliotta, který potvrdil směřování svého svěřence do Aintree, přestože majitel Michael O’Leary byl minulý týden po vítězství v Cheltenhamu spíše zdrženlivý.
 
"Tiger Roll je kůň, jakého má člověk jednou za život. Z Cheltenhamu se vrátil v nejlepším pořádku a teď se chystá na Velkou národní. Pochopitelně to musím ještě prodiskutovat s majiteli, ale nevidím důvod, proč by nemohl běžet," prohlásil Elliott s tím, že podle jeho názoru je na tom hnědák ještě lépe než před rokem.
 
Druhým zajímavým faktorem je, že britský handicaper Tiger Rollovi po suverénním vítězství o 22 délek v Cheltenhamu zdaleka nezvedl známku tak, jak by mohl. Na nesenou hmotnost v dostihu to sice nebude mít vliv, neboť pro účely Velké národní platí "zmrazená" známka 159, ale valach je aktuálně evidentně výrazně lepší než napovídala teorie z doby přihlášek.
 
"Mluvil jsem s handicaperem, který mi řekl, že Tiger Rolla po Cheltenhamu zvedl o 8 liber, ačkoli mu snadno mohl přidat 10 a více liber. Ale protože šlo o cross country, přidal mu pouze 8 liber," vysvětlil Elliott.
 

Čtěte také: Cvičí s holkami, vymýšlí lumpárny. Jedenáctiletý Kendy chystá návrat

 
Tiger Roll od loňského vítězství ve Velké národní absolvoval tři starty. V polovině listopadu doběhl čtvrtý v cross country na 6000 metrů v Cheltenhamu, poté dostal tři měsíce pauzu a v únoru se vrátil lehkým vítězstvím na proutěných překážkách v Navanu. Další úspěch přidal minulý týden na festivalu v Cheltenhamu, kde si v cross country na 6000 metrů pohrál se soupeři.
 
Mezi Aintree a Fairyhouse
 
41letý Elliott loni vyhrál Velkou národní v Aintree i její irskou obdobu ve Fairyhouse. Letos chce do obou dostihů vyslat kolem deseti koní.
 
"Rozdělím své svěřence mezi Aintree a Fairyhouse, přičemž někteří z nich by mohli běžet v obou dostizích. Tiger Roll směřuje samozřejmě do Aintree, ale pokud by skončil na některé z prvních překážek, do irské Velké národní bude zbývat dva a půl týdne a jeho start by tudíž nebyl vyloučen," prozradil Elliott Racing Postu.
 
Tiger Roll byl 26. vítězem Velké národní trénovaným v Irsku, přičemž Aintree loni vidělo nevídaný irský doběh 1-2-3-4.
 
Historie irských vítězů obsahuje celou řadu slavných jmen. V 50. letech připravil tři vítěze za sebou pozdější velký rovinový trenér Vincent O’Brien, o dvě dekády později L’Escargot po vzoru Golden Millera ovládl Velkou národní i Cheltenham Gold Cup, byť nikoli ve stejné sezoně.
 
Jezdcem L’Escargota byl Tommy Carberry, který v roce 1999 připravil vítězného Bobbyjo v sedle se svým synem Paulem. Další irský tandem otce a syna slavil hned o rok později, když Ruby Walsh při své první účasti ve Velké národní dovedl k úspěchu Papillona, trénovaného otcem Tedem.
 
 
Foto: Aintree Racecourse




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE