reklama 11B

Pět jezdeckých disciplín při festivalu CHIO Cáchy

Snad nejznámějším jezdeckým festivalem je CHIO, které se už od roku 1924 koná v německých Cáchách. Letošní mítink startuje v pátek 14. července a postupně představí pět disciplín od voltiže přes skoky, drezuru, všestrannost po spřežení…
12.07.2017 11:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

Historie jezdeckého svátku v Cáchách sahá do roku 1924, kdy se konal jeho první ročník. Věděli jste, že zkratka CHIO (Concours Hippique International Officiel) znamená, že se jedná o jezdecké závody ve více disciplínách, v nichž se pojedou i týmové soutěže neboli Poháry národů? 

Letošní program nabídne soutěže ve voltiži CVIO, parkurovém skákání CSIO, drezuře CDIO, všestrannosti CICO a spřežení CAIO.
 
První na řadu přijde voltiž, která celou událost otevře. Závodit se bude ve dnech 14. – 16. července. Pořadatelská země má ve voltižní reprezentaci řadu špičkových sportovců. V roce 2016 vyhrála týmovou soutěž CVIO Francie, ale Němci ovládli skupiny i jednotlivce v ženské a mužské kategorii.
 
Po skončení volžitních soutěží od 18. do 23. července budou probíhat paralelně ostatní disciplíny. Zejména v CDIO, tedy v drezuře lze očekávat, že budou Němci těžko hledat přemožitele. Loni porazili zbytek světa v součtu o bezmála 30 %, která je dělila od druhých Američanů. Navíc Němky Isabell Werth a Kristina Bröring-Sprehe se v individuálně hodnocených úlohách střídaly na první příčce.
 
Také v Poháru národů v parkurovém skákání zvítězili loni domácí jezdci. Ve dvou kolech, tedy osmi jízdách udělali jednu jedinou chybu! I v Grand Prix zůstalo zlato doma, i když trochu překvapivě. Žádná z německých megahvězd národního týmu nevyhrála. Pro první místo si dojel Philipp Weishaupt, který ovšem také není zcela neznámý a letos je podle přihlášek zařazen rovnou do družstva. Grand Prix je mimo jiné součástí prestižního Rolex Grand Slamu.
 
Držitel snad všech titulů, které existují na vrcholové úrovni Michael Jung (GER) zvítězil v jednotlivcích ve všestrannosti. V hodnocení družstev však světu ukázali záda Australané. Vozatajské soutěže ovládli Nizozemci, jako jednotlivec vystoupil na nejvyšší příčku Boyd Exell (AUS).
 
Při pohledu do seznamů startujících, který si můžete prohlednout zde, je jasné, že Cáchy jako Mekka jezdectví, přitahují k účasti na CHIO pravidelně ty nejlepší z nejlepších.
 

Web CHIO včetně výsledků je TADY

 
 

 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE