reklama 11D

Klára Hlaváčková: První vyjížďku jsem ucválala už ve čtyřech letech

ikonka

Parkurová česká reprezentantka Klára Hlaváčková dostala svého prvního poníka ještě před narozením. Odmala sbírala cenné úspěchy v drezuře i v parkuru, kterému se věnuje nyní naplno. Za sebou má také letošní účast na mistrovství Evropy v Portugalsku.
04.08.2021 09:00  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Nadějná parkurová jezdkyně Klára Hlaváčková vyrůstala v tradičním jezdeckém zázemí a pořízení prvního poníka proběhlo ještě před samotným narozením. „První poník se jmenoval Candy a můj děda mě na něm učil opravdu odmala. V mých čtyřech letech jsem už zvládla svou první samostatnou vyjížďku a byla jsem schopná cválat za ostatními koňmi,“ vzpomíná na své první momenty v sedle Klára Hlaváčková. V těchto dnech má ustájené své koně na domácí farmě Slzavé Údolí a reprezentuje stáj svého dědy Bohuslava Novohradského. 
 
Jak to poté dále pokračovalo? Měla jste ambice se zdokonalovat v jezdeckém sportu? 
Určitě jsem tyto ambice měla, jelikož jsem ke sportu byla odmalička vedená. V sedmi letech jsem složila Zkoušky základního výcviku jezdce na poníky a o rok později už jsem s nimi aktivně závodila. 
 
Kdo vás po celou dobu připravoval a předával vám jezdecké zkušenosti? 
Po celou dobu je to v podstatě jen můj děda, jelikož sám také jezdí a koním a jezdeckému sportu se věnuje už hodně dlouho. Hodně znalostí jsem získala také od své maminky, která má také spoustu jezdeckých zkušeností. 
 
Věnujete se od samotného začátku výhradně parkurovému skákání nebo jste vyzkoušela i nějaké jiné jezdecké odvětví? 
V mém poníkovském období jsem se účastnila také drezurních závodů, a dokonce jsem v této disciplíně startovala i při mistrovství České republiky a vzpomínám si, že jsem skončila na devátém místě. Po přechodu na velké koně už šla sportovní drezura stranou a vyhrálo parkurové skákání, které je mnohem více záživné, a to mě více baví.
 

Psali jsme: Mohla jsem být baletka. Jezdectví bylo lepší rozhodnutí, říká Kumarová

 

 
Vybavíte si své první závodní zážitky? Kde a s jakým koněm to proběhlo? 
Myslím, že své první závody jsem absolvovala v jezdeckém areálu v Ústí nad Labem v osmi letech. Jezdila jsem svého prvního sportovního poníka Sama a bez problémů jsem s ním přeskákala parkur vysoký sedmdesát centimetrů. 
 
S kolika poníky a koňmi jste už měla možnost závodit? Kteří jsou pro vás těmi nezapomenutelnými? 
Tuším, že poníků jsem stihla za tu dobu vystřídat více než třicet a velkých koní už také pár bylo. Hodně úspěchů a nových zkušeností jsem získala se zmiňovaným poníkem Samem, na něj vzpomínám moc ráda. Mezi velkými koňmi to bude nejspíš Lucius Bono, s nímž jsem začala získávat zkušenosti na vyšších a obtížnějších parkurech a zároveň je to kůň z naše vlastního chovu. 
 
S Luciem Bono jste se letos také zúčastnila mistrovství Evropy. Jak jste si to celé užila? 
Svou účast na evropském šampionátu jsem si užila moc. Bohužel nám trochu nevyšel výběr koně. Původně měla jet klisna Machare Bono, u níž bylo zase riziko v překonávání vodního příkopu, který nakonec zařazen do parkuru nebyl. Každopádně byla to výborná zkušenost a snad se to vydaří v dalších letech lépe. 
 
Co patří mezi vaše nejcennější dosažené úspěchy? 
Hodně úspěchů jsem nasbírala v sedle poníků, kam patří například několikanásobné vítězství v seriálu Channel Star. Na mistrovství České republiky jsem se často řadila mezi nejlepších pět dvojic v jednotlivých pony kategoriích a veliký úspěch pro mě byl zisk šestého místa v loňském roce při mé první mistrovské účasti na velkých koních. 
 
Jaké jsou vaše další jezdecké cíle? Čeho byste ještě chtěla ve své sportovní kariéře dosáhnout? 
Určitě bych ráda zopakovala účast na mistrovství Evropy v dalších letech a dále bych chtěla být také součástí českého týmu při Pohárech národů. Budu pokračovat v přípravě našich koní, účastnit se i menších závodů v Čechách, ale také mezinárodních mítinků, například v Lamprechtshausenu za několik týdnů. 
 
Foto: poskytla Klára Hlaváčková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE