reklama 11B

Capivari je na Azurovém pobřeží legenda. Udělal mi radost, říká Váňa

ikonka

Dvousté trenérské vítězství kariéry, ale i řada nových cenných zkušeností. To je dosavadní bilance Josefa Váni mladšího na překážkovém mítinku v Cagnes-sur-mer. "Jsme tady podruhé a ve finále se stále učíme," shrnuje dojmy z francouzské Riviéry.
28.12.2022 11:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Trenér Josef Váňa mladší a žokej Josef Bartoš si během svého druhého působení na překážkovém mítinku v Cagnes-sur-mer již stihli ve Francii vybudovat respekt. Nejznámějším členem výpravy Scuderia Aichner je ale někdo jiný - desetiletý bělouš Capivari.

"Capivari je tady považován za místní legendu, na Azurovém pobřeží se mu vždycky dařilo a má to tady rád. Když s ním ráno trénujeme, každou chvíli na něj někdo volá: Capivari, Capivari! Zná ho prakticky každý," vyprávěl Josef Váňa mladší ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Právě ostřílený syn kultovního supervytrvalce Yeatse se 16. prosince postaral o zatím jediné vítězství barev majitele Josefa Aichnera v rámci letošního mítinku.

 

Čtěte také: Hvězdný sprinter i oblíbenec Alžběty II. Uhynul velký Royal Applause

 

"Ten den mu vyšlo prakticky všechno. Napršelo, byla těžká dráha, navíc na ideální distanci a Pepa Bartoš to skvěle odjezdil. Byl to sice menší dostih, ale udělal mi velkou radost. Navíc to bylo moje 200. trenérské vítězství a pro majitele sedmdesáté v letošní sezoně," poznamenal Váňa.

Mítink v Cagnes-sur-mer má zatím pro české zástupce podobný průběh jako před dvěma lety. "Začátek je vždy náročný. Než se tady koně etablují a zvyknou si na podmínky, zabere to jeden nebo dva starty. Letos je to podobné, jen máme trochu víc smůly, tři koně nám spadli. Věřím ale, že na závěr mítinku ještě nějaké výsledky přijdou a bilance nebude o moc horší než minule. Koně jsou v cajku a také my všichni děláme maximum," hodnotí Váňa.

Italský šampion zároveň přiznává, že realita na francouzské Riviéře je v některých ohledech přece jen odlišná, než původně očekával.

"Jsme tady podruhé a ve finále se stále učíme. Myslel jsem si, že jsme tentokrát přijeli se squadrou, která nebude mít konkurenci, a nakonec je všechno jinak. Je to prostě těžké. I místní říkají, že na letošním mítinku se sešla nebývale kvalitní konkurence," dodává.

Závěry? Možná častější starty v Česku

Váňova francouzská mise se i letos opírá o zkušené matadory, kteří se s Cagnes-sur-mer seznámili již v minulosti. Kromě Sternkranze, Capivariho nebo Lorda Dragona je trenér spokojen i se Suroitem, nedávno získaným paternitním polobratrem L’ Estrana.

"Suroit mě při debutu na mítinku mile překvapil, navzdory tréninkovému výpadku zaběhl výborně. Je vidět, že celý život běhal ve Francii a že mu půda nedělá problém. S ním také míříme vysoko," konstatuje Váňa.

Naopak s mladými koňmi ve větších dostizích neuspěl, mimo jiné i kvůli vysokým penalitám z Itálie. "Budeme proto zvažovat, zda příště v rámci cílenější přípravy na Cagnes-sur-mer nedat při rozběhání s mladými koňmi přednost Česku před Itálií," nastínil Váňa v podcastu na EquiRadiu.

Po deštivých týdnech z první poloviny prosince se v Cagnes-sur-mer výrazně oteplilo, což má mimo jiné za následek i vysychání dráhy. Početná výprava stáje Scuderia Aichner se snaží z příjemných podmínek co nejvíce profitovat.

"V práci to máme nastavené na pohodu a nijak se nestresujeme. Je nás tady s koňmi poměrně dost, takže nám to vychází na tři loty. První zájezd před dvěma lety byl hektičtější, neměl jsem tady takový tým a musel jsem se starat o víc věcí. Teď mám prostor bavit se s lidmi a všechno organizovat. Předloni jsem vstával ve čtyři ráno k počítači a pak jsem odjezdil čtyři nebo pět lotů, teď absolvuji jeden nebo dva. Je to mnohem příjemnější," uzavírá Josef Váňa mladší.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE