reklama 11D

Equinews: Showpower vyhrál v Mostě. V Brně vyvrcholil vozatajský pohár

ikonka

Při posledním letošním dostihovém mítinku v Mostě byli v centru pozornosti dvouletí koně. Cenu zimního favorita ovládl Showpower. V hale brněnské veterinární univerzity proběhlo finále Vozatajského poháru Spolku chovatelů českého sportovního ponyho.
17.10.2023 14:00  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Dvouletí v růžovém vládnou. Novým zimním favoritem je Showpower

Za podzimního počasí, ale před solidní diváckou kulisou zakončil v sobotu 14. října Hipodrom Most svou letošní sezonu. Závěrečný mítink na severočeské dráze obsahoval devět dostihů včetně tří jedničkových. V centru pozornosti byli dvouletí koně.
 
Cena zimního favorita už od konce třicátých let určuje nejlepšího zástupce dvouletého ročníku, který přezimuje jako předběžný favorit klasických dostihů. Letos se konal už její čtyřiaosmdesátý ročník. Na distanci 1600 metrů nejlépe odskočil teprve podruhé v kariéře startující Showpower v sedle se španělským šampionem Borjou Fayosem. Hřebec stáje Statek Blata Český Ráj, který debutoval v polovině září druhým místem ve francouzském Bordeaux, udal solidní tempo a zavedl pole do cílové roviny. Tam se očekávalo, že se k němu začnou blížit favorité San Sebastian a Kudafushi, ale svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové měl stále dost sil a v polovině cílové rovině ještě odskočil. Showpower zvítězil velmi lehce o šest délek. Velký triumf stáje Statek Blata Český Ráj završil na druhém místě stájový kolega Gabon. Třetí příčku získal finišem ze zadních pozic San Sebastian před klisnami Kudafushi a Nuda Veritas.
 
Suverénního vítěze měla i Českomoravská cena na 1400 metrů, poslední velký sprinterský dostih letošní sezony. Od prvních metrů pracoval na špici obhájce loňského vítězství Caucasian s Adamem Florianem a také zástupce stáje The Sons Of Sharpour a trenéra Konstantina Kobzareva dotáhl své sólo do zdárného konce. Čtyřletý hřebec znovu dokázal, že právem platí za mosteckého specialistu a v cíli dominoval o pět délek. Další příčky obsadili tříletí koně. Druhý Devil In Pink se v závěru ubránil velkému náporu finišujících soupeřů a odkázal na třetí místo stájového kolegu vítěze Hidden Colonyho.
 
K sobotním vrcholům patřil i jedničkový handicap Velká podzimní cena primátora města Mostu. Stylem start-cíl zvítězila tříletá ryzka domácího chovu Willemine s Lucií Fialovou. V hřebčíně Napajedla narozená klisna stáje Lokotrans zužitkovala nízkou nesenou váhu 53 kg i výbornou aktuální formu a v závěru odrazila všechny útoky soupeřů. Pořadí za svěřenkyní trenéra Luboše Urbánka bylo velmi těsné. O pouhou hlavu získal druhé místo další tříletek Charpentier, třetí finišovala Whirl Wind Girl a další krátkou hlavu ztrácela čtvrtá Feschanda.
 
Cílová kamera přišla ke slovu i v Ceně statutárního města Teplice na 1600 metrů. Po tuhém boji o nos se radoval pětiletý Summer City s žokejem Petrem Foretem. Hřebec stáje Filip po bojovném výkonu zdolal o rok mladšího Yasánka a doslova decimetry scházely také třetímu Vienna Calling. 
 
Ze zbylého programu pro vás vybíráme ještě Cenu společnosti HC Verva Litvínov, druhý dostih dvouletých na 1600 metrů. V patnáctičlenné sestavě se vyskytlo i několik jmen, která by se možná neztratila v Ceně zimního favorita. V oblouku před cílovou rovinou podklouzla Grace Dee a ztratila jezdkyni Evu Buriánkovou. Kolizní moment však neměl na žádného ze zbylých startujících vliv. V posledních stovkách metrů razantně zrychlil hřebec Zabyak v sedle s Borjou Fayosem a bez nejmenších problémů se odpoutal od pole. Hnědák stáje Joly trénovaný Ingrid Janáčkovou Koplíkovou se prosadil velmi lehce o 12 délek a naznačil, že je koněm pro zapamatování. Druhé místo získal rovněž s přehledem Ellery a pro třetí peníze si doběhla Dancing Light.
 

Brněnské finále Vozatajského poháru SCHČSP rozhodlo šampionech 2023

V sobotu 14. října se v jezdecké hale brněnské veterinární univerzity konalo finále Vozatajského poháru Spolku chovatelů českého sportovního ponyho. Soutěžního mítinku se účastnily čtyři desítky startujících v sedmi kategoriích.
 
V kategorii jednospřeží se sulkami a kočáry pro malé pony do 125 centimetrů kohoutkové výšky hůlkové se mezi juniory nejvíce dařilo Thee Hrabčíkové s Berberis of Kadov, která vyhrála s maximálním počtem 53 bodů i celkové pořadí této seriálové kategorie. Se stejným poníkem v zápřeži se radovala ve finálové soutěži seniorů Ivana Hrabčíková a také ona zcela ovládla celoroční bodování. Stáj Sidah tak zaznamenala hned dvojitý triumf. 
 
Ve čtyřspřeží se konala pouze soutěž seniorských vozatajů, z nichž předvedla nejlepší výkon Sandra Tezourová. Ta zapřahala koně Orion, Míša, Modroočko a Emir. Jelikož v této kategorii bodovali pouze tři vozatajové a vedoucí Pavel Bejček finále nedokončil, tak se stala reprezentantka Hřebčína Viklan Kadov i vítězkou celého seriálu. 
 
Program závodů pokračoval kategoriemi jednospřeží s dvounápravovými kočáry, do nichž mohou být zapřaháni poníci a malí koně do kohoutkové výšky 156 centimetrů. Z juniorů nenašla přemožitele Tereza Bayerová s Astrou. Druhá skončila její stájová kolegyně z Jezdeckého klubu Trojanovice Nikol Valštýnová zapřahující Montyho. V součtech obě jezdkyně měly shodně padesát bodů a jen díky lepšímu umístění ve finále brala hlavní cenu Tereza Bayerová. Kategorii seniorů vyhrála v Brně Monika Jašková s Dennym z Hřebčína HF Velké Hoštice a díky tomu si zajistila i největší bodový zisk v celoročním seriálu. 
 
Velkým vrcholem celého mítinku byly kategorie dvojspřeží. Skvělou výchozí pozici měl Štěpán Stehno s Oldřichem HF a Dashou HF ze Stáje Stehnovi Oldřichov, ale ve finále byl až třetí a celkově obsadil v seriálové tabulce druhý řádek. Třetí skončila Karolína Zápotocká, jež s poníky Bruce Domino a Planck z Malého Údolí předvedla o něco lepší finálový výkon, ale jeden bod jí stále na Štěpána Stehna scházel. Tereza Lampartová z Pony klubu Kobeřice letos ve vozatajském poháru startovala jen třikrát, ale vždy vyhrála a jelikož se do konečného pořadí započítávají pouze tři nejlepší výsledky, tak s maximálními 53 body vyhrála. 
 
Soutěž dvojspřeží seniorů byla také velmi napínavá. K velkému triumfu měl nakročeno Sebastian Švančar s poníky Mersy a Floriánek, jenže ve finále bral tento reprezentant Pony klubu Kobeřice pouze body za druhé místo. Měl tak shodně 50 bodů s Anetou Kočovskou startující s koňmi Ami a VL Bluebery. V její prospěch hrál lepší výsledek z vrcholné soutěže, a tak si z Brna odvážela do Stáje Lovčičky cenu pro vítěze. 
 
Foto: Karel Rozboud



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE