reklama 11B

"Ananas" se urval za irskou lavicí. Lysou opět ovládl Jan Kratochvíl

ikonka

Žokej Jan Kratochvíl v sobotu potvrdil svou pozici specialisty na velké překážkové dostihy v Lysé nad Labem. Double Prvomájová steeplechase - Memoriál Evy Palyzové završil díky stále se lepšícímu Aeneasovi ze stáje Statek Blata Český Ráj.
06.07.2019 22:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Měl to být otevřený dostih, ale pětiletý Aeneas a žokej Jan Kratochvíl udělali ze sobotního Memoriálu Evy Palyzové v Lysé nad Labem nečekaně jednoznačnou záležitost. Hřebec ze stáje Statek Blata Český Ráj zvítězil zadrženě o 7 délek před Peintre Elusifem. Nový import stáje Monte Negro Bugsie Malone při svém českém debutu doběhl třetí.
 
Po škrtu Larizana nastoupilo do 4600 metrů dlouhého krosu jen šest koní. O tempo se v úvodní fázi starala bělka Caline de Juilley, ale po škobrtnutí na živém plotu ztratila Marcela Nováka a překážkový šampion utrpěl bolestivé zranění.
 
Na špici se tak vystřídala dvojice nových tváří Bugsie Malone a Leo Fantastico, ale po jejich zaváhání na irské lavici se dostal dopředu Aeneas a od té doby už existoval v dostihu jediný kůň. Kratochvíl podobně jako při dubnovém vítězství na stejné dráze vystupňoval tempo už před posledním obloukem a do cílové roviny vbíhal prakticky osamocen.
 

Čtěte také: "Po dostizích na mě padá únava." Vlastimil Smolík odešel před 25 lety

 
"Pan Váňa mi kladl na srdce, abych s Aeneasem šetřil metry a uplatnil jeho závěr. Po Irské lavici jsem se ale ocitl na špici a už jsem si dostih udělal sám. Bylo znát, že Aeneas už má pár překážkových dostihů za sebou a věděl jsem, že to zvládne," vysvětloval po doběhu Kratochvíl, který stejně jako loni triumfoval v obou překážkových vrcholech v Lysé nad Labem - Prvomájové steeplechase i Memoriálu Evy Palyzové.
 
"Divácky to byl krásný dostih, i když běželo jen šest koní. Ananas prokázal svoji třídu," řekl trenér Josef Váňa starší s odkazem na hřebcovu stájovou přezdívku.
 
Galileův syn má za sebou řadu hodnotných výsledků na rovině, když skončil druhý v St. Legeru, třetí ve Slovenském derby nebo pátý v grupě 3 St. Leger Italiano. Svého prvního vítězství se ale dočkal až letos na překážkách a v sobotu se zařadil mezi jedničkové vítěze.
 
Rovinový vrchol sobotního mítinku, trojková Cena Lázně Poděbrady a.s. na 1700 metrů, nabídl pohledný souboj mezi Saulem a Rabbit Havanou, v němž hřebec pod Michalem Hroudou o hlavu porazil dlouho vedoucí klisnu.
 
Korfu, odchovanec Jiřího Charváta z jedničkové vítězky Kolymbie, jistě o dvě délky ovládl druhou steeplechase dne. V ní si po nepříjemném pádu na anglickém skoku z vybočivší Tauriel zlomila nohu jezdkyně Veronika Řezáčové.
 
 

Krátce z turfu

 
Enable to dokázala! Dlouho a trpělivě ladil trenér John Gosden přípravu své superhvězdy Enable na vstup do sezony, opakovaně vytyčil směr a pak od něj zase upustil, neboť pětiletá Nathanielova dcera ještě nebyla připravena podle jeho představ. V sobotu ji po 245 dnech znovu poslal na start - a výsledkem bylo jisté vítězství v Coral Eclipse Stakes (Gr.1, 2000 m). Hnědka ze stáje Khalida Abdullaha porazila o 3/4 délky Magical, třetí doběhl Regal Reality. 
 
"Je to nejlepší kůň, jakého jsem kdy jezdil. Možná byste namítli, že Golden Horn byl lepší, ale výdrž Enable je neskutečná. Strašně ji miluji a musíme si jí užívat, dokud můžeme," nechal se v sobotu slyšet žokej Frankie Dettori. Podle Gosdena bude dalším startem Enable King George VI and Queen Elizabeth Stakes, kde by mohla narazit na letošní vítěze anglického i irského derby Anthonyho Van Dycka a Sovereigna. Následovat bude York a pokus o bezprecedentní třetí vítězství v Ceně vítězného oblouku.
 
Sedmiletý valach Urbi Et Orbi jistě ovládl páteční Cenu města Slušovice (III, 2400 m) před Nelissou a Kopretinou. Na svěřenci Lenky Syslové excelovala jeho stálá jezdkyně Vendula Korečková. V Ceně hejtmana Zlínského kraje udolal šestiletý Alexandr pod Danielem Vyhnálkem o rok staršího Valmont Ohne.
 
Úspěšný víkend prožila stáj Rabbit Trhový Štěpánov. Trenér Allan Petrlík v pátek poslal do Slušovic k vítěznému překážkovému debutu svého sériového vítěze Montjeu Third, o den později v Lysé nad Labem slavil úspěch start - cíl v podání tříletého Marchanda.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE