reklama 11A

Olga Plachá: ČJF se připojuje k výzvě FEI a ruší všechny březnové akce

ikonka

„Česká jezdecká federace se připojuje k níže uvedené výzvě FEI a s ohledem na riziko nákazy koní agresivní formou herpes viru (EHV-1) až do 28. 3. 2021 ruší všechny sportovní akce,“ sdělila prezidentka ČJF, Ing. Olga Plachá.
02.03.2021 14:22  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Mezinárodní jezdecká federace (FEI) zrušila dne 1. 3. 2021 mezinárodní akce v 10 zemích na evropském kontinentu s okamžitou platností, a to až do 28. března 2021. Toto opatření je kvůli rychlému vývoji velmi agresivního kmene neurologické formy koňského herpesviru (EHV-1), jehož výskyt byl zaznamenán ve Valencii (ESP) a již se objevila jeho ohniska nejméně ve třech dalších evropských zemích.
 
Toto rozhodnutí se vztahuje na všechny disciplíny FEI, ale aby se zabránilo velkému počtu koní současně opouštějících skokové túry na Pyrenejském poloostrově v Itálii a Belgii, které probíhají již několik týdnů, bude těmto konkrétním závodům umožněno pokračovat v jednotlivých „bublinách" pod podmínkou, že na místa nebude povolen vstup absolutně žádným novým koním a nebudou potvrzeny žádné pozitivní případy EHV-1.
 
Dějiště Jumping Tour ve Vejer de la Frontera (ESP), Vilamoura (POR), San Giovanni v Marignanu (ITA) a Gorla Minore (ITA) zavedou přísná veterinární pravidla a budou zde přítomni další veterinární delegáti FEI. Koně budou moci tato stanoviště opustit pouze v případech, budou-li mít úřední veterinární osvědčení od místních veterinárních úřadů. Všichni koně opouštějící tato místa bez této dokumentace budou blokováni v databázi FEI. Je také nezákonné přepravovat koně bez úředního veterinárního osvědčení.
 
Oliva Nova (ESP) už včera odpoledne informovala FEI, že se rozhodla zrušit zbývající plánované soutěže v rámci Mediterranean Equestrian Tour III. Opglabbeek (BEL) rovněž informoval FEI, že v březnu zrušil své akce. Řada zemí, včetně Francie, již zrušila všechny své akce, aby minimalizovala přenos viru.
 
Rozhodnutí, které se vztahuje na závody ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Belgii, Itálii, Rakousku, Polsku, Nizozemsku, Německu a na Slovensku, bylo přijato v souladu s článkem 112.3 Obecných pravidel FEI, který stanoví: Za určitých okolností má generální sekretář pravomoc odstranit jakoukoli soutěž a / nebo akci z kalendáře.
 
„Nebylo to snadné rozhodnutí pozastavit akce kontinentální Evropy, zejména po velkém narušení kalendáře FEI způsobeném pandemií Covid-19,“ řekla generální sekretářka FEI Sabrina Ibáñez, „ale toto ohnisko EHV-1 je pravděpodobně nejvážnější, co se v Evropě v posledních desetiletích objevilo, a naše rozhodnutí je založeno na jasně identifikovaných epidemiologických rizikových faktorech.“
 
„Tento kmen EHV-1 je obzvláště agresivní a již způsobil úmrtí koní a velmi velký počet závažných klinických případů. Musíme udržet naše koně v bezpečí. Jsme si také vědomi, že velké množství koní opustilo místo konání ve Valencii bez oficiálního zdravotního osvědčení, což znamená v neznámém zdravotním stavu. Někteří koně již onemocněli a riziko přenosu z těchto koní je velkým problémem.“
 
"Zrušení těchto soutěží v kontinentální Evropě, s výjimkou probíhajících skokových túr na Pyrenejském poloostrově a v Itálii, omezí počet koní cestujících do zahraničí, a proto snižuje pravděpodobnost přenosu tohoto velmi vážného viru ve stále širším měřítku. Důrazně také doporučujeme, aby dotčené členské federace také zrušily své národní závody. Jsme si velmi dobře vědomi toho, že se jedná o velmi stresující a nepříjemnou dobu a že to může sportovcům, kteří usilují o splnění svých minimálních požadavků způsobilosti (MER) nebo potvrzující výsledky pro OH Tokio, narušit jejich plány, ale hledáme způsoby, jak tyto požadavky MERs po obnovení akcí upravit."
 
FEI si je vědoma toho, že někteří sportovci již dorazili na místa konání závodů nebo jsou na cestě, a přímo kontaktuje všechny ovlivněné sportovce, kteří se přihlásili na závody od nynějška do 28. března 2021.
 
Zdroj: ČJF, FEI
Foto: Josef Malinovský / Jezdci.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE