reklama 11C

Tereza Mücková: Ve stáji jsem doma. Jak trávím dny, by nikdo nevěřil

ikonka

Působila zde celá řada úspěšných jezdců i koní. Stáj Karsit ve východních Čechách je dnes domovem Terezy Mückové, která zde působí už tři roky a bydlí přímo v areálu. Do sezony 2019 vstupuje s třinácti svěřenci a tráví zde svůj veškerý čas.
20.04.2019 09:00  |  Autor: Lukáš Klingora  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Tereza Mücková převážnou část své kariéry působila ve stájích v okolí Nymburka. Od roku 2016 se úspěšná česká jezdkyně přesunula do Velichovek v Královéhradeckém kraji. Její základnou je stáj Karsit, součást Hotelu K-Triumf v majetku Karsit Group SE.

 

Jak dlouho ve vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta na toto místo?

V Karsitu jsem už tři roky. Přivedla mě sem tak trochu náhoda, společný známý.

 

Co vše tomu předcházelo?

Jako malá jsem vystřídala několik stájí kolem Prahy, kde jsem se svezla většinou za výpomoc. Jezdit jsem pořádně začala až v 15 letech, kdy jsem si udělala i licenci. Bylo to v Hořátvi u Niny Černíkové (Martínkové). Koupila jsem si zde i svého prvního koně Andílka. Teda rodiče mi koupili prvního koně.

Asi v 19 letech jsem se z Hořátve přestěhovala na Komárno k Otakaru Burešovi a začala pracovat v prodejní stáji u Bohouše Starnovského. Měla jsem zde možnost jezdit mnoho typů koní a získala nespočet zkušeností. Zhruba po čtyřech letech jsem měla vážnější pád a na chvíli musela přestat jezdit. Poté jsem začala pracovat na farmě Kuzďas. Mou domovskou stájí však bylo pořád Komárno, kde jsme měli v nájmu stáj pro sedm koní.

Časem nám to ale vzhledem k počtu našich svěřenců přestávalo stačit. Proto jsme se s Otou Burešem rozhodli pronajmout si stáj v Hořátvi, kde bylo více místa, přibližně 20 boxů. Tuto stáj má mimochodem Ota v nájmu dodnes. Na jaře roku 2016 se však vyskytla nabídka, která se neodmítá.

 

Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?

Nachází se tady boxy pro 22 koní, venkovní jízdárna o rozměrech cca 38 x 70 metrů, krytá hala 22 x 45 metrů. Kolotoč na 6 koní, výběhy, mycí box a také solárium. Pro jezdce je pak součástí areálu sociální zázemí, vytápěná sedlovna i kuchyňka.

 

Můžete prozradit něco o historii tohoto místa?

Stáj byla vybudována zhruba před osmnácti lety. Působilo zde mnoho jezdců, jmenovitě třeba Roman Drahota, Petr Švec, Ludvík Jandourek, Kristýna Mikulková, Kamila Kociánová, Jiří Ditl a Pavel Štechr, po kterém jsme stáj přebírali. Od samého začátku šlo o soukromou sportovní stáj, z níž vzešlo několik špičkových sportovních koní. Mimo jiné i nezapomenutelný Casio Karsit, který si ve stáji užívá důchodu doposud.

 

Co je největší výhoda areálu z vašeho osobního pohledu?

Pro mě je velkou výhodou ubytování přímo v areálu, takže nikam nemusím dojíždět. Vše je tu poměrně blízko u sebe - hala, jízdárna, výběhy a sklad sena i slámy. Dále oceňuju i vchod do haly přímo ze stáje, bezpečné boxy a vzdušnou stáj.

 

ČTĚTE TAKÉ: Původně to byl prasečák a pila. Matěj Kotalík vypráví o rodinné stáji

 

Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna doma?

Trávím zde v podstatě veškerý čas, ale alespoň jeden den v týdnu se snažím zajet do Hořátve, pomoci s něčím tam a taky si trochu odpočinout.

Jak vypadají mé dny, to tady nemůžu říct, protože by mně to nikdo nevěřil… Dobře, většinou chodím do stáje kolem půl šesté, vykydám 15 boxů, udělám komplet stáj, nějaké koně pustím do kolotoče nebo do výběhu. Pak začínám jezdit. Nesedlám, nečistím - to obstará ošetřovatelka Jana Hauková, kterou musím pochválit za skvělou péči o naše koníčky. Brigádnice Kateřina Ježková a nová posila týmu Míša Rohanová mně také ulehčí od nějakého toho ježdění nebo lonžování.

Do sezony 2019 mám aktuálně třináct svěřenců. Jezdím kolem sedmi až osmi koní za den - někdy víc, někdy míň. Odpoledne mám poslední dobou hodně trénování a večer nakrmím a znovu obejdu boxy.

 

Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít?

Určitě je to jízdárna, alespoň nějaké výběhy a bezpečné boxy, abych mohla v noci klidně spát. Bez těchto tří věcí bych se neobešla. Vše ostatní už je příjemný komfort, kterého bych se však dobrovolně nevzdala.

 

Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny nebo rekonstrukce areálu?

V letošním roce je v plánu kompletní rekonstrukce výběhů. Téměř po dvaceti letech už nejsou dřevěné ohrady, co bývaly.

 

Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu a co by tam rozhodně nemělo chybět?

Naše stáj je pro mě a mé svěřence v podstatě ideálním místem. Jediné, co mi zde trochu chybí, je možnost lepšího přístupu do terénu. S koňmi jezdíme jen do obory, která je sice rozlehlá, ale už ji mám projetou skrz na skrz. Také bych uvítala možnost větších výběhů pro koně.

 

Foto: Marcel Runštuk





reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE