reklama 11B

Jezdci rodea jsou dost tvrdí na to nosit růžovou. Pomáhají dobré věci

ikonka

Růžová barva je po celém světě spojována s bojem proti rakovině prsu. A právě do akce “Tough enough to wear pink”, v češtině nazývané “Jste dost tvrdí na to nosit růžovou?” se zapojili jezdci i diváci Prorodeo Tour v Dnešicích.
27.08.2019 13:55  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Možná nejzajímavější rodeo roku se konalo ve dnech 24. - 25. srpna na ranči Halter Valley u Dnešic. V rámci seriálu závodů Prorodeo Tour 2019 se zde uskutečnilo Pink Stampede - velké dvoudenní rodeo s mezinárodní účastí, jehož cílem je nejen uspořádat kvalitní soutěž, ale také podpořit boj proti rakovině prsu a napomoci upozornit na nutnost včasného zjištění onemocnění a důležitost prevence. 
 
Tento nápad nevznikl v Čechách. Přišla s ním Terry Wheatlyová, žena úzce spjatá s vedením americké organizace PRCA, která prodělala rakovinu prsu. Toto zákeřné onemocnění ovlivňuje celý její život - ztratila kvůli němu svou babičku, její matka podstoupila oboustrannou mastektomii a její tehdy dvacetiletá dcera musela postoupit dvě chirurgické biopsie. Terry Wheatlyová však svůj boj vyhrála, a rozhodla se pomáhat dál. Využila svých konexí v organizace PRCA a zcela přeměnila jedno z kol NFR (National Final Rodeo - americké národní finále), kterého se pravidelně účastní přes 40 tisíc návštěvníků. Chtěla, aby se o prevenci a léčení rakoviny prsu začalo zajímat více lidí a chtěla pomoci lidem zasaženým rakovinou. Jejím přáním bylo, aby na jedno finálové kolo byli všichni oděni v růžové (růžová barva je po celém světě spojována s bojem proti rakovině prsu) - úplně všichni závodníci své páté finálové kolo odjeli s něčím růžovým. A projekt nazvaný “Tough enough to wear pink” nabyl na oblíbenosti. Noc, která měla jednou připomenout a zavzpomínat na lidi zastižené tímto onemocnění, se stala tradiční záležitostí. 
 
Česká rodeová asociace PRCzA začala rodea ve spojení s tímto projektem pořádat již před několika lety, a tak se i tento víkend odjel pod heslem “Jste dost tvrdí na to nosit růžovou?”. Cílem projektu je šířit osvětu, ale také vybrat co největší množství peněz prodejem upomínkových předmětů, které se následně darují klatovskému Spolku Beseda, který poskytuje psychosociální laickou podporu onkologickým pacientům a jejich rodinám i blízkým. O úspěchu víkendu svědčí velké množství přítomných fanoušků i diváků, stejně tak jako velká účast jezdců. Kromě stálých jezdců z Čech a Polska dorazila také početná ekipa jezdců z Francie, zástupci Slovenské Republiky a také jeden reprezentant z Německa. Plná aréna byla k vidění během slavnostního nástupu, tak i po něm, kdy se všichni přítomní jezdci, pořadatelé i diváci vyfotili ve tvaru obří růžové stužky. 
 
Co se počtu startů jednotlivých jezdců týče, šlo o opravdu nabitý víkend. Závodilo se v pěti finálových disciplínách - Barrel Race, Ranch Sorting, Team Penning, Breakaway Roping a Team Roping. Do výher bylo věnováno mnoho cen, do posledních čtyř zmiňovaných také dotace pro vítěze a umístěné. V disciplíně Barrel Race zvítězila francouzská jezdkyně Baron Camille s klisnou Cataleya. Tým stejné národnosti pak zvítězil i v disciplíně Ranch Sorting ve třídě OPEN, konkrétně tým složený ze zástupců francouzské asociace AFET - Theo Balembois a Mathieu Grange. Třídu LIMITED pak ovládlo české dívčí duo Eliška Nyklová a Simona Laštovková. Francouzští zástupci pak byli velmi úspěšní i v disciplíně Team Penning, kde si první místo ve třídě OPEN odvezli Cléa Noel, Faustine Noel a Camille Baron. V LIMITED se opět umístil český tým bojující o body do průběžného pořadí - Lenka Maršálková, Marie Grygerová a Václav Pubrdle. V lasařské disciplíně pro jednotlivce Breakaway Roping se zadařilo jezdcům ze SilverStone Ranche, jehož zástupci obsadili všechny tři první místa - disciplínu s náskokem dvou sekund zvítězil Radek Holub, druhá byla jeho svěřenkyně Dominika Nová a na třetím místě se objevil polský účastník Dominik Libicki. Poslední disciplínou víkendu byla lasařská týmová disciplína Team Roping, kterou zcela ovládli závodníci ze Slovenska. Třídu OPEN vyhrál Antonín Frinta s Markem Žilincem, třídu LIMITED pak Matúš Štefko se stejným nohařem.
 

Zdroj: Prorodeo Tour

 
Foto: Jan Karbusický, Jan Šroubek, Vladimír Dufek



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE