reklama 11A

ČJF reagovala na rozhodnutí Rozhodčí komise v případu Sáry Vingrálkové

ikonka

Česká jezdecká federace reagovala na vyjádření Rozhodčí komise ČOV. Prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá mimo jiné zmínila, že toto vyjádření musí být respektováno. Případ však není definitivně uzavřen, rozhodnutí není pravomocné.
01.03.2021 21:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
„Rozhodnutí o zpětném udělení terapeutické výjimky jezdkyni Sáře Vingrálkové Rozhodčí komisí Českého olympijského výboru musí Česká jezdecká federace respektovat," konstatovali zástupci ČJF v úvodu prohlášení na svých internetových stránkách.
 
„V tomto případě musíme ctít rozhodnutí nadřízeného orgánu. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru se zpětnou platností udělila této jezdkyni terapeutickou výjimku a Česká jezdecká federace nemá možnost, jak toto rozhodnutí zvrátit, i kdyby chtěla,” uvedla prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá. 
 
Podle Plaché bere federace téma dopingu velice vážně a proti zneužívání nepovolených látek postupuje v maximální možné míře. 
 
„Ti, kteří mě znají, vědí, že doping nejen že netoleruji, ale snažím se proti němu maximálně bojovat. Já osobně jsem rovněž pro to, aby ti, kteří se dopingem proviní, dostali maximální možné tresty. Mají být příkladem pro mládež a zvlášť v případě reprezentantů je to velká zodpovědnost. V případě této jezdkyně však řízení o udělení výjimky jde zcela mimo nás,” dodala Plachá. 
 
ČJF pod jejím vedením spustilo ve spolupráci s Antidopingovým výborem velkou edukativní kampaň, která upozorňuje na rizika užívání dopingu nejen jezdci, ale ukazuje i nebezpečí, která hrozí koním. Kampaň začala již na konci loňského roku a poběží v průběhu roku letošního. Do doby, než to opatření vlády umožní, se koná on-line formou. 
 

Otázky a odpovědi v případu jezdkyně Sáry Vingrálkové 

1. Kdo rozhodl o zpětném uznání terapeutické výjimky pro jezdkyni Sáru Vingrálkovou? 
Celý případ prošetřovala a o uznání výjimky finálně rozhodla Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, tedy nejvyšší česká autorita v této oblasti. Česká jezdecká federace nebyla účastníkem žádné fáze řízení o terapeutické výjimce, nemohla se k němu nijak vyjadřovat a musí rozhodnutí Rozhodčí komise Českého olympijského výboru respektovat. 
 
2. Jakou roli v uznání výjimky hrála Česká jezdecká federace? 
Ve věci udělení či neudělení terapeutické výjimky nehrála (a ani nemohla hrát) Česká jezdecká federace roli žádnou. Česká jezdecká federace není a nebyla účastníkem řízení o udělení terapeutické výjimky a nemůže do něj nijak zasahovat. Disciplinární komise České jezdecké federace je však povinna řídit se rozhodnutím Rozhodčí komise Českého olympijského výboru. Musela proto zpětné uznání terapeuticklé výjimky vzít na vědomí a zrušit předběžné opatření, které Sáře Vingrálkové zakazovalo startovat. 
 
3. Je případ definitivně rozhodnut? 
Není, rozhodnutí není pravomocné. Mezinárodní jezdecké a antidopingové orgány se proti tomuto rozhodnutí mohou odvolat k mezinárodnímu soudu do Lausanne zřízeného při Mezinárodním olympijském výboru (tzv. CAS). Samotná Česká jezdecké federace žádné právo na odvolání však v této chvíli nemá. 
  
4. Jak to, že Sára Vingrálková startovala ve Španělsku tak brzy po udělení výjimky? 
Na základě mezinárodní judikatury Disciplinární komise ČJF České jezdecká federace po oznámení Českého olympijského výboru o zpětném udělení výjimky musela zrušit předběžné opatření, které jezdkyni zakazovalo závodit. 
 
Co se týče účasti Sáry Vingrálkové na závodech po oznámení o zrušení předběžného opatření, které jí zakazovalo závodit, je to její záležitost. Pokud byl některý z pořadatelů ochotný ji zaregistrovat pro své závody, děje se tak ve vztahu závodník - pořadatel. 
 
Česká jezdecká federace do toho nezasahuje, stejně tak nemá vliv na to, jak a kde její členové tráví svůj čas. Faktem je, že po udělení terapeutické výjimky a následném zrušení předběžného opatření Sára Vingrálková může na soutěžích startovat. A to od data rozhodnutí o zrušení pozastavení činnosti. 
 
Foto Zenon Kisza
Zdroj: Česká jezdecká federace 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE