reklama 11D

Valašská radost v derby: Taktickou bitvu ovládl Palík s Pacific Hillem

ikonka

Kadyny, Mister Aviation, Cheeky Chappie, Pacific Hill. Tak vypadá po sobotním 99. Českém derby série majitele Jiřího Posáda v modré stuze. Ryzák Pacific Hill s žokejem Jiřím Palíkem po zásluze ovládli dostih, který se divákům musel líbit.
22.06.2019 21:16  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C
Velká série stáje Monte Negro v Českém derby pokračuje. Pět let poté, co modro-bílé barvy majitele Jiřího Posáda získaly svou třetí modrou stuhu s Cheeky Chappiem, navázal na své předchůdce Pacific Hill. Ryzák narozený v německém hřebčíně Fährhof zvítězil pod žokejem Jiřím Palíkem jistě o 1 1/4 délky. Druhý skončil favorit Angkor Wat před klasickým vítězem Ignaciusem Reillym a jeho tréninkovým kolegou Ramssiem.
 
Trenér Radek Holčák se raduje z druhého vítězství v derby, Jiří Palík završil po úspěších s Ready For Life (2005) a Josephem (2017) hattrick. Naopak čekání Filipa Minaříka na úspěch v derby pokračuje, byť druhé místo na Angkor Watovi je dosud jeho nejlepším výsledkem v modré stuze.
 
"Od jara jsem věděl, že sedím na výborném koni, ale tohle derby bylo hodně otevřené. Rozhodl průběh dostihu, který jsem měl nejlepší. Už v posledním oblouku jsem věděl, že to půjde," radoval se Palík. "Ty emoce jsou stále stejné jako při prvním vítězství, je to paráda. Za čtrnáct dní pojedu německé derby, třeba dnešní úspěch zopakuju..." dodal.
 
Teprve podruhé v 99leté historii tuzemského derby se prosadil do té doby nezvítězivší kůň. Tím prvním byl před šesti lety shodou okolností další vítěz v barvách Monte Negra, valach Mister Aviation. Pacific Hill přitom sahal po úspěchu v obou předchozích letošních startech, v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera i Velké červnová ceně obsadil těsná druhá místa.
 
Palík s Minaříkem vyučovali
 
Největší klasický dostih se brzy po startu změnil ve velké představení dvou žokejských hvězd, sedících na synech plemeníka Nathaniela. Když nikdo ze šestnáctičlenného pole nechtěl přejít na špici, iniciativy se k překvapení všech bleskově chopil Filip Minařík na favoritovi Angkor Watovi. "Čekal jsem, že to bude rychlý dostih a budu sedět vzadu na pozici, ale brzy po startu jsem viděl, že se nikdo dopředu nehrne. Neměl jsem jinou možnost, než to vzít na sebe," řekl Minařík.
 
Angkor Wat se tak na měkké dráze, jejíž stav výrazně ovlivnil hustý déšť během odpoledne, posunul na špici. Za ním se vydal Palík s Pacific Hillem, sledovaný dalším zkušeným žokejem Janem Rájou na Dalandim. "Kdyby to Filip nevzal na sebe, udělal bych to já," konstatoval Palík.
 
Minařík se na protilehlé rovině místy odpoutal o několik délek, ale kilometr před cílem se Palík začal posouvat blíž. Minařík se v lahovickém oblouku pokusil odskočit, ale Palík jeho nástup zachytil. Oba ryzáci točili do cílové roviny s náskokem pěti délek na zbylé pole a jejich jezdci je nasměrovali do vnější stopy k bariéře.
 
Pacific Hill vypadal 400 metrů před cílem jako vítěz, ale Angkor Wat se nevzdával a předvedl bojovný výkon. O svém úspěchu Pacific Hill definitivně rozhodl za distancí. "Stále jsem čekal, že v cílové rovině ještě přijde někdo zezadu a byl jsem překvapen, že se tak nestalo. Dva nejlepší koně dnes ukázali svou třídu, zbytek se s tím příště musí nějak poprat," prohlásil Palík.
 
Na třetí místo přilétl údernou koncovkou Ignacius Reilly, který svou velkou ztrátu na nejlepší dvojici ze začátku cílové roviny dokázal stáhnout až na krk. "Škoda, že jsem byl uzavřen za hradbou koní, prostě jsem nemohl zaútočit dřív," litoval žokej Bauyržan Murzabajev.
 
Pátou příčku stihl Arcturus, nejlepším z kvarteta domácích odchovanců byl šestý Kristiano a poslední dotovanou příčku stihla klisna Nikeandnemesis. Amazing Gangster doběhl desátý, Military Respect dvanáctý a zklamáním byla čtrnáctá příčka Chiouboucara.
 
O pomalém vstupním tempu svědčí vítězův čas 2:36,08.
 
 
Odpoledne ve znamení "Francouzů"
 
Čtyři zbylé jedničkové dostihy ovládli koně francouzského chovu. Ve Zlatém poháru slavil vítěznou premiéru v českém tréninku čtyřletý Premier Lion, kterého stáj Syndikát V3J nedávno zakoupila jako potenciálního vodiče pro svou hlavní hvězdu Nagano Golda. Pod Davidem Liškou hnědák lehce o 2 délky porazil Darkolvu a Portorikose.
 
Překvapením dne byl jistý úspěch hnědky Ile Jones pod Vendulou Korečkovou v Ceně tříletých klisen. Mezi sprintery prodloužil svou letošní neporazitelnost na tři starty pětiletý Mollys Best s Pavlínou Filipovou a mílařům kraloval Wagram v sedle s Radkem Koplíkem.
 
Podrobné ohlédnutí za 99. Českým derby včetně ohlasů celé řady aktérů a videorozhovory vám na Jezdci.cz a EquiTV nabídneme v příštích dnech.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE