Hábová: Co mě James Bond naučil, to už se asi žádnému koni nepovede

ikonka

Po dlouhých čtrnácti letech ukončil sportovní kariéru letos osmnáctiletý oldenburský valach James Bond, který společně s Terezou Hábovu dosáhl v drezuře úrovně Grand Prix, byl několikanásobným medailistou při mistrovství ČR a stal se i Koněm roku.
26.10.2022 18:38  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Před několika dny opustil Českou republiku známý drezurní valach Jasmes Bond, který čtrnáct let tvořil nerozlučnou dvojici s Terezou Hábovou. Nyní již tráví důchod v Německu, odkud pochází.
 
„Ve svých osmnácti letech, v plném zdraví a dobré náladě, odchází zaslouženě po čtrnácti společných sezonách,“ uvedla na sociálních sítích jeho jezdkyně a majitelka. Prošla s ním od prvních startů na základní úrovni, soutěžemi pro mladé koně až po úroveň Grand Prix. 
 
„Absolvovali jsme úspěšné starty na mých vysněných mezinárodních závodech v Mnichově nebo v Cáchách. Tleskalo se mu na Žofíně i v plné O2 areně. Zážitků a životních zkušeností mám nespočet, spoustu splněných snů i cílů,“ konstatovala Hábová, která v podcastu EquiRadia zavzpomínala nejen na společné začátky, ale prozradila také podrobnosti o tom, kde bude prožívat své důchodové období.
 

Čtěte také: Tereza Hábová: Rodiče si to představovali jinak, koně měli být hobby

 
„Mám ho od jeho čtyř let. Uplynulo to strašně rychle, bylo to s ním čtrnáct let dobrodružství. Rozhodně je to v tuto chvíli nejvíce speciální kůň, kterého jsem kdy potkala a myslím, že takového koně potká člověk jednou za život. To, co mě za tu dobu naučil, to už se asi žádnému jinému nepovede. Mám s ním mnoho zážitků. I mé první větší úspěchy jsou spojené právě s ním. Byla to dlouhá cesta, naučil mě toho moc a do poslední chvíle, než odjel na důchod, byl zdravý, krásný a plný života. To už se v této době jen tak nevidí,“ říká Tereza.
 
Nad ukončením kariéry Jamese Bonda přemýšlela už od loňského roku. „Bylo to však spíše kvůli jeho věku. Loni mu bylo sedmnáct, tak jsem si tak říkala, kdy asi přijde ten správný okamžik. Tím, že ke konci sezony podával víceméně nejlepší výkony za celou kariéru, tak jsem se rozhodla, že by byla ještě škoda s ním letos pár závodů neabsolvovat, když se cítil dobře a byl zdravý. Cílem bylo, aby v tomto roce dobře zajel mistrovství České republiky. To se sice podařilo, ale nějak se nám tam lepila smůla na paty a ten výsledek mě nakonec trochu mrzel. Bylo však jasné, že po té letošní sezoně už bude mít splněno a rozloučí se s kariérou,“ popsala situaci, proč se ještě rozhodla společné působení na drezurních obdélnících prodloužit o jeden rok.
 
Mnozí známí koně se se sportem loučí na velkých závodech před plnými ochozy. V tomto případě se tak nestalo. „Já jsem nechtěla oficiální rozlučku a dělat z toho nějaké velké divadlo, takže nakonec jsme mu udělali symbolické rozloučení u nás v Záhořanech, kam přijelo pár kamarádů a rodina. Připili jsme si, dali si dort a myslím, že i Bond byl rád, že se nemusel nikam trmácet, jelikož celý život neměl rád cestování. Užili jsme si to takhle doma a v klidu. Bylo to spíše spontánní,“ uvedla Tereza Hábová.
 

Nepřehlédněte: Tereza Hábová: Problémy, problémy a problémy. James Bond byl výzva

 
Jedna delší cesta však ještě Jasese Bonda čekala, a to do Německa. „Nyní už má neskutečný servis a užívá si krásný důchod u mé dlouholeté známé Romany Mayer, která mě učila první základy na koni a přes ní jsem se dostala belgickému trenérovi, který mi sehnal Bonda. Takže se ten kruh zase tak hezky symbolicky uzavřel.“
 
Na nové prostředí si prý rychle zvykl. „Už je tam dva týdny. Trochu jsme se toho báli, jelikož byl na ošetřování lehce problémový a čekali jsme, jak to tam celé zvládne. Režim má takový, že je celý den venku se dvěma až třemi koňmi ve výběhu a na noc chodí do boxu. Má tam krásné zázemí, vše je bezpečné a prostředí je klidné. Od první minuty vypadal, že si to tam užívá a myslím si, že si nemá na co stěžovat. Rozhodně si to zaslouží. Romaně naprosto důvěřuji, jsme v kontaktu a vždy když pojedu kolem, tak se tam ráda zastavím,“ dodala ve vysílání EquiRadia Tereza Hábová.
 
Foto: poskytla Tereza Hábová