reklama 11A

Pozitivně testovaný Medina Spirit přišel o vítězství v Kentucky Derby

ikonka

Medina Spirit byl v pondělí kvůli pozitivnímu testu na protizánětlivou látku betametazon diskvalifikován z prvního místa v loňském Kentucky Derby. Jeho trenér Bob Baffert dostal devadesátidenní trest a sankci 7500 dolarů.
21.02.2022 21:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Novým vítězem je původně druhý Mandaloun z vlastního chovu Juddmonte Farm, pro jehož trenéra Brada Coxe a žokeje Florenta Gerouxe se jedná o první úspěch v Kentucky Derby. Mandaloun si díky změně výsledku polepšil o 1,26 milionu dolarů a sumou vyběhaných dotací se přehoupl přes třímilionovou hranici. Na druhou příčku se posunul Hot Rod Charlie před Essential Quality.

Stevardi v Kentucky došli k očekávanému verdiktu devět měsíců po doběhu a více než dva měsíce poté, co Medina Spirit náhle uhynul při ranní práci na závodišti Santa Anita. Příčinou jeho smrti bylo zřejmě srdeční selhání, případ nadále vyšetřuje kalifornská dostihová autorita.

Jakákoli detekce betametazonu během dostihového dne je ve státě Kentucky zakázaná. Tamní pravidla vyžadují vysazení minimálně čtrnáct dní před startem, Medina Spirit měl v krvi 21 pikogramů této látky na mililitr. Baffert původně podání látky svému svěřenci popíral, až po dvou dnech uvedl, že se jedná o pozůstatek léčby ekzému.

Předseda Kentucky Horse Racing Comission (KHRC) Marc Guilfoil odmítl pondělní verdikt komentovat. Pokud se Baffert proti rozhodnutí odvolá, i další instance spadá do působnosti KHRC, která by případ znovu projednala. V platnosti nadále zůstává trest vynesený činovníky Churchill Downs, podle něhož se Baffert nesmí se svými koňmi letos ani příští rok zúčastnit žádného dostihu na tomto závodišti.

Je to teprve podruhé v historii, kdy byl vítěz Kentucky Derby diskvalifikován kvůli pozitivnímu dopingovému testu. Tím prvním byl v roce 1968 Dancer’s Image, v jehož vzorku byl nalezen fenylbutazon. Vítězství bylo přiřknuto Forward Passovi.

Foto: Churchill Downs




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE