reklama 11D

Totální dominance Vocáskové v Oaks. Doběh raz-dva dirigoval Liška

ikonka

Tři klisny poslala v neděli do klasického Oaks úřadující šampionka trenérů Helena Vocásková, všechny doběhly na dotovaných příčkách. V souboji tréninkových kolegyň uspěla Falcon Baby, která vedle vytrvalosti těžila i z bezchybné jízdy Davida Lišky.
21.07.2019 22:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Dokonalým triumfem trenérky Heleny Vocáskové skončilo Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech. Šampionská centrála Němčice slavila doběh raz-dva v pořadí Falcon Baby - Gold Memory a ovládla tak i druhý letošní klasický dostih určený klisnám. Třetí doběhla Moon Shot před favoritkou Nikeandnemesis.
 
V sedle vítězky ze stáje 3 hearts se tři dny po devatenáctých narozeninách radoval ze svého celkově třetího a letos druhého klasického vítězství žokej David Liška. "Věděl jsem, že sedím na dobrém koni. Při minulém startu v Chuchli šla zbytečně zezadu. Věřil jsem, že když budu sedět blíž, mohlo by to vyjít," řekl Liška v rozhovoru pro Českou televizi.
 
Helena Vocásková se v neděli stala první trenérkou v historii samostatné České republiky, která v jedné sezoně vyhrála Jarní cenu klisen a Oaks s různými svěřenkyněmi. Všichni trenéři, kteří oba dostihy ovládli ve stejném kalendářním roce, dosud slavili díky stejné klisně. Naposled to byl před patnácti lety Čestmír Olehla s Argantou.
 
Souboj vytrvalkyně s mílařkou
 
Na rozdíl od červnové předzkoušky při Českém derby, kterou poznamenalo několik incidentů u startovacích boxů a neúčast dvou klisen, šlo tentokrát všechno hladce. V úvodních metrech sice jezdci na čelných pozicích chvíli otáleli, ale záhy přešla na špici Motivator Lady se Simonou Laubeovou.
 
Ve stínidlech běžící klisna stáje Rabbit Trhový Štěpánov udala solidní tempo, které se lehce zbrzdilo až ve druhé polovině protilehlé roviny. Na druhé pozici cválala vítězka Jarní ceny klisen Gold Memory před Fable, Dark Absolu a Falcon Baby. Liška držel pozdější vítězku v dohledu špice, zároveň jí dopřál maximum klidu v balíku koní. Naopak Tularka, Nikeandnemesis a Ile Jones se držely na chvostu pole.
 

Devadesátka EquiTV: Barthesa utekla všem. To hlavní z večerní Chuchle

 
Při vbíhání do cílové roviny už byla blízko špice připravená Dark Absolu, ale do stájové režie Rabbitu rázně vstoupila dvojice svěřenkyň Heleny Vocáskové. Gold Memory převzala vedení a táhla za sebou Falcon Baby. Ostatní favoritky na ně v tu chvíli ztrácely několik délek.
 
Na distanci bojovaly obě tréninkové kolegyně hlava - hlava, ale Falcon Baby záhy přešla před Gold Memory a třebaže se ve velmi rychlém závěru na svou soupeřku ještě chvíli lepila, Liška si pohlídal jistý úspěch o 1 3/4 délky. Vítězka vyběhla čas 2:32,86 minuty.
 
"Falcon Baby je lepší vytrvalkyně než Gold Memory, ta je přece jen doma na míli," konstatoval asistent vítězné trenérky František Vocásek.
 
Třetí Moon Shot coby nejlepší klisna netrénující v Němčicích následovala s odstupem dvou délek. Finiš Nikeandnemesis stačil na čtvrtou příčku a tabuli uzavřela Lady Roseburg před Tularkou, která završila doběh všech tří němčických klisen na honorovaných příčkách. Poslední dotaci získala Ile Jones.
 
Falcon Baby slaví čtvrté vítězství kariéry při jedenáctém startu. Dcera vítěze britského derby Sira Percyho byla vydražena jako roček za 15 000 eur. Loni získala Simsonovu cenu a doběhla třetí v Ceně zimní královny, ale velkou část letošního jara strávila v nižších kategoriích. Koncem května si připsala trojkový úspěch na 2200 metrů v Mostě a mezi ročníkovou elitou se vrátila čtvrtou příčkou v Ceně tříletých klisen.
 
Vrcholem rámcového programu bylo pohledné vítězství tříleté Torque Powera v Lázeňské míli. Vlastní odchovanec Valentina Buchtojarova při svém druhém vystoupení proti starším soupeřům pod Radkem Koplíkem jistě o 1 3/4 délky zdolal Bee Chic a Hidden Flamea. potvrdil své červnové druhé místo za Wagramem v Tattersalls Mile 
 
 
Foto: Marcela Kozová




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE