reklama 11D

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 2

ikonka

Do klasické sezony vstupuje pražský zimní favorit, po dvou letech se vrací někdejší klasický vítěz ze stáje čečenského prezidenta. Shrnujeme některé ze zápletek víkendu v Karlových Varech a Velké Chuchli.
26.04.2019 14:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Absence sázkových terminálů na závodištích, kontroverze kolem cílové roviny v Pardubicích i podobné obavy o stav překážkového kursu v Mostě. Po prvních třech týdnech se nedá říci, že by start dostihové sezony proběhl kdovíjak poklidně.
 
Také sportovní rozjezd byl zatím spíše pozvolný, ale nadcházející víkend přináší naději, že si dostihoví příznivci spraví chuť alespoň divácky.
 
Sezona totiž pomalu vstupuje do ostré fáze. Oba víkendové dny budou v permanenci áčková závodiště a po dvojici předzkoušek jarních klasik se hlásí ke slovu první skutečný trial na České derby.
 

Čtěte také: Luka dohlásil koně do Českého derby. Amazing Gangster směřuje na míli

 
Jeho dějištěm budou Karlovy Vary, které v sobotu vstupují do sezony tradičním Dnem evropské šlechty. V neděli naváže Velká Chuchle sprinterským Memoriálem Jaroslava Maška, solidními poli v rámcových dostizích a doprovodným programem se středomořskou kuchyní.
 
 
DOSTIH - Jarní cena Priller & Post Cup - Frühjahrspreis (Karlovy Vary, 27. 4.)
 
Zkušení sprinteři prominou, ale dostihem víkendu je pro nás karlovarská “Jarní cena” na 2000 metrů, která navzdory svému “dvojkovému” statusu získala pevné místo v kalendáři zastávek tříleté elity před Českým derby.
 
V minulých letech v ní běželi Blessed Kiss, Touch Of Genius, Black Canyon, Nagano Gold, Aldzarb či Sanok. Letos vlastní přihlášky do Českého derby osm z jedenácti startujících.
 
V roli favorita půjde na start “pražský zimní favorit” Chiouboucar (Korečková, 3:1), který loni v srpnu na stejné dráze v dostihu EBF porazil pozdějšího zimního favorita Kinga Archieho i vítěze Memoriálu profesora Michala Amazing Gangstera. Suverénní byl i v říjnu, hodnotu jeho úspěchu v loňském Pražském zimního favoritovi však ukáže až čas.
 
Druhou veličinou ve startovním poli je za 80 000 eur pořízený Angkor Wat (Janáček, 4.5:1). Nathanielův syn v barvách stáje Joly loni neudělal nic špatně, na podzim se vyčlenil z řad nezvítězivších a přidal čtvrté místo v Ceně zimního favorita.
 
Konkurenci dotvářejí druhá z Ceny Masise Tularka (Hrouda, 4.75:1), letos jednou provětraný Corston (Koplík, 7:1) či účastnice Memoriálu Rudolfa Deyla Moon Shot (Rája, 12:1).
 
 
KŮŇ - Aldar (Karlovy Vary, 27. 4.)
 
Zatímco evropská šlechta bude pózovat fotografům v cylindrech, žaketech i všemožných róbách v přesvědčení, že právě takto se lidé ve střední Evropě oblékají na dostihy, turfmani budou vedle hlavního dostihu sledovat také jeden velký návrat.
 
V rámcovém programu karlovarského dopoledne se po dvou letech vrací na dráhu někdejší klasický vítěz Aldar (Koplík, 1.4:1). Sedmiletý svěřenec Arslangireje Šavujeva a jeden z posledních dvou koní Ramzana Kadyrova v českém tréninku se napoprvé postaví čtyřem soupeřům v Stolbert - dostihu architektů (III, 1600 m).
 
Pokud ho nezradí zdraví podobným způsobem, jak se to minulou neděli stalo dalšímu hvězdnému rekonvalescentovi Limariovi, měl by si Aldar bez větších potíží doběhnout pro deváté vítězství své kariéry. Nejlepším z kvarteta jeho soupeřů je stejně starý Thailand (Chaloupka, 5.5:1).
 
 
JEZDEC - Vendula Korečková (Karlovy Vary / Velká Chuchle)
 
Sedmkrát se o víkendu vyhoupne do sedla Vendula Korečková. V Karlových Varech kromě favorita hlavního dostihu Chiouboucara pojede ještě irský import stáje Epona Sea The Night (7:1) ve druhém dostihu.
 
V nedělním Memoriálu Jaroslava Maška se po půl roce vrací na druhou z Gomba handicapu Celine My Heart (23:1). V chuchelském rámcovém programu jede i pár dalších koní, kteří v dubnu solidně vstoupili do sezony - nízko zatíženého Marker Suna či dceru sériové vítězky Indiry Imatru.
 
 
TRENÉR - Čestmír Olehla (Karlovy Vary / Velká Chuchle)
 
Čestmír Olehla v zimě převzal přípravu DS Pegas a zjara se tak nachází v situaci karetního hráče, který přišel ke stolu až poté, co mu vybral karty někdo jiný, a musí teď bleskově reagovat na situaci. Ke všemu ještě přišel o trumf v podobě zraněného Petra Foreta.
 

Janáček: Vyhrál jsem a sázející bral 2,8 milionu eur. Občas to ale vře

 
Že se s touto situací umí poprat, dokázal úspěchem Black Canyona ve Velké dubnové ceně. O víkendu Olehla nasazuje osvědčené i zcela nové karty. V předloňském vítězi Velké ceny Prahy Noble Cliffsovi (Florian, 3.85:1) posílá v neděli do Prahy mírného favorita Memoriálu Jaroslava Maška.
 
O den dříve zase na západě Čech testuje dva debutanty - tříletý francouzský import Benjamin (Florian, 8.5:1) má proti Chiouboucarovi naznačit, zda je jeho přihláška do Českého derby úvahou správným směrem. Jeho vrstevníka Svensona ve čtvrtek naopak z modré stuhy škrtl.
 
V posledním karlovarském dostihu, IV. kategorii na 3000 metrů, poprvé vyběhne polobratr klasické vítězky Polyanty po nedávno uhynuvším Red Rocksovi, čtyřletý Poetik (Vyhnálek, 12:1).
 
 
Na snímku: Aldar při svém zatím posledním vítězství na Turf Gala, foto: Václav Volf - fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE