reklama 11C

Smutné loučení v Kladrubech. Generale Aversa XLIX musel být uspán

ikonka

Ve věku 26 let byl po zdravotních komplikacích uspán nejstarší plemenný hřebec Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Generale Aversa XLIX. „Patřil k naprosté špičce populace starokladrubských koní,“ uvedli zástupci hřebčína v krátké vzpomínce.
06.10.2022 12:00  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Generale Aversa XLIX musel být ve věku 26 let po zdravotních komplikacích uspán v pátek 23. září. Informace o odchodu tohoto nejstaršího plemenného hřebce v Národním hřebčíně však byla zveřejněna až ve čtvrtek 6. října. 
 
„Jednalo se o jednoho z hlavních pepiniérů kladrubského hřebčína, který byl ve své době lídrem čistokrevného klasického otcovského kmene Generale. Jednalo se o koně, který jak po stránce exteriérové, tak i výkonnostní patřil k naprosté špičce populace starokladrubských koní,“ zmiňuje ve své vzpomínce Národní hřebčín Kladruby. 
 

Čtěte také: Vítěz Velké pardubické Hegnus i vlajkonoš Ota se vrací do Pardubic

 
Jako plemenný hřebec zplodil 48 potomků, z toho 19 hřebců a 29 klisen. Z nich do chovu byli zařazeni 4 plemenní hřebci, a to Generale Pastora III, Generale Ravella IV, Generale Pastorella VII, Generale Albuza XI a 14 jeho dcer. Z toho bylo 12 klisen zařazeno do základního stáda v Kladrubech nad Labem a 2 klisny působí v privátním chovu. Jeden z jeho synů plní ceremoniální službu na královském dvoře v Dánsku.
 
„Při výčtu úspěchů tohoto hřebce musíme rozlišovat jeho dvě kariéry, a to kariéru plemeníka a tu sportovní. Ta je spjata se sportovními úspěchy čtyřspřeží Petra Vozába. Lze uvést vítězství na mistrovství České republiky v soutěži čtyřspřeží v letech 2001, 2004 a 2005, vítězství na mezinárodních závodech spřežení CAI-A v Kladrubech nad Labem v letech 2005, 2006, 2011, vítězství na mezinárodních závodech spřežení CAI-A v Topolčiankách v roce 2009, účast na třech mistrovství světa ve čtyřspřeží včetně Světových jezdeckých her v Cáchách,“ uvádějí zástupci hřebčína.
 

Nepřehlédněte: Zasloužilá kobyla z Kladrub oslavila 28. narozeniny. Dala 14 hříbat

 

Generale Aversa XLIX byl využíván k prezentaci hřebčína i při jiných příležitostech než jenom jako jeden z členů soutěžního čtyřspřeží. Při akcích pořádaných v národním hřebčíně se pravidelně předváděl v různých druzích zápřeží, v rámci Velkých jezdeckých dnů se účastnil jezdecké čtverylky. 
 
Svůj charakter prokázal i při předvedení dvaadvacetispřeží, kde byl zapřažen do prvního vedoucího páru koní. V zahraničí reprezentoval starokladrubské koně na mnoha výstavách a show – například na Equitaně v německém Essenu, ale také na dalších akcích jako jsou Pferd Bodensee Friedrichshafen, Hans Pferd Hamburg, Neustadt Dosse a Mannheim.
 
Zdroj: Národní hřebčín Kladruby
Foto: poskytl Národní hřebčín Kladruby



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE