reklama 11D

Equinews: Svatý Martin ukončil cvalovou i klusáckou sezonu

ikonka

Osmi dostihy v Lysé nad Labem skončila cvalová sezona 2023 v České republice. – Tečku za klusáckou sezonou udělal ve stejný den mítink v Chuchle Areně Praha. – Reportáže z obou akcí přinášíme v dalším pokračování televizního pořadu Equinews.
14.11.2023 21:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Závěrečné dostihy v Lysé: Úspěšné loučení "Wobulla" i double Zedkové

Poslední tečku za dostihovou sezonou 2023 v České republice udělal svatomartinský mítink v Lysé nad Labem. Na populární středočeské dráze se v sobotu 11. listopadu odběhlo osm dostihů a navzdory podzimnímu počasí se sešla solidní divácká návštěva.
 
Mezi poslední letošní tajenky patřilo rozuzlení šampionátu rovinových trenérů. Před závěrečnou sobotou byli ve hře o titul Miroslav Nieslanik, Michal Kalčík a Allan Petrlík. Rozhodnutí přinesl jeden z vrcholů odpoledne, Memoriál Josefa a Jany Rozových na 1700 metrů. Vedoucí muž průběžného pořadí Miroslav Nieslanik poslal na start silnou dvojici Black Dark – Trezy Lady, která si zrežírovala dostih na míru. Po startu razantně převzal vedení tříletý Black Dark a udal svižné tempo, jeho stájová kolegyně Trezy Lady se držela na blízkém třetím místě. 
 
V posledním oblouku cválali oba zástupci stáje MUDr. Evy Nieslanikové na prvních dvou místech. Jako jediná s nimi udržela krok spolufavoritka Decima, ale nejvíce sil měla Trezy Lady, která v sedle s žákyní Annou Lebduškovou zvítězila jistě o 1 3/4 délky a zajistila Miroslavu Nieslanikovi jeho první titul šampiona trenérů. Druhá doběhla Decima před Black Darkem.
 
V Ceně společnosti Tipsport pro dvouleté koně odskakoval jako favorit slovenský ryzák Burstar, ale musel se spokojit s třetí příčkou. Pro suverénní vítězství si doběhl debutující hřebec Pirlo, trénovaný Pavlem Tůmou pro stáj Dr. Charvát. V sedle s Petrem Foretem nadělil druhé Lady Morandi tři délky a naznačil slušný potenciál pro příští sezonu.
 
Kromě žebříčku trenérů se v Lysé nad Labem rozhodlo také o vítězce Ladies Cupu. Nejúspěšnější jezdkyní sezony se stala Martina Havelková, která své šestnácté a rozhodující vítězství získala v sedle své vlastní svěřenkyně Happy Scarlett.
 
Tříletá hnědka stáje Liška Team číhala ve vytrvaleckém Handicapu Radka Zvoníčka na výhodné pozici blízko vedoucích koní a ještě před náběhem do cílové roviny přišla s velkým útokem. V závěru se Happy Scarlett odpoutala o sedm délek, těsný boj o druhé místo pro sebe rozhodla dlouho vedoucí Roxette před Arkadagem.
 
V sobotu se běžel i poslední díl celoroční série Conseq pro české odchovance. Její poslední díl Cena hřebčína Vlachovice na 1700 metrů se stal kořistí tříletého valacha Si Su Henki ze stáje Štráchal. Svěřenec trenéra Tomáše Váni při svém prvním vítězství kariéry jistě o 1 1/4 délky porazil pětiletého New Moona, třetí skončil San Godenzo. V sedle Si Su Henkiho slavila jeden ze dvou sobotních triumfů jezdkyně Petra Zedková.
 
Emotivní podtext měl závěrečný rovinový dostih sezony Memoriál Václava Špačka na 1300 metrů. Ke svému poslednímu startu zde nastoupil třináctiletý veterán Wobull Se Now a pod žokejem Adamem Florianem slavil rozloučení ve velkém stylu. Na špici dlouho pracoval valach Rabbit Garswood a navzdory nejvyšší nesené hmotnosti v poli 69 kilogramů zůstal vpředu až do poloviny cílové roviny. Tam podél bariéry akceleroval právě Wobull Se Now a k obrovské radosti svému týmu už vedení nepustil. Druhé místo brala klisna Micwe a třetí příčku udržel Rabbit Garswood. Wobull Se Now, běhající za Stáj Mirkov – Florian, odchází do penze s bilancí jedenácti vítězství z pětapadesáti startů.
 
Posledními vítězi sezony se stali pětiletý valach Kmotr s žokejem Ondřejem Velkem. V závěrečné Steeplechase Conseq na 4200 metrů se svěřenec Zdeňka Mimry v barvách stáje Melodie Sport dlouho držel na druhém místě za vodícím Dumonem Roclay. Závěrečný finiš načasoval právě včas, aby na cílové čáře svého soupeře o krk zachytil. Třetí doběhla Kubera.
 

Moriah Boko je zpět, při loučení v Chuchle Areně ovládla St. Leger

Bohatý program měl závěrečný mítink letošní klusácké sezony v Chuchle Areně Praha, který obsahoval hned několik vrcholů. Kromě klasického St. Leger a závěrečného dílu Zlatého okruhu se běžely i ročníkové testy a tři klání francouzských klusáků.
 
Do Ceny Českého klusáckého spolku – St. Legeru nastoupila pětice čtyřletých. Jako sázkový favorit přicestoval do Prahy domácí odchovanec Bucephalos Misi, mezinárodní rozměr dala závěrečnému klasického dostihu sezony účast německého Wigand Ecka. Právě svěřenec trenéra Roberta Pletschachera na startu zacválal a iniciativy se chopil amatér Alle Loman v sulce tmavé hnědky Romalie. Ta odtáhla první polovinu 2715 metrů dlouhého dostihu, v rozhodujícím okruhu se však začal tlačit dopředu i Bucephalos Misi.
 
Naopak suverénka jarní části sezony Moriah Boko s Pavlem Vávrou vyčkávala na zadní pozici a tato taktika se ukázala jako správná. Když klisna v posledním kilometru udeřila, dokázal s ní udržet krok jen německý Wigand Eck. Moriah Boko vystupňovala tempo a zvítězila lehce o bezmála čtyři délky v kilometrovém čase 1 minuta 22 sekund a 7 desetin. Wigand Eck uhájil druhé peníze před Bucephalosem Misi.
 
Závěrečnou sedmou částí vyvrcholil i letošní Zlatý okruh. V Ceně Västerbo Stuteri – Velké ceně Sametové revoluce na 2180 metrů se radovali němečtí hosté. Sedmiletá Jasmine Dragon vedená svým trenérem Andreasem Geinederem si poradila s domácí konkurencí, ale v posledních metrech měla plné ruce s novou tváří na českých drahách Zoccoloduro OP. Osmiletý hnědák ztrácel na vítězku jen čtvrt délky. Třetí skončil Perceval, který porazil desetinového favorita Pamina.
 
Německou kořistí se stala i Cena EquiTV – Zimní cena tříletých. Klisna Nena Greenwood s Robertem Pletschacherem zužitkovala v tradičním ročníkovém testu na 2715 metrů svou znalost chuchelské dráhy i konkurence a triumfovala lehce o 3 délky v kilometrovém čase 1 minuta 20 sekund a 2 desetiny. Nejlepším domácím koněm byl druhý Time Break OV, třetí doběhla Iron Lady OV.
 
Ve Velké ceně Praha TV – Velké ceně dvouletých opět demonstroval svůj talent valach Fon Baron ze stáje Sochor s.r.o. V sulce s Elenou Salkovič-Volf se prosadil jistě o 3 délky v kilometrovém čase 1 minuta 18 sekund a 5 desetin. Nejblíže se k němu dostala favorizovaná Västerbo Chilli a trojici nejlepších doplnil Funclub J‘ Eso.
 
Z trojice závěrečných dostihů seriálu Prix du Trotteur Francais pro francouzské klusáky vybíráme osmnáctou část na distanci 2180 metrů, která byla pro jezdce, trenéra a majitele Zdeňka Škobise aspoň částečnou náplastí za Paminovu porážku. Jeho pětiletý valach Intrepide Atout nenašel rovnocenného soupeře a dominoval velmi lehce o 8 délek v kilometrovém čase 1 minuta 18 sekund a 4 desetiny. Druhou příčku si pohlídal Fly Spirit a třetí skončil spolehlivý Embargo d’Ukraine.
 
Foto: Karel Rozboud



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE