reklama 11D

Zájem o jezdecké lekce je v Praze obrovský. V Chuchli mají stále plno

ikonka

To, že v Chuchle Areně Praha funguje Jezdecká akademie, běžný návštěvník akcí nemá šanci zaregistrovat, neboť během nich výuka jízdy na koni zpravidla neprobíhá. Nemá ani žádnou propagaci. Zákazníků je totiž víc, než stíhá uspokojovat.
18.04.2022 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Již déle jak rok vede Jezdeckou akademii v Chuchle Areně Praha Věra Vrubelová. Mezi klienty, kteří mají zájem se naučit jezdit na koni, má jak malé děti, tak i dospělé. Nejednou jejich spolupráce končí koupí vlastního koně.
 
Všechny jezdecké lekce jsou přizpůsobovány individuálním potřebám jezdců, jejich zkušenostem a věku. Součástí výcviku bývá i průprava v základní péči o koně, jeho čištění před i po ježdění, sedlání. K dispozici jsou spolehliví koně, kteří klientům usnadňují začátky v sedle. 
 
„Máme momentálně tři malé a čtyři velké koně. Mezi ty malé počítám i většího poníka Austina,“ říká v úvodu rozhovoru Věra Vrubelová, jež je hlavním instruktorem a zodpovědným zástupcem Jezdecké akademie Chuchle Arena Praha. 
 
Vystudovala Střední odborné učiliště zemědělské v Kladrubech nad Labem obor chovatel koní a jezdec z povolání. Následně pokračovala na Střední školu dostihového sportu a jezdectví, kde absolvovala maturitní obor trenérství dostihových a sportovních koní. Je také absolventkou hiporehabilitační stáže. Déle jak rok pracovala jako pracovní jezdec ve Velké Británii a profesionálním instruktorem jezdectví je od roku 1996. Přes patnáct let pracovala jako zodpovědný zástupce v Jezdecké škole Císařský ostrov v Praze 7, tři roky pak v Jezdecké škole Arcos v Rudné u Prahy.
 
Jak jste se dostala do Chuchle Areny Praha?
S nabídkou práce v Chuchli mě oslovila současná sportovní ředitelka areálu Markéta Šveňková, se kterou se známe už z Císařského ostrova, kde jsem patnáct let působila a ona tam měla ustájené koně. 
 
Můžete prozradit, jaké má Jezdecká akademie v Chuchle Areně Praha zázemí?
Kromě vlastní stáje máme svou menší venkovní jízdárnu. Můžeme také pro výcvik využívat i opracoviště vedle parkurového kolbiště, kde probíhají skokové lekce. Ve stáji je kuchyňka, kde si zákazníci, příp. jejich doprovod může udělat čaj nebo kávu. Během zimních měsíců máme k dispozici velkou jezdeckou halu, ta během letního období slouží jako stáj s turnajovými boxy. Halu využívá i místní střední jezdecká škola a městská policie. Ještě nemohu nezmínit výběhy, které jsou pro naše koně také k dispozici, a to především od jara do podzimu. Nechodí tam při špatném počasí, abychom šetřili jejich povrchy a zůstávala v nich tráva. V takovém případě pak chodí koně do kolotoče.
 
Kdo kromě vás v akademii působí?
Hodiny vodím já a externě dochází trénovat ještě kolegyně Ema Kotianová, která v Chuchli působí už od roku 2019. Pochází ze Slovenska a výcviku jezdců se věnuje již osm let. Momentálně nám vypomáhá s lekcemi ještě Vlaďka Podroušková, což je trenérka, která pracuje jako vedoucí pracovník u Městské jízdní policie Praha. V akademii máme dále ošetřovatele, který se stará o to, aby koně byli nakrmení a vymístovaní. Vodí je také dopoledne do výběhu nebo do kolotoče. 
 
Jaká je provozní doba Jezdecké akademie?
Výcvikové hodiny probíhají od pondělí do soboty, v neděli mají koně volno. Jelikož v areálu do jedenácti hodin probíhají tréninky dostihových koní, se snažíme první hodiny brát až od jedenácti, aby zbytečně nedošlo k úrazům, když by se nějaký z koní lekl. Lekce většinou probíhají od jedné hodiny odpolední do sedmi večer. Většina lidí chce totiž jezdit až po škole či po práci.
 
V Chuchle Areně od loňska pořádáte i příměstské tábory. O ty je také tak velký zájem?
Ano, je obrovský zájem jak od lidí, kteří už přes rok chodí do Jezdecké akademie, tak od dětí, co normálně na koních nejezdí, ale chtěli by takto strávit část prázdnin. Už teď se mi ozývají na letošní rok zájemci. Máme již vypsané termíny a přihlášky otevřeme v květnu. Myslím, že kdyby těch táborů bylo víc, tak se určitě zaplní. 
 
Jaká je kapacita takového příměstského táboru a jak dlouhé jsou turnusy?
Tábory probíhají od pondělí do pátku. Snažíme se, abychom neměli více než dvanáct dětí, aby si všichni zajezdili. S tábory mi pomáhají holky ze střední jezdecké školy, které se věnují dětem hlavně co se týče doprovodných her. Jinak máme kromě jezdecké výuky i teorii, aby děti uměly popsat uzdečku, sedlo a získaly základní znalosti kolem koní. Všechno se snažíme dělat formou her. Děti se učí o koníky i starat. Většinou stráví každý den alespoň půl hodinu v sedle a dvakrát do týdne jdou jezdit ještě podruhé. Zbytek času se o koně starají a učí se teoretické znalosti. Mají také doprovodné hry, malují si táborová trička, aby měly nějakou památku a na poslední den připravujeme jízdu zručnosti. 
 

Čtěte také: Parkury v Chuchli navrhnou špičky v oboru. Proběhne Memoriál Jany Holé

 
Když je o ježdění na koních u vás takový zájem, plánujete nějaké rozšiřování?
Vzhledem ke všem akcím, které probíhají v Chuchli, tak určitě není v plánu zatím akademii dále rozšiřovat. Snažíme se však vyhovět i nově příchozím zákazníkům, kteří třeba ještě nemají pevné termíny. Jakmile někdo z pravidelných návštěvníků onemocní, nebo nemůže přijít z jiného důvodu, tak právě tyto volné hodiny vyplňuji těmi, kteří nemají svůj pravidelný čas na ježdění a musí tak čekat, až se nějaký termín uvolní.
 
Máte tedy většinu dlouhodobých klientů?
Dá se říct, že ano. Myslím, že zájem o jezdectví dlouhodobě roste a lidé se chtějí tomuto sportu věnovat. Hodně dospělých lidí si chce například splnit svůj sen z dětství a chtějí to vyzkoušet. Pak jsou ti, kteří mají i sportovní ambice a chtějí si do budoucna pořídit vlastního koně. U nás se učí základy. Máme dost dětí, které mají cíl absolvovat Zkoušky základního výcviku jezdce a začít závodit. Do budoucna si pak pořídí svého vlastního koně a pak většinou odcházejí, neboť nejsme areál zařízený k tomu, aby zde byli dlouhodobě ustájeni koně pro rekreační či sportovní účely, s výjimkou těch dostihových. V neposlední řadě k nám chodí lidé, kteří už licenci mají a z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou mít vlastního koně. 
 
Jak často zpravidla klienti chodí na lekce?
Nejčastěji lidé chodí jednou až dvakrát do týdne. Mnoho z nich by chtělo docházet častěji, ale jelikož máme opravdu hodně zákazníků, tak jim třeba již nemůžeme vyjít úplně vstříc, jelikož nemáme volné kapacity. 
 
Takže pokud by někdo měl zájem u vás začít jezdit, musí se přihlásit do nějakého pořadníku?
V podstatě ano. Čas od času se nám místo uvolní. Jak jsem již zmínila, někteří si třeba pořídí vlastního koně, nebo někomu přestane vyhovovat stávající termín a vhodnější není k dispozici. Proto třeba odejdou jinam. Takže určitě se nám ozvat mohou. Pokud to bude jen trochu možné, rádi je u nás přivítáme.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE