reklama 11B

Jarní cena klisen 2016 v Chuchli pro Partyday

Vrcholem letošní třetí kapitoly v Conseq Parku Velká Chuchle byla první z pětice klasických zkoušek, 68. Nikon Jarní cena klisen (1600 m, 550 tis. Kč). V poli třinácti účastnic, z nichž sedm reprezentovalo domácí chov, byla jasnou favoritkou Skara...
08.05.2016 19:46  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
 
...loňská juniorská šampiónka, ve třech startech neporažená.
 
Ilustrační foto Josef Malinovský
 

Partyday potvrdila dubnový výkon

Největší sázková šance Skara (ž. Verner, tr. Tůma, Stáj Charvátová, 1,8:1) se však mezi tři nejlepší neprobojovala a obsadila čtvrtou příčku. Triumf získala svěřenkyně Heleny Vocáskové Partyday (stáj PartyDay CZ, 6:1), která v dubnovém testíku třetí kategorie dominovala s převahou sedmi délek a naznačenou vysokou výkonnost nyní potvrdila i na nejvyšší scéně. Na rychlé dráze dosáhla času 1:38,54, jímž se zařadila na pátou příčku v historii dostihu, 0,64 sekundy za absolutním rekordem Ajanty z roku 1993. Žokej Jan Rája si připsal devátou klasickou výhru kariéry, v samotné české Jarní ceně klisen se prosadil podruhé. Letos si dvojnásobný šampión z let 2004 a 2005 zapsal jubilejní desáté prvenství a upevnil si vedení v pořadí aktuálního šampionátu.
 
O tři čtvrtiny délky druhá skončila vítězka přípravného Deylova memoriálu Sedmikraska (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas, 5:1), jen o půl délky zpět finišovala teprve podruhé v kariéře nastoupivší vítězka dubnového debutu, nejlepší z tuzemských rodaček Venillia (ž. Havelková, tr. Růžičková, Orling, 25:1). Za čtvrtou Skarou získaly dotovaná místa ještě Lacorana (ž. Palík, tr. Horáková, Albert Stolany, 30:1), Efily (ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, LOKOTRANS Slovakia CZ, 7,5:1) a Nicole Megan (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly, 40:1).
 

Další dění:

Otevírací Cenu Fotosoutěže Nikon 2016 (IV. k., 1200 m) pro sebe mezi osmi nezvítězivšími tříletky rozhodla svěřenkyně trenéra Františka Zobala, sázková druhá šance (3,5:1) Moravanka (DS Malá Morávka) s letos popáté vítěznou, dvojnásobnou vítězkou dámského šampionátu Nikon Ladies Cup Martinou Havelkovou.
 
V Ceně Ajanty (III. k., 1400 m) splnil roli favorita (2:1) svěřenec úřadujícího trenéra-šampióna Allana Petrlíka Bulpit (DAR) a pod letos již potřinácté (v ČR popáté) vítězným úřadujícím žokejem-šampiónem Bauyržanem Murzabajevem dosáhl druhého životního triumfu.
 
V Ceně Emont Bohemia (hdcp III. k., 1200 m) stylem start-cíl zaznamenal čtvrté kariérní prvenství pětiletý valach Dixon (tr. Blecha, J+J Votava, 10:1), jeho jezdkyně Jiřina Andrésová v tomto roce triumfovala již počtvrté.
 
Memoriál Jana Košťála (IV. k., 1800 m) pro nezvítězivší tříleté se stal kořistí počtvrté startujícího hnědáka trenérky Heleny Blažkové Frozen Boson (Joly, 12:1), kterého k vůbec prvnímu kariérnímu výdělku dovedl žokej Milan Zatloukal.
 
V Ceně SŠDSaJ (IV. k., 1600 m) pro žákovské a mladé jezdce, první kapitole celoročního seriálu HIPOSPOL Cup 2016, se po čtyřech a půl letech od třetího životního vítězství naplno prosadil favorizovaný (2,3:1) osmiletý valach Johannes Kepler (tr. Mourek, Dr. Leimgruber), v jehož sedle tím nejlepším možným výsledkem odstartovala svou kariéru žákyně Aneta Trnková.
 
Velice slibný potenciál předvedl v Ceně Derby klubu (III. k., 2200 m), při svém druhém životním vystoupení, hnědák Timekeeper (tr. Josef Váňa, Statek Blata Český ráj, 7:1), jenž pod letos prvně v ČR vítězným žokejem Jaromírem Šafářem dominoval velmi lehce o tři a půl délky.
 
Závěrečnou Cenu Bosny (IV. k., 2400 m) proměnil v třetí životní prvenství vloni nadějný tříletek, po roční zdravotní pauze úspěšný rekonvalescent Shahnour Aznavour (Racing Club Salvator), v sedle s úřadujícím vicešampiónem Janem Vernerem splnil roli favorita (2,7:1) a přinesl druhý nedělní triumf trenérovi Allanu Petrlíkovi.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE