reklama 11A

Obnovené aleje v Kladrubech symbolicky otevřelo čtyřspřeží se saněmi

ikonka

Začátkem tohoto týdne představil Národní hřebčín Kladruby obnovené jabloňové aleje v okolí stájí Josefov a na Kmínce. Prezentace se zúčastnilo čtyřspřeží starokladrubských běloušů vedené Jiřím Nesvačilem juniorem.
21.12.2022 09:22  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Národní hřebčín Kladruby nad Labem obnovil jabloňové aleje v okolí stáje Josefov a na Kmínce, které jsou součástí Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. 
 
„Obnova historických jabloňových alejí dlouhých 2450 metrů se realizovala od roku 2020 do podzimu 2022. Jedná se o jabloňové aleje pravděpodobně vysazené okolo roku 1925 složené z vysokokmenů starých krajových odrůd. Celkem bylo vysázeno 549 stromů,“ uvedli zástupci Národního hřebčína Kladruby v tiskové zprávě.
 
Na obnovu dohlíželi i památkáři. „Krajině v okolí Josefova byl navrácen její historický ráz, včetně zcela zaniklé třířadé aleje vedoucí od stájí k Labi. Tato polní cesta navíc opět rozděluje obrovské čtyřicetihektarové pole, zcelené v osmdesátých letech minulého století, a tím se krajina přibližuje svou podobou k původním pastevním dílcům,“ řekl Michal Drkula z oddělení památkové péče Krajského úřadu.
 
Z původních alejí se zachovalo asi 40 procent původních, dnes už stoletých stromů. „Snažili jsme se v maximální možné míře zachovat původní stromy. Nechali jsme je odborně ošetřit zdravotním řezem. Jejich stav je stabilizovaný a předpokládám, že by mohly další roky zdárně prosperovat,“ uvedl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek.
 

Nepřehlédněte: Obrazem: Hubertova jízda v Kladrubech. Přes osmdesát skoků a jezírko

 
Stejně jako kdysi byly i nyní vysazovány vysokokmeny, dnes již prakticky nepoužívané. S novými stromky významně pomohli ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích, kde napěstovali dostatečné množství kvalitního výsadbového materiálu ve 39 starých českých odrůdách. Aleje budou mimo jiné sloužit i jako genofond téměř zaniklých odrůd jabloní.
 
„Jabloně byly vysázené v takovém množství, že se domníváme, že mohly sloužit i jako benefit pro zaměstnance hřebčína. Každý dostal určité množství stromů, které mohl sklízet. Část se možná zkrmila ve stájích“ uvedla Ing. Jana Votrubová, vedoucí střediska Správa kulturní krajiny NHK.
 
Jelikož se v Kladrubech stále drží poměrně vysoká sněhová pokrývka, prezentace alejí se mohlo zúčastnit čtyřspřeží starokladrubských běloušů, které zapřahal Jiří Nesvačil junior.
 
Zdroj: tisková zpráva NH Kladruby
Foto: poskytl NH Kladruby a Národní památkový ústav, Státní zámek Slatiňany



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE