reklama 11D

Nagano Gold píše historii. Česká hvězda těsně druhá na Royal Ascotu!

ikonka

Druhý rok za sebou slaví český turf velký výsledek v britském Ascotu. Po třetí příčce Subway Dancera v Champion Stakes tentokrát zazářil Nagano Gold, který obsadil těsnou druhou příčku v grupě 2 Hardwicke Stakes.
22.06.2019 20:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12C
Pětiletý Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J v sobotu doběhl na senzačním druhém místě v Hardwicke Stakes (Gr.2, 2400 m) v rámci mítinu Royal Ascot. Úřadující šampion českých vytrvalců z tréninku Václava Luky v samém závěru dostihu sahal pod žokejem Christophem Soumillonem po vítězství a v cíli ztrácel na vítězného Defoea jen půl délky. Třetí finišoval Mirage Dancer, favorit Masar skončil až pátý.
 
A byl to právě loňský vítěz Epsom Derby ze stáje Godolphin, který se hned dvakrát dostal s českým zástupcem do kontaktu. Hned po otevření startovacích boxů Masar uskočil na stranu, zavrávoral a zakřižoval Nagano Golda, který rázem odpadl na poslední pozici s odstupem za polem. "Myslím, že tenhle kontakt nás stál vítězství," litoval zklamaný Soumillon.
 
Rychlé tempo však Nagano Goldovi hrálo do karet a svižný dostih připomínal optimální průběh z loňského Vichy, kde svěřenec Václava Luky téměř zadrženě vyhrál listed. Do ascotské cílové roviny točil hřebec na poslední pozici a měl šanci rozbalit svou silnou koncovku. Ještě 400 metrů před cílem však byl Soumillon zavřený a po dalších 100 metrech ho přivřel zvenčí útočící Masar. Volnou cestu k útoku mě Nagano Gold až v posledním furlongu a s každým cvalovým skokem začal stahovat svou ztrátu na vedoucího Defoa.
 
Za druhé místo český zástupce inkasoval 48 375 liber (v přepočtu asi 1,4 milionu Kč).
 

Video: Nagano Gold je ve velké pohodě. Ascot je úplně nová zkušenost, říká Luka

 
"Bylo to naprosto úžasné, je to pro nás neuvěřitelný den. Nagano Gold potvrdil všechno, v co jsme tajně doufali," radoval se Luka, který dostih sledoval na dálku z Velké Chuchle.
 
V superlativech mluvila po doběhu také belgická superhvězda Soumillon, která se dostala do hřebcova sedla až na poslední chvíli poté, co byl svým zaměstnavatelem odvelen z Ascotu Mickael Barzalona.
 
"Podle mě má ten kůň na vítězství v grupě 1, dnes to jednoznačně ukázal. Je mi jasné, že pro Českou republiku a tamní dostihový sport je to velká věc. A jsem moc rád, že jsem k tomu mohl přispět," prohlásil Soumillon.
 
 
Nagano Gold je dlouhodobě připravován na Cenu vítězného oblouku v Paříži. Jakou cestou do ní bude směřovat, zůstává otevřené. Jednou z možností je srpnová Velká cena Berlína (Gr.1, 2400 m), do níž je hřebec přihlášen.
 
Hnědák Syndikátu V3J je teprve druhým koněm v českém tréninku, který se Royal Ascotu zúčastnil. Jeho předchůdce Darsalam však v roce 2005 kvůli tehdejší rekonstrukci závodiště startoval v náhradním dějišti Yorku.
 
Zdá se, že Ascot je pro české barvy šťastným místem, už loni tam psal historii úřadující Kůň roku Subway Dancer třetím místem v grupě 1 Champion Stakes. Sedmiletý hnědák stáje Bonanza v sobotu obsadil pod Cristianem Demurem čtvrté místo ve francouzském listd Grand Prix de Compiegne.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE