reklama 11C

Velká červnová cena 2016 ve Velké Chuchli

Více než v jiných letech očekávaným vrcholem letošního osmého dostihového dne v Conseq Parku Velká Chuchle bude 64. Velká červnová cena Erste Factoring, nejdůležitější přípravná zkouška pro blížící se Mercedes-Benz České derby...
01.06.2016 15:08  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz
 
Celkem se tentokrát uskuteční devět dostihů, na startovních listinách je 93 koní a 28 jezdců, úvodní položka, jíž bude premiérový dostih XV. ročníku seriálu Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu, startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Začíná Hra o trumfy

Do samotného Derby zbývajíjen tři týdny a hlavním trialem skoro jako by vše začínalo nanovo. Do 64. Velké červnové ceny Erste Factoring nemíří nikdo z umístěných ve dvou jarních klasických zkouškách a jen jediný z Velké jarní ceny. Z top 10 koní přihlášených do Derby a seřazených podle aktuálního handicapu se v neděli představí pouze dva. Z top 15 adeptů podle předběžných sázkových kurzů jich poběží jen šest. Přesto jsou startovní boxy letošní nejvýznamnější derby-předzkoušky opět plné, přičemž však hned sedm z nedělních účastníků na přihláškách Derby (zatím) nefiguruje, a nabízejí dvě základní varianty, jak to celé dopadne: buď budou dosavadní prognózy postaveny na hlavu, anebo se potvrdí zatím jen tušené dispozice kandidátů.
 
Nejsilnější karty by měl mít v rukou (obhájce vítězství v loňském Derby, nikoliv však ve Velké červnové ceně) Josef Váňa, který na startu trojici synů světového plemeníka číslo jedna Galilea: Alpheus (ž. Andrés, stáj Joly) zvítězil v dosavadních nejpodstatnějších, dvoukilometrových, trialech karlovarské Jarní ceně a mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera, pravý bratr Gr.1 vítěze a plemeníka Rip van Winkleho Timekeeper (ž. Šafář, Statek Blata Český ráj) upoutal projevem při lehkém trojkovém triumfu zkraje května, Urban Joy (ž. Zatloukal, Lokotrans) se sice zatím jen dvakrát umístil, ale jeho matka dokázala vyhrát vytrvalecký Listed dostih v Anglii a pravý bratr opakovaně triumfoval v ultravytrvalecké Gr.3 v Ascotu.
 
Velmi úspěšného blízkého příbuzného má i vítěz třetí kategorie z poloviny dubna Trip to Sydney (ž. Chaloupka, tr. Tůma, Dr. Charvát), jehož polobratr (stejná matka, jiný otec) a zároveň stájový kolega Trip to Rhodos je nejúspěšnějším českým vytrvalcem současnosti, už čtyřikrát zvítězil v dostizích kategorie Listed (Německo, Itálie) a vloni dokázal obsadit čtvrté místo v nejdelším Gr.1 dostihu kontinentální Evropy (francouzská Prix du Cadran).
 
Tři týdny po mosteckém Frankenbergerově memoriálu pokračují v progresu a cestě k vrcholu tehdy druhý Victory Bowl (ž. Krowicki, tr. F. Holčák, UTRIN), třetí Hasan (Man, tr. Vocásková, Zeas Staré Hradiště) a pátý Lamum (ž. Best, tr. Hlavatý, Bernd Nebel), navzdory poslední příčce ze severu Čech a škrtu z derby-přihlášek nastoupí i Shengel (ž. Korečková, tr. Resulov, Ardak Amirkulov).
 
V tomto roce poprvé se na pražské dráze, na níž obě loňská vystoupení vyhrál, objeví sedmý ze slovenské Velké jarní ceny Secretive Lord (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov), nominaci pro start v Derby bude obhajovat syn vynikající čtyřnásobné klasické vítězky Arganty, v obou jarních menších pražských startech medailově umístěný Agricola (Andrésová, tr. Schillová, Syndikát DHVV).
 
Vysloužit si nákladnější dodatečnou přihlášku může půltucet aspirantů. Čtvrtý z Memoriálu dr. Frankenbergera Golden Devil je druhým zástupcem stáje Rabbit Trhový Štěpánov a trenéra Juránka, nicméně jej povede stájová žokejská jednička Martin Laube. Také první žokej trenérky Heleny Vocáskové Jan Rája dal před Hasanem přednost dosud nenominované, ale zároveň ve dvou menších testech neporažené Krasavě (Stanislav Chudáček), triumfy mezi nezvítězivšími mají na kontech Frozen Boson (Demo, tr. Blažková, Joly) a syn prvního českého Gr.1 vítěze Darsalama Villon (ž. Havelková, tr. Růžičková, Orling). Jediným koněm, jehož nedělní prezentaci předcházela účast v prvním dílu české Klasické trojkoruny, je šestý z Velké jarní ceny Eruption (ž. Janáčková, tr. Koplík, MUDr. Dagmar Dostalová), s pouze jednou dostihovou zkušeností pak na start míří Orphanta (ž. Vávra, tr. Záhorová, DS Dolní Moravice).
 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Chovatelského centra Fitmin (III. k., 1200 m): startuje patnáctý ročník seriálu Fitmin Cup, vloni nejúspěšnější stáj DAR zastupuje polosestra vítězky tohoto dostihu z minulého roku Anshoy Argami, předloňský šampión Rabbit Trhový Štěpánov kontruje dvěma reprezentanty.
 
14.30 – Cena festivalu Country Fontána 2016 (IV. k., 1200 m): mezi sedmi nezvítězivšími tříletými na sprinterské trati má jednoznačně vítězné ambice v posledních dvou vystoupeních druhý Viitja.
 
15.00 – Cena Derby klubu (III. k., 1000 m): na nejkratší distanci se představí devět aktérů, sezónu zde zahájí desetiletý matador Bright Sand, jenž tu loňskou odstartoval jedničkovým triumfem v Bratislavě a na pražské dráze už dvakrát kilometrový dostih vyhrál.
 
15.30 – Memoriál Miloslava Nového (hdcp IV. k., 1400 m): po solidní letošní ouvertuře v mílovém handicapu by na kratší trati mohl první životní triumf atakovat Alfa Wolf, opět s podporou vedoucího žokeje šampionátu Jana Ráji, který o minulém víkendu získal celkem pět vítězství.
 
16.00 – Cena projektu Vím, čím krmím (III. k., 1600 m): dobré šance má domácí trojice Lusk a tandem stáje CK Martin Tour Echo Rules s Thailandem, v pětici jejich soupeřů je i talentovaný, avšak často zdravotně laborující My Charlie Man, jenž nyní nastupuje po desetiměsíční odmlce.
 
17.00 – Cena www.velka-chuchle.cz (hdcp V. k., 1800 m, I. odd.): v prvním ze dvou oddělení vyrovnaného středotraťařského handicapu by o čelní příčky měla bojovat i pražská dvojice „W+W“ – Wendelínek a War Horse.
 
17.30 – Cena Hájka (hdcp V. k., 1800 m, II. odd.): ve druhém oddělení, taktéž bez jasnějšího favorita, mohou své zkušenosti využít letos zahajující Montepucini a při nedávné sezónní premiéře sedmá, avšak jen dvě délky za vítězem, Savage.
 
18.00 – Cena Ray of Lighta (IV. k., 2400 m): v poli třinácti nezvítězivších tříletých by měla potvrdit vytrvalecké dispozice, které před měsícem naznačila bronzem v kvalitní třetí kategorii, vnučka legendární Latiny Latigera.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE