reklama 11C

Jízda českého chovu pokračuje. Koněm roku je Gasparini

ikonka

Po tříleté přestávce zaviněné pandemií covidu-19 se v sobotu konal Galavečer českého turfu. Hlavní hvězdou výročních ocenění Jockey Clubu ČR v pražském hotelu Olšanka se stal domácí odchovanec Gasparini, který byl zvolen Koněm roku 2022.
25.02.2023 20:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Hnědák Gasparini v sobotu získal jako první český odchovanec po dvaadvaceti letech titul Koně roku. Vítěz loňského Slovenského derby a obou exfederálních St. Legerů z vlastního chovu majitele Petra Karlíka tak navázal na legendárního krosaře Peruána, který na prestižní ocenění dosáhl v roce 2000.

V barvách stáje Tippler Group s.r.o. běhající Gasparini dokonale Galavečer českého turfu, obnovený po tříleté odmlce zaviněné covidem-19. Kromě hlavního ocenění převzal hřebcův trenér Jan Demele v pražském hotelu Olšanka i poháry pro nejlepšího tříletého hřebce a nejlepšího koně českého chovu.

Syn plemeníka Eagle Top vyrůstal v hřebčíně Napajedla, jehož nejistý osud v posledních dnech řeší tuzemská média.

 

Čtěte také: Bronz s cenou zlata. Stronger Together zviditelnil Česko v Rijádu

 

Mezinárodně nejúspěšnější plnokrevník v českém tréninku Ponntos sice neproměnil nominaci na Koně roku, ale byl vyhlášen nejlepším koněm staršího chovu a obhájil titul šampiona sprinterů.

Kromě Gaspariniho a jeho týmu se sobotní večer nesl ve znamení stájí DS Pegas a Lokotrans, které si rozdělily nejen tituly majitelů sezony. Bílo-červené barvy Jiřího Trávníčka hájili šampionka tříletých klisen Queen Of Beaufay a šampion vytrvalců Vert Liberte, loni oba na českých drahách neporažení.

Lokotrans se může pochlubit nejlepším dvouletým hřebcem Devil In Pink, šampionem krosařů Mr Spexem a také železným Ideal Approachem, který se ve svých deseti letech stal nejstarším šampionem mílařů od roku 1994.

Dva ze tří nejlepších koní na překážkách vlastní Scuderia Aichner SRL. Mezi proutěnkáři dominoval Sternkranz a meranský rekordman L’ Estran byl počtvrté za sebou vyhlášen šampionem steeplerů.

Jiřina Andrésová si převzala ceny za unikátní double vítězky rovinového šampionátu Lázně Poděbrady Cup a BoKaBau Ladies Cupu. Chovatelem sezony je opět Michal Kabelka, jemuž k ocenění dopomohl Talent jako jediný jeho odchovanec na dráze.

Jockey Club ČR udělil hned čtyři Ceny za dlouholetý přínos dostihovému sportu. Získali je někdejší spolužáci a chuchelské legendy Ferdinand Minařík starší a Jaroslav Drlík, in memoriam byl oceněn dlouholetý napajedelský zootechnik a patriot Antonín Černocký. Jiří Odcházel převzal cenu za dlouholetého partnera a sponzora šampionátů Lázně Poděbrady a.s.

 

Vítězové výročních anket Jockey Clubu ČR

 

Kůň roku 2022: GASPARINI, Tippler Group s.r.o., tr. J. Demele.

Nejlepší dvouletý hřebec/valach: DEVIL IN PINK (78 %), Lokotrans, tr. Luboš Urbánek.

Nejlepší dvouletá klisna: SALT MIX (78,3 %), BoKaBau s.r.o., tr. Václav Luka ml.

Nejlepší tříletý hřebec/valach: GASPARINI (80 %), Tippler Group s.r.o., tr. J. Demele.

Nejlepší tříletá klisna: QUEEN OF BEAUFAY (74,6 %), DS Pegas, tr. D. Török

Nejlepší starší kůň: PONNTOS (32,8 %), MUDr. Eva Nieslaniková, tr. M. Nieslanik.

Nejlepší sprinter: PONNTOS (79,7 %), MUDr. Eva Nieslaniková, tr. M. Nieslanik.

Nejlepší mílař: IDEAL APPROACH (51,7 %), Lokotrans, tr. L. Urbánek.

Nejlepší vytrvalec: VERT LIBERTE (68,3 %), DS Pegas, tr. D. Török.

Nejlepší proutěnkář: STERNKRANZ (33,3 %), Scuderia Aichner SRL, tr. J. Váňa ml.

Nejlepší steepler: L’ ESTRAN (60 %), Scuderia Aichner SRL, tr. J. Váňa ml.

Nejlepší kůň v cross-country: MR SPEX (62,3 %), Lokotrans, tr. L. Urbánek.

Nejlepší kůň českého chovu: GASPARINI (81,4 %), Tippler Group s.r.o., tr. J. Demele.

 

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE