reklama 11C

Zdeněk Goščík: Dítěti na poníkovi nemůžete říct, že bude reprezentant

ikonka

Po mnoha letech se Zdeněk Goščík rozhodl ukončit své působení ve Sportovním centru mládeže. „Chci dát prostor mladším, kteří si myslí, že jsou lepší a zkušenější,“ zdůvodnil své rozhodnutí a krátce zavzpomínal na tuto svoji dlouhou životní etapu.
04.11.2020 19:19  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Ve středu 4. listopadu uvedla Česká jezdecká federace na svých internetových stránkách, že po mnoha letech ukončuje své působení na pozici trenéra Sportovního centra mládeže pony Morava Ing. Zdeněk Goščík. „Rádi bychom mu touto formou poděkovali za úsilí, péči a zkušenosti, které mladým nadějím i celému projektu věnoval,“ uvedli zástupci ČJF a současně vyzvali zájemce o tuto pozici, aby se hlásili do 30. listopadu. 
 
Redakce Jezdci.cz oslovila Zdeňka Goščíka s dotazem, proč se rozhodl ukončit své angažmá ve Sportovním centru mládeže, ve kterém působil s několika přestávkami téměř dvě desítky let. „Protože jsem starý. Já si myslím, že je nejvyšší čas. Člověk by měl odejít v plné síle a v plném zdraví a uvolnit místo těm mladším, kteří si myslí, že jsou lepší a zkušenější,“ konstatuje letos osmasedmdesátiletý Zdeněk Goščík.
 
Se Sportovním centrem mládeže spolupracuje od samého začátku. „Začínali jsme za paní Antonie Pellarové, bylo to někdy kolem roku 2001, kdy byly spíš jen takové náznaky, že by něco takového mohlo fungovat. A pak jsme mnoho let trénovali s Janem Pellarem mladé jezdce na velkých koních, o ponících tehdy nebyla žádná řeč. Když se Honza stal ředitelem Zemského hřebčince v Písku, tak již na to neměl tolik času a oslovil jsem Davida Fialku. Následovala spolupráce s Jirkou Hruškou, Jiřím Jelínkem a později se SCM na nějakou dobu přesunulo do Chotěbuze, kde trénoval Zdeněk Žíla. Já jsem pak začal s paní Kateřinou Vašákovou trénovat děti na ponících… – Po roční pauze, kdy SCM pony vedl Pavel Holešovský, jsem opět začal trénovat s Jirkou Hruškou,“ ve zkratce vzpomíná na dlouhé roky trénování dětí na velkých koních i ponících. 
 
Za tu dobu prošly Sportovním centrem mládeže stovky dětí. „Fluktuace je obrovská, možná bych spočítal ty, kteří byli již tehdy úspěšní a aktivně závodí dodnes. Ale jak se říká, je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Jsou samozřejmě tací, kteří u těch koní zůstali a je jich poměrně dost. Každopádně, když mluvíme o Sportovním centru pony, tak nehovoříme o vrcholovém sportu, nelze to brát jako školku pro reprezentanty. SCM pony by mělo dát dětem základ, je pro ty, kteří se chtějí naučit pořádně jezdit. Nemůžete dítěti na poníkovi říct, že bude reprezentant,“ hodnotí Ing. Goščík, jemuž smlouva s SCM končí ke konci roku. Jasno má již i o tom, koho by rád na této pozici viděl do budoucna. „Chtěl bych, aby ve funkci hlavního trenéra pokračoval Jiří Hruška a jeho asistentem byl Jakub Ludvík. Ten má vysokou školu, pět let byl v zahraničí, umí německy a anglicky a výborně jezdí. A nemá to do Frenštátu daleko, tedy pokud SCM bude dál ve Frenštátu,“ podotýká.
 
Zdeněk Goščík v letošním roce vydal knížku „Trénink koně – atleta“ s podtitulem „základy fyziologie“. Zmíněná publikace čtenáře provede od základu fyziologie svalu až po výkonnostní trénink koně. „Za každým sportovním výkonem na jezdeckých soutěžích stojí několikaměsíční trénink koně. S pochopením anatomie a fyziologie koně můžeme docílit optimálního výkonnostního tréninku bez vážnějších dopadů na našeho koňského svěřence. Aby se nám to povedlo, autor knihy Zdeněk Goščík, nás provází od základu stavby svalu, krmení až po trénink koně. Nezapomíná i na téma únavy, a její odstranění, či nepřiměřenou zátěž,“ uvádí se v předmluvě knihy, kterou lze zakoupit např. v e-shopu Koňskéknihy.cz
 
A nemuselo by se jednat o poslední publikaci Zdeňka Goščíka. „Docela rád bych něco dalšího napsal, trochu chystám oprášit Dobeše a chtěl bych oslovit ke spolupráci i Jiřího Pecháčka, abychom vydali další publikaci o tréninku koní,“ prozradil na závěr.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE