reklama 11C

Kvalifikace bez pádu. Ange Guardian vyhrál i s náhradním žokejem

ikonka

Očekávaný výsledek s nečekaným průběhem, tak by se dala shrnout druhá kvalifikace na Velkou pardubickou. Ange Guardian si nakonec vítězství pohlídal, kvalifikační podmínky splnilo všech osm účastníků Memoriálu majora Miloše Svobody.
23.06.2019 21:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12D

Jedenáctiletý valach Ange Guardian ze stáje Anděl strážný v neděli splnil roli favorita a zvítězil v Memoriálu majora Miloše Svobody, druhé kvalifikaci na Velkou pardubickou. Svěřenec trenéra Josefa Váni nepoznal přemožitele ani ve svém druhém letošním startu a připsal si už třetí kvalifikační úspěch v kariéře.
 
Očekávanému výsledku ale předcházelo několik dramatických momentů. Valachův původní jezdec Jiří Kousek si během nedělního odpoledne zlomil kotník a Váňa musel na poslední chvíli angažovat Marcela Nováka.
 
V samotném dostihu na 5800 metrů musel Ange Guardian překonat minimálně jednu krizi, když se mu po doskoku za malým Taxisem podlomila kolena a Novák mu málem přepadl přes hlavu. "Naštěstí jsme to ustáli," řekl po doběhu Novák.
 
V cílové rovině musel Ange Guardian odrazit nápor srdnatě bojujícího Sztorma, který pod Janem Faltejskem dobře přeskákal celý kurs a navzdory škobrtnutí na Velkém anglickém skoku byl až do poslední chvíle ve hře o vítězství.
 
V cíli zaostal za Ange Guardianem jen o délku, slovenský Vandual na třetím místě ztrácel na bojující dvojici osm délek. Na tabuli se dostali ještě dlouho vedoucí Zarif a Mahony. Delight My Fire se po vybočení před Irskou lavicí propadla na chvost pole a doběhla až sedmá. Do cíle druhé kvalifikace se dostalo všech osm startujících.
 
V Červnové cross country Válečníka slavil druhé jedničkové vítězství šestiletý Medic. Syn někdejšího špičkového vytrvalce Camilla z vlastního chovu trenérky Jany Junkové pod náhradním jezdcem Jaroslavem Myškou jistě odrazil nápor Theophilose, spolufavorit Tiara Man finišoval třetí před Starbuckem.
 
Nejsuverénnější vítězkou pardubické neděle byla čtyřletá Slivka. Někdejší jedničková vítězka si udržela neporazitelnost i v třetím letošním startu, tentokrát ovládla velmi lehce o 8 délek dvojkové proutky Cenu Dostihového klubu.
 
 

Sedmkrát z dostihového víkendu

 
Nagano Gold psal historii těsným druhým místem v grupě 2 Hardwicke Stakes na mítinku Royal Ascot, podrobnosti o přelomovém úspěchu stáje Syndikát V3J a trenéra Václava Luky mladšího najdete v sobotním článku.
 
Pacific Hill a žokej Jiří Palík vybojovali čtvrté vítězství v Českém derby pro stáj Monte Negro. V dramatickém závěru porazili favorita Angkor Wata, který s Filipem Minaříkem odvodil dostih. Třetí skončil mocně finišující Ignacius Reilly. Vše podstatné k 99. Českému derby si přečtěte ve speciálním článku.
 
Maďarská klisna Crushing Power pod Janem Vernerem vyhrála Zlatý bičík (1400 m) v Bratislavě. O 3/4 délky zpět doběhla česká Sweeticon před Culdaffem. Jeden z trialu Slovenského derby, Memoriál majora Stanislava Rudu na 2400 metrů, zůstal doma díky tmavému hnědákovi slovenského chovu Kaptain Joe se Zdenkem Šmidou. Na dalších místech skončili v těsném doběhu Peas a Castro, Államfö ztrácel z páté příčky asi 1 1/2 délky.
 
Dvě vítězství z Merana veze trenér Josef Váňa mladší a stáj Scuderia Aichner SRL. Šestiletý Noble House dominoval pod Janem Kratochvílem o deset délek v dostihu nezvítězivších Premio Or Jack (3300 m, 15 000 eur). Další úspěch v neděli večer přidal čtyřletý Starman v Premio Lagundo (3000 m, 13 200 eur), který utekl místní konkurenci dokonce o 12 délek. 
 
Kuriózní doběh měl prodejní dostih na 800 metrů v německém Dortmundu, který měl jiný cílový mezník než je na této dráze obvyklé. Většina žokejů na to nebyla předem upozorněna a své koně přestali vyjíždět předčasně po projetí kolem prvního mezníku. Filip Minařík tak přišel o jisté vítězství na belgické klisně Snoozy Sioux. Dostihová komise kvůli zjevnému informačnímu šumu upustila od jakýchkoli sankcí.
 
Filip Minařík v neděli vyhrál na tříletém Djukonovi a připsal si druhé místo v grupě 3 na Palace Princovi. Z vítězství v 32. Grosser Preis der Wirtschaft se den po cestě do Prahy radoval Eduardo Pedroza na Potemkinovi. Dařilo se i dalším účastníkům sobotního Českého derby - Bauyržan Murzabajev v Hannoveru zvítězil dvakrát, Martin Laube jednou.
 
Švýcarské derby se zase jednou stalo francouzskou záležitostí, byť vítězný hřebec Aquilino nedávno přešel ze stáje Andrého Fabreho do švýcarského tréninku Fluriny Wullschleger. V jeho sedle byl Pierre-Charles Boudot, další příčky obsadili Olivier Peslier a Vincent Cheminaud.
 
 
Foto: Ivan Krejza, Marek Sekáč




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE