reklama 11A

Loni to nebylo ono, ale letos mám na dostihy velkou chuť, říká Jiří Palík

ikonka

Se začátkem dubna se Jiří Palík opět přeorientuje z pracovního jezdce v Německu na nejstaršího aktivního českého žokeje na rovině. Na svém několik let starém výroku, že ho ježdění dostihů baví, nadále trvá. Teď už pouze vyhlíží nástup jarního počasí.
19.03.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Když Jiří Palík zaslechne, že do letošní sezony půjde v pozici nejzkušenějšího rovinového žokeje v tuzemských vážnicích, začne se okamžitě smát.

"Krásné, děkuji pěkně! Je fakt, že jsem byl o víkendu doma a žena mi taky řekla, že jsem nejstarší. Chci něco takového slyšet, nebo nechci? Ve skutečnosti je mi to úplně jedno. Beru to tak, že aspoň v něčem jsem nej. A dokud mě bude ježdění dál bavit, je to dobré," konstatuje trojnásobný vítěz Českého derby.

Jednapadesátiletý Palík aktuálně stále působí jako pracovní jezdec u šampiona německých trenérů Petera Schiergena v Kolíně nad Rýnem, ale na sezonu se jako obvykle chystá do střední Evropy.

 

Čtěte také: Napajedelská petice uspěla ve Sněmovně. Je to začátek, říká Martínek

 

"Jsem ve stáji Asterblüte už třetí rok. Domů je to osm hodin jízdy, ale po pracovní stránce tady mám výborné podmínky," pochvaluje si.

S loňskou sezonou příliš spokojený nebyl. "Nevím proč, možná to bylo tou padesátkou, ale já jsem se loni dost trápil. Nebylo to ono, byl jsem pak už kyselý, i když jsem stejně povyhrával nějaké dostihy. Býval jsem zvyklý na lepší roky, ale někdy je potřeba si čuchnout i k takovému období. Člověk si pak víc váží, když se mu zase daří," míní Palík.

Žádné velké plány si na letošní rok nedává. "Tak je to vždycky. Nikdy nevím, jak sezona začne a co všechno budu dělat, ale vždycky to nakonec nějak fungovalo. Mám stále chuť a dostihy mě baví. Je možné, že budu jezdit už 1. dubna v Kolíně, půjčím si rajtky a zbytek už dáme ve vážnici dohormady. Na 6. dubna mám domluvené rito v Bratislavě a pak v Praze, tak uvidíme, jak se to rozjede."

Momentálně brněnský rodák na své německé štaci trochu zápolí s dlouhou zimou. “Potřebuji se trochu nastartovat. Je tady celou dobu chladno, prší a člověk skoro nevidí sluníčko. Už se to ale začíná pomalu zlepšovat. A je pravda, že se s koňmi dá cválat, člověk chodí ven a hýbe se. Jen je to věčné šedivo už trochu deprimující…"

I v roce 2024 se těší na partnerství s Koněm roku Gasparinim. "Loni mi neukázal, co v něm je. Ten kůň má daleko na víc, takže si s tím vůbec nelámu hlavu a už se nemůžu dočkat, jak se předvede v letošní sezoně," uzavírá Jiří Palík.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }