reklama 11C

Jako byste pod sebou měli mašinu, popisuje Charlotte Fry hřebce Everdalea

ikonka

Obrovská síla, ale i lehkost a elegance. To jsou vlastnosti, jež vyzdvihuje mistryně světa v drezuře Charlotte Fry u jednoho ze svých top koní. Hřebec Everdale, kterého jeho původ spojuje s legendárním Valegrem, se výrazně zapisuje i v chovu.
17.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Liz Gregg  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Aktuálně třetí nejvýše postavená jezdkyně světového žebříčku v drezuře Charlotte Fry se v nejobtížnějších úlohách objevuje se dvěma koňmi. Vedle Glamourdalea, s nímž vyhrála v roce 2022 mistrovství světa, je to také holandský vraník Everdale.
 
Plemennému hřebci bude v letošní sezoně patnáct let. Jeho původ ho spojuje s jedním z nejúspěšnějších drezurních koní všech dob – Valegrem. Valegrův otec, holandský hřebec Negro, je Everdaleovým dědem ze strany matky.
 
Everdale pochází z chovu Nizozemce Pieta Kluytmanse a jako mladého ho koupil do své stáje Gertjan van Olst. Díky tomu vstoupil velmi brzy do sportu, a to úspěšně. Jako čtyřletý vyhrál Pavo Cup a o rok později se kvalifikoval do finále soutěže plemeníků v rámci KWPN, tedy plemenné knihy holandského teplokrevníka. Vzhledem k tomu, že jde o dlouhodobě nejlepší plemennou knihu v drezurním chovu na světě, je finálová účast důkazem hřebcovy sportovní kvality. Everdalea v této prestižní soutěži sedlal vynikající britský reprezentant Carl Hester a dojel s ním čtvrtý. 
 
A právě Hester nakonec spojil hřebce s mladou Britkou. Dívka přišla jako teenagerka o maminku, jež byla sama výbornou jezdkyní a kolegyní Carla Hestera z olympijské reprezentace. Po její smrti se Charlotte díky Carlovým kontaktům na stáj van Olstových dostala do Nizozemska a začala trénovat s Annou van Olst. A v roce 2016 v jejich areálu seděla poprvé na hřbetě Everdalea.
 
 

Olympijská účast

Od prvního momentu si dvojice velmi dobře rozuměla. „On opravdu rád pracuje. Je to jeden z nejlepších koní na trénink, co znám. Chce trénovat každý den, nikdy neodmítá. A je tu také ta jeho neskutečná síla, ale přitom lehkost, s jakou ho lze jezdit. Vidíte jeho eleganci, a přitom se cítíte, jako byste seděli na mašině,“ popisuje jezdkyně své pocity.
 
Na mezinárodní úrovni s ním zpočátku závodila v kategorii mladých jezdců. To se psal rok 2017. Postupně přešla do kategorie jezdců do 25 let a do seniorské malé rundy. Premiéru v úloze Grand Prix na mezinárodních závodech zažila Britka s Everdalem v roce 2019. 
 
Už v té samé sezoně bylo jasné, že dvojice roste pro nejvyšší sport. Při CDI3* v Compiegne vyhráli Grand Prix Freestyle, koncem roku pak při Světovém poháru v Londýně dojeli se známkou přes 82,5 procenta třetí za krajany Charlotte Dujardin a Carlem Hesterem.
 
Vynucená přestávka, kdy se nezávodilo kvůli covidovým opatřením, přípravu nijak nezabrzdila. Po jejich výkonu na CDI4* v Hagenu v roce 2021 se o této dvojici začalo mluvit jako o adeptech na blížící se olympiádu v Tokiu. Když pak zazářili v Exloo a v Compiegne, měli cestu do Japonska jistou.
 
Charlotte v tom roce bylo teprve 25 let. Tlak, který olympijská soutěž přináší, ale ustála s klidem. Nejlepší výkon podala hned v zahajovací Grand Prix, v níž skončila osmá. V dalších dvou jízdách byla jedenáctá, respektive třináctá. Spolu s kolegy vybojovali bronzové medaile v hodnocení družstev. „Everdale tam nechal celé srdce, snažil se ze sebe dostat opravdu to nejlepší,“ pochválila jezdkyně vraníka po soutěži týmů.
 
 

Mistrovství Evropy a Světový pohár

Jen o pár týdnů později se v Hagenu konalo mistrovství Evropy a Charlotte s hřebcem byla opět součástí britské výpravy. Ve třech úlohách zapsala třikrát páté místo, vždy s nejlepší známkou v dosavadní kariéře. Družstvo obsadilo druhou příčku. 
 
Po dokončení Grand Prix Special nešetřila chválou. „Tentokrát jsem měla nejlepší pocit, jaký mi kdy Everdale dal během nějaké úlohy. Byl tak soustředění a předváděl opravdu prostorný cval. Udělal všechno, co měl.“
 
O den později pak předvedla freestyle oceněný známkou 84,721 procenta. „Tento víkend jsem si zajela tři osobní rekordy. Nemůžu být zklamaná. Everdale je tak slibný kůň pro budoucnost,“ uvedla v závěru šampionátu.
 
Za poslední dva roky se několikrát blýskla v sérii halového World Cupu bodovaného do západoevropské ligy. V prosinci 2022 byla ve volné Grand Prix v Mechelenu třetí, o rok později zapsala druhé místo při předvánočním mítinku v Londýně a v Mechelenu koncem roku 2023 pro změnu nenašla přemožitele. Rozhodčí jí dali známku skoro 85 procent. 
 
„Jsem v Mechelenu potřetí, ale poprvé jsem zde vyhrála. Včera i dnes jsem měla s Everdalem skvělé jízdy. Možná že nejlepší, které dosud předvedl. On se opravdu zlepšuje každou chvílí,“ nechala se slyšet Britka. 
 
Mezitím stihla zvítězit v Grand Prix Freestyle na květnovém CDIO5* v Compiegne a dokončit v top 5 hlavní soutěž CDIO5* v Cáchách.
 
Hřebec se sportem ještě nekončí, spolu s už zmíněným Glamourdalem patří k nejlepším koním britské reprezentace. Navíc je licentovaným plemeníkem, je schválený pro sedm evropských plemenných knih. V Německu pro bavorskou, oldenburskou, hanoverskou a rýnskou, a dále pro plemenné knihy holandského teplokrevníka, švédského teplokrevníka a francouzského jezdeckého koně. 
 
Vzhledem k jeho exteriéru, sportovní výkonnosti a výbornému původu je už nyní vyhledávaným otcem. V obdélnících se pohybuje už několik desítek potomků, z nichž někteří už dosáhli úrovně Grand Prix. Ryzák Imhotep, jenž je jeho synem, získal s Charlotte Dujardin bronz na mistrovství Evropy 2023 a v polovině prosince pak vyhrál kvalifikaci Světového poháru v Londýně. Někteří jeho synové závodící v drezuře už jsou sami uznanými plemeníky.

 
Zdroj: FEI, Horse and Hound



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE