reklama 11D

Úspěšní Češi ve FEI žebříčku: Emma de Moussac

ikonka

Nejúspěšnější českou reprezentantkou v seniorské kategorii je ve skocích dle mezinárodního FEI žebříčku Emma Augier de Moussac. Jezdkyně má za sebou jednu z velice úspěšných sezon a doufá, že se jí podaří startovat na WEG. Přinášíme s ní rozhovor…
27.02.2018 13:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Osobně si myslím, že to byla nejlepší a dosud nejúspěšnější sezona, kterou jsem kdy měla.

 

S jakými plány jste do ní vstupovala?

Prodala jsem svého nejlepšího koně Charly Brown (na konci roku 2016). Hodně nadějí jsem tak vkládala do klisny Divy. A ona to zvládla skvěle! Naším hlavním úspěchem bylo mistrovství Evropy. Je to teprve desetiletá klisna (tedy loni devítiletá), takže jsme plánovali opatrně. Začátek sezony při Sunshine Tour měl být jakýmsi testem její kapacity a toho, co zvládne. Po zbytek sezony jsme ji chtěli následně více šetřit a nechtít po ní příliš - aby se mohla psychicky i fyzicky připravit na evropský šampionát a srovnat s těmito náročnými soutěžemi…

 

Co bylo tím největším zážitkem v roce 2017?

V sezoně jich bylo tolik, že snad ani nejde říct, který byl nejlepší.

Možná mohu zmínit ne ten nejlepší, ale ten, který je pro mě největší vzpomínkou z roku 2017. Tím je pro mě vítězství v Eindhovenu v soutěži 150 centimetrů vysoké, která byla zařazena také do Longines žebříčku. Měla jsem problémy v rodině, nechtěla jsem ten víkend vůbec závodit. Ale koně byli už na místě. Tak jsem jela. Ale nezačala jsem vůbec dobře, s jedním mladým koněm mi to nešlo. Nebyla jsem soustředěná. Ale pak jsem jela Divu. Ta byla prostě skvělá. Tolik se snažila nic neshodit, cítila jsem, že dělá vše pro mě. Jednou jsem nepřišla nejlépe, ale udělala vše proto, aby nechybovala. Byl to skvělý zážitek.

 

Co byl pro vás největší úspěch v roce 2017?

Měla jsem tento rok opravdu hodně úspěchů, k nimž počítám jak evropský šampionát, tak každé vítězství, stejně jako všechna dobré umístění v Grand Prix. Povedlo se toho opravdu hodně.

 

Jste aktuálně nejlepším Čechem dle FEI žebříčku. Jak si ceníte tohoto postavení?

Hodně to pro mě znamená. Zvlášť proto, že jak asi většina víte, jezdím za Českou republiku jako poctu mému dědečkovi. On je osobou, která mě opravdu hodně podporovala od počátku mé jezdecké kariéry. V roce 2017 bohužel zemřel, ale těsně před jeho smrtí jsem se poprvé stala dle FEI žebříčku nejlepší českou jezdkyní. Byl extrémně pyšný. Takže pro mě to má hned dva důvody a moc si toho vážím.

 

Podle čeho vybíráte, kde budete startovat? Co je to hlavní?

Hlavní je každopádně povrch. Pokud není v pořádku, nemám problém sbalit celý kamion a vyrazit domů. Nikdy bych nechtěla riskovat zdraví mých koní.

Také nechci, aby moji koně museli pořád cestovat. Pokud jedeme někam dál, snažím se tam setrvat delší dobu nebo o týden později startovat na blízkých závodech.

 

Kde se vám závodí nejlépe?

Každopádně Dublin. Je tam skvělá atmosféra, jednoduše skvělé.

 

Prozraďte nám něco o svém nejlepším koni.

Diva je letos desetiletá klisna z No Limit x Ticallux Verte. Je opravdu výborná, má ráda, když si jí člověk všímá a věnuje se jí. Ráda se mazlí. Ale jakmile se na ni dá sedlo, úplně se změní. A když je v aréně, chce pro mě udělat cokoliv. Je to určitě nejchytřejší a také nejtalentovanější kůň, kterého jsem dosud sedlala.

 

Čeho byste s ní chtěla dosáhnout?

Doufám, že se mi podaří kvalifikovat na Světové jezdecké hry (WEG) a můj opravdu velký sen je startovat na olympiádě.

 

Koho budete sedlat další sezonu?

Měla bych mít k dispozici několik nových koní od majitelů, jejich počet se může v průběhu sezony měnit. Takže sama přesně nevím. Aktuálně jsou u mě ustájeni koně Diva, Chacco Dia, Kanonja, Brighton Bay, Bella Brown, Hind a Courage.

 

Jaké máte plány do sezony a co by mělo být vrcholem?

Doufám, že moje klisna Chacco Dia bude schopná postoupit o úroveň výš a budu tak mít dva koně do těžkého skákání, společně s Divou. Pro ostatní koně neplánuji nic speciálního, budou se účastnit soutěží na závodech úrovně 2* až 5*.

Doufám, že budu moci po Divě chtít opět něco více, bude jí letos deset let. Ale budu se ji snažit šetřit, aby měla případně vhodnou formu na Světové jezdecké hry, kdyby to vyšlo.

 

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }