reklama 11C

Průlom: První Breeders Cup bez lasixu? Santa Anita zakáže medikaci

ikonka

Belinda Stronach, pod jejíž společnost The Stronach Group spadá sedm amerických závodišť včetně Santa Anity, zveřejnila otevřený dopis, ve kterém ohlásila dalekosáhlé změny. Zákazem medikace v den dostihu chce jít proti dlouholetému trendu v USA.
15.03.2019 13:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Vývoj kolem série fatálních tréninkových zranění na kalifornském závodišti Santa Anita nabral nečekaný obrat. Ve stejný den, kdy se tříletá klisna Princess Lili B stala dvaadvacátým utraceným koněm za posledního čtvrt roku, oznámila majitelská společnost The Stronach Group zavedení nulové tolerance vůči medikaci v den dostihu a nová pravidla týkající se použití bičíku.
 
"Co se za poslední týdny odehrálo v Santa Anitě, je zdrcující. Je to nepřijatelné pro veřejnost a také pro nás jako lidi a společnost, kteří hluboce milují koně," uvedla v otevřeném dopise prezidentka firmy Belinda Stronach.
 
"Dostihy jsou poslední tradiční sportovní platformou, která ještě nebyla modernizována. Pokud chceme náš sport zachovat pro příští generace, musíme zvednout naše standardy. Dnes oznamuji, že The Stronach Group učiní bezprecedentní krok a vyhlašuje nulovou toleranci pro medikaci během dostihových dnů na závodištích Santa Anita Park a Golden Gate Fields. Tyto dráhy se stanou prvními v Severní Americe, které se budou striktně řídit standardy Mezinárodní federace dostihových autorit," prohlásila Stronach po sérii interních jednání.
 
"Nebudeme čekat, až se dohodnete"
 
Společnost The Stronach Group vlastní sedm amerických závodišť včetně Gulfstream Parku a Laurel Parku. Santa Anita je jednou z jejích výkladních skříní a také dějištěm letošního ročníku Breeders’ Cupu, který by se tak mohl vůbec poprvé odehrát bez použití lasixu.
 
"Ocitli jsme se v momentu zásadního předělu. The Stronach Group se dlouho vyslovovala pro opuštění stávající americké politiky medikace, ale už nebudeme dál čekat, až se průmysl sejde a shodne na provedení těchto změn. Nebudeme čekat ani na změnu potřebné legislativy," napsala Stronach, kterou podpořilo i vedení Breeders’ Cup Limited.
 
Chystané reformy v Santa Anitě se dotknou i pravidel používání bičíku, který by měl být podle šéfky pořadatelské společnosti v budoucnu využíván jen jako korigující a bezpečnostní pomůcka.
 
Konkrétní způsob, jakým budou ohlášené změny provedeny, zatím zůstává otevřen. Vedení The Stronach Group plánuje sérii jednání s akcionáři a dalšími hráči dostihové scény.
 
"Aby nedošlo k nedorozumění: k těmto změnám dojde. Doby, kdy se debatovalo o tom proč, skončily. Zbývá už jen otázka jak," podotkla Stronach s tím, že zdraví a welfare koní je na prvním místě.
 
"Běhat dostihy v Santa Anitě a Golden Gate je privilegium, nikoli právo," dodala.
 
Zkoumání drah pokračuje
 
Podle magazínu Bloodhorse rozhodnutí Santa Anity podpořilo několik vlivných postav amerického dostihového průmyslu i některá další závodiště jako Del Mar. Pozitivní reakce přišly i z tábora organizací na ochranu lidských práv.
 
"PETA děkuje Santa Anitě za to, že se vzepřela všem, kteří za využití všech dostupných prostředků posílají do dostihů zraněné nebo nepřipravené koně. Toto je historický moment pro dostihy a PETA vyzývá každé závodiště, aby si uvědomilo, že budoucnost je tady a zachovalo se stejně. Život 22 utraceným koním to už nevrátí, ale zabrání to smrti mnoha dalších plnokrevníků," uvedla v tiskové zprávě Kathy Guillermo z organizace PETA.
 
Závodiště Santa Anita mezitím pokračuje ve zkoumání svých tréninkových drah a stále nezná příčiny, které vedly k sérii zranění. Podle výkonného šéfa společnosti Tima Ritva se problém zřejmě netýká hlavního oválu. K obnovení dostihového provozu nedojde dříve než 22. března.
 
 
Foto: Santa Anita




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE