reklama 11C

Národní šampionka Team Ropingu Klára Patová: S výhrou jsem nepočítala

ikonka

V závěru sezony se to jen hemží finálovými mítinky a jeden takový proběhl ve dnech 13. až 15. září na ranči Halter Valley u Dnešic. Kdo jsou mistři Prorodeo Tour 2019 a jakou sezonu měla Národní šampionka Team Ropingu Klára Patová? Čtěte uvnitř...
17.09.2019 10:55  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Třídenní Národní finále rodeového seriálu závodů Prorodeo Tour 2019 se uskutečnilo ve dnech 13. až 15. září na ranči Halter Valley u Dnešic. Do finále se kvalifikovali jezdci asociace PRCzA v průběhu celé soutěžní sezóny, kteří bojovali o tituly Národního šampiona a Prorodeo šampiona. Na základě zvacího dopisu měli možnost se tohoto finále zúčastnit i jezdci jiných českých rodeových či chovatelských asociací. Této možnosti využil Matěj Kopecký z barelové asociace NBHA. 
 
Soutěžilo se v pěti finálových disciplínách - Ranch Sorting, Team Penning, Barrel Race, Breakaway Roping a Team Roping. V týmových disciplínách se pak vždy soutěžilo o titul šampiona ve dvou třídách. Do titulu Prorodeo šampiona se jezdcům počítají všechny body získané během sezóny včetně bodů získaných na Národním finále. Národní šampion pak vzejde pouze z bodů získaných na Národním finále.
 
Poslední rodeo tohoto roku začalo v pátek v jedenáct hodin disciplínou Team Penning. Jediným týmem, který v každém kole uzavřel všechna tři telata, a tedy i jasným vítězem, byl dámský tým ve složení Zuzana Brůjová, Štěpánka Stříbrná a Barbora Němečková, které se taky staly Národními šampiony ve třídě OPEN. Ve třídě LIMITED pak zazářili letošní nováčci na arénách Prorodea - Lenka Maršálková, Marie Grygerová a Václav Pubrdle. 
 
Další disciplínou byl Breakaway Roping, kde po těžkém souboji nakonec s náskokem jednoho bodu zvítězil jezdec a trenér Radek Holub s klisnou Holly Hanna Magic. 
 
V jediné rychlostní disciplíně Barrel Race zvítězila naopak s naprostou jistotou Ludmila Kadlecová s valachem Colledaro.
 
Druhou dobytkářskou disciplínou byl Ranch Sorting, opět ve dvou třídách. Ve třídě OPEN zvítězili favorité Petr Stříbrný a Zuzana Brůjová, ve třídě LIMITED Václav Pubrdle a Andrej Posselt. 
 
Poslední disciplínou byl Team Roping. Třídu LIMITED ovládl polský tým ve složení Lukasz Slowik a Jarek Bilski, třídu OPEN pak vyhrál rodinný tým z Halter Valley ve složení Milan Pata a Klára Patová.
 
Závěrem vám přinášíme krátký rozhovor s Klárou Patovou, Národní šampionkou disciplíny Team Roping a reserve šampionkou disciplín Team Roping a Breakaway Roping. 
 
Jak jste se dostala k Prorodeu? 
 
U Prorodea jsem opravdu od úplného začátku, jelikož jsem jedním ze čtyř zakládajících členů asociace PRCzA. Celý nápad na asociaci pochází od mého táty, který nás do toho tak trochu uvrtal. 
 
Začala jste tedy jezdit kvůli tátovi? 
 
Neřekla bych, že jsem kvůli němu začala jezdit na koni, bezpochyby jsem se ale díky němu dostala k rodeu. Když jsem začínala jezdit na koních, docházela jsem jednou týdně do oddílu, kde jsem jezdila anglii, měla jsem tehdy možnost ubírat se i jiným směrem, ale rodeo mi asi přirostlo k srdci mnohem víc. 
 
Jak dlouho jezdíte Team Roping a Breakaway Roping? 
 
Na první rodeové závody jsem vyrazila už v roce 2008, kde jsem ale jezdila penningové a rychlostní disciplíny. S lasem jsem začínala v roce 2010, kdy mi bylo čtrnáct, ale k těmto mým dvěma srdcovým disciplínám jsem se dopracovala až o pár let později.
 
Jakého máte koně a jakou roli hraje kůň při vašich disciplínách? 
 
V letošní sezóně jsem závodila s naším hřebcem. Sioux City Hollywood je plemenný hřebec Quarter Horse, importovaný z USA v roce 2008. Siu byl připravovaný pro disciplínu Tie-Down Roping, je tedy opravdu perfektní parťák pro Breakaway Roping. Jezdím s ním strašně ráda, můžu mu na 100 procent věřit, že mě vždy dostane na pozici a já se můžu (sobecky) soustředit jen na sebe. 
 
Jak jste spokojená s letošní sezonou? 
 
Letos jsem celý rok opravdu bojovala s nervy, nemůžu úplně říct, že by se mi dařilo. Do finále jsem se sice probojovala, ale s ne moc dobrou pozicí, a s nějakým výsledkem jsem asi ani nepočítala. Možná i díky tomu se mi povedlo na finále zůstat víc v klidu a co se výsledků týče, byl to určitě můj nejúspěšnější a nejčistší letošní závod. I díky tomu jsem si letošní finále opravdu užila. 
 
Foto archiv pořadatele



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE