reklama 11C

Expozice NHK byly pro veřejnost otevřené jen tři měsíce, říká Machek

ikonka

Ředitel NH Kladruby Jiří Machek zhodnotil rok 2020 z pohledu jeho funkce. „Je třeba poděkovat ministerstvu zemědělství za dosavadní podporu, ale i ostatním orgánům státní správy, Pardubickému kraji, okolním obcím a místním občanům,“ uvádí v článku.
03.01.2021 17:44  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Přelom roku je vždy obdobím bilancování, obdobím hodnocení roku uplynulého. Tak, jako jinde, tak i v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem byla sezona 2020 silně ovlivněna protiepidemiologickými opatřeními souvisejícími s nákazou Covid-19. 
 
Ze sedmi měsíců hlavní návštěvnické sezony byly všechny expozice pro veřejnost otevřené jen po dobu tří měsíců, mnoho tradičních akcí jako mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár, Den starokladrubského koně nebo Kladruby naruby se nekonalo. Velmi omezené byly i výjezdy do zahraničí, Mistrovství světa v soutěžích čtyřspřeží bylo na poslední chvíli zrušeno. 
 
„Na druhou stranu se díky maximálnímu úsilí našich zaměstnanců podařil zajistit bez jakýchkoliv omezení základní chod hřebčína, a tím je chov a výcvik starokladrubských koní. Konaly se všechny tradiční chovatelské akce jako jarní a podzimní třídění koní a výkonnostní zkoušky hřebců a klisen. Důkazem pokračující úspěšné spolupráce s královskými stájemi byl v roce 2020 prodej dalších dvou běloušů do dánských královských stájí a dvou běloušů pro švédskou královskou jezdeckou gardu. Oproti plánovanému kalendáři jsme navíc pořádali dvoje jednodenní závody spřežení, a to v Kladrubech nad Labem a v Heřmanově Městci. Přes blížící se druhou vlnu pandemie se podařilo v září uspořádat důstojnou oslavu ročního výročí zápisu na Seznam světového dědictví a plánované mistrovství České republiky v soutěžích spřežení,“ rekapituluje ředitel Národního hřebčína Kladruby, Jiří Machek.
 
„Díky podpoře našeho zřizovatele se v rámci pokračující obnovy Národního hřebčína ve Slatiňanech dokončilo a slavnostně otevřelo nové turistické informační centrum, byla dokončena rekonstrukce kryté jezdecké haly včetně výstavby nové venkovní jízdárny.  V Kladrubech nad Labem úspěšně proběhla rekonstrukce stáje Paddock a realizační fáze obnovy přírodně krajinářského parku Mošnice,“ pokračuje Jiří Machek.
 
V září 2020 skončilo pětileté období udržitelnosti projektu „Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem“. Po rozsáhlé rekonstrukci této památky z let 2014 až 2015 tak během pěti let navštívilo kladrubský hřebčín přes čtvrt milionu návštěvníků. 
 
„Již jeden rok uplynul od zápisu Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na Seznam světového dědictví. Dne 11. února se narodila klisna Esita-76 jako první hříbě roku 2020 v kladrubském hřebčíně. Již tohoto koně a všechny další bude možné označit jako ty, kteří se narodili, byli odchováni a vycvičeni v památce UNESCO. Je třeba poděkovat ministerstvu zemědělství za dosavadní podporu, ale i ostatním orgánům státní správy, Pardubickému kraji, okolním obcím a místním občanům. Velký dík patří všem našim zaměstnancům a v neposlední řadě také všem příznivcům,“ uvádí ředitel NH Kladruby.
 
„Rok 2020 je za námi, všichni vzhlížíme k době, kdy bude nákaza Covid-19 plně zdolána a vše opět poběží normálně jako dřív. Těšíme se na Vás v nadcházející sezóně, která snad již bude pro nás všechny příznivější. Přejeme Vám pevné zdraví a vše dobré do nového roku 2021. Zachovejte nám přízeň,“ dodává Jiří Machek.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE