reklama 11C

Výzvy k rezignaci viceprezidenta ČJF pro sport. Ing. Plachá odpověděla

ikonka

V těchto dnech obdržela prezidentka ČJF, Ing. Olga Plachá, tři otevřené dopisy, v nichž odesílatelé přímo či nepřímo požadují rezignaci viceprezidenta ČJF pro sport Jiřího Skřivana. Po Ladislavu Krulichovi se přidala Jana Rosická a Stanislav Hakr.
17.07.2020 12:38  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Situace kolem termínových změn mezinárodních závodů a související komunikace s viceprezidentem České jezdecké federace pro sport Jiřím Skřivanem vyústila v těchto dnech k opakovaným výzvám k jeho rezignaci. 
 

Ladislav Krulich: Vulgární komunikace není ojedinělým případem

První otevřený dopis zaslal prezidentce ČJF, Ing. Olze Plaché, provozovatel Jezdeckého centra Zduchovice Ladislav Krulich. Jako hlavní problém považuje způsob jednání Jiřího Skřivana s dalšími členy ČJF. „Situace je vážná také z toho důvodu, že tento způsob komunikace a jednání konkrétního člena VV ČJF není rozhodně ojedinělou záležitostí. Máme také oprávněné obavy, že rozhodování a konání některých členů výkonného výboru není vedeno v dobré víře a v zájmu členské základny, nenaplňuje a nerozvíjí jezdecký sport, nenaplňuje a nerozvíjí zejména sport dětí a mládeže. Nesystémové a netransparentní rozhodování výkonného výboru a nekompetence některých členů narušuje atmosféru a práci odborných komisí, sekretariátu ČJF, jednotlivých subjektů a významně ovlivňuje negativní vnímání řízení spolku napříč členskou základnou. Nekompetence, netransparentnost, zákulisní intrikaření, prosazování partikulárních zájmů a nedemokratický způsob řízení bez ohledu na názor odborných komisí vede k postupné deziluzi a demotivaci, je v přímém rozporu se stanovami, smyslem a posláním spolku a jde proti zájmům členské základny. Vrcholem arogance vyplývající z tohoto způsobu řízení VV je absolutně neomluvitelná vulgární komunikace viceprezidenta pro sport, která není ojedinělým případem a stává se již běžnou normou. Vzhledem k výše uvedenému požadujeme okamžitou nápravu této situace. Požadujeme okamžitou rezignaci viceprezidenta pro sport, vzhledem k opakovaně nevhodnému způsobu chování a komunikaci s jednotlivými členy spolku, zástupci pořadatelských subjektů, zaměstnanci spolku, se členy odborných komisí a ostatními členy VV ČJF,“ uvedl Ing. Ladislav Krulich ve svém dopise, který je datován k 8. červenci, ale zveřejněn a zaslán do médií byl o týden později. Zástupce Jezdeckého centra Zduchovice též publikoval obsáhlé vysvětlení situace ohledně změny termínu CSIO Zduchovice.
 

Olga Plachá: Jsme připraveni se s Vámi potkat

Na zmíněný dopis Ing. Krulicha reagovala v pátek 17. července Česká jezdecká federace publikací odpovědi, kterou adresát obdržel ještě před jejím zveřejněním. „Obdržela jsme Váš dopis, ve kterém upozorňujete na nevhodné chování víceprezidenta pro sport, pana Jiřího Skřivana. Výkonný výbor ČJF se neztotožňuje s některými výroky pana Skřivana vůči Vaší osobě, ale nevidím důvod pro napadání práce Výkonného výboru jako celku. Nevím, z čeho vyvozujete své soudy a hodnotíte práci celého VV ČJF jako nesystémovou a netransparentní. Jsme připraveni se s Vámi potkat a konkrétní záležitosti vydiskutovat. Na nekonkrétní prohlášení nemůžeme reagovat,“ uvedla za Výkonný výbor ČJF Ing. Olga Plachá.
 

PSALI JSME: Garantuji pořadatelům maximální možnou součinnost, říká Jiří Skřivan

 

Jana Rosická: Reakcí byly pouze výhružky disciplinární komisí

Dříve než se reakce prezidentky České jezdecké federace objevila na internetu, dorazil na ČJF další otevřený dopis, tentokrát bývalá předsedkyně pony komise ČJF Jana Rosická. V úvodu zmiňuje, že na své odvolání z funkce po více jak pěti letech původně nechtěla veřejně reagovat. Rozhodla se tak právě po publikaci otevřeného dopisu Ing. Krulicha. „Cítím potřebu jej podpořit v tom, že jednání viceprezidenta pro sport bylo opravdu nepřípustné, arogantní a hulvátské. Jeho urážky, kdy mě v telefonu kupříkladu nazval kombajnem, obviňování ze lží a ponižování mě samotnou vedly k myšlence na funkci rezignovat, jelikož takové jednání a přístup jsem opravdu neměla zapotřebí. Emailovou komunikaci mám uloženu na pevném disku v počítači. Ve funkci mě tak udržovala pouze láska k pony sportu a podpora komise, rodičů dětí, funkcionářů. To, že se viceprezident pro sport chová arogantně a nepřípustně jsme taktéž uvedli do zápisu ze schůzky pony komise, konané na příkaz viceprezidenta pro sport a na kterou se ani neobtěžoval nakonec přijít. Reakcí však byly pouze výhružky disciplinární komisí. Jeho manipulativní přístup, kupříkladu ve věci Styl šampionátu byl zcela v rozporu se zájmem pony sportu. Nyní, jako již řadový člen ČJF, bezvýhradně souhlasím s požadavkem Ing. Krulicha na rezignaci viceprezidenta pro sport, jelikož chování a styl, jakým by se měl vrcholný představitel servisní organizace, kterou ČJF je, prezentovat, je zcela v rozporu s tím, jak se současný viceprezident pro sport skutečně chová,“ konstatovala Jana Rosická.
 

Stanislav Hakr: Tolerancí tohoto chování jej potvrzujeme jako normu

Další reakce na sebe nenechala dlouho čekat a k Janě Rosické se přidal i další někdejší člen pony komise ČJF a zároveň spolumajitel společnosti Equiservis, která dlouhodobě podporuje jezdecký sport, Ing. Stanislav Hakr: „Prosím o opakované zvážení akceptovatelnosti chování pana Jiřího Skřivana ve funkci viceprezidenta pro sport ČJF. Tolerancí tohoto chování jej totiž potvrzujeme jako normu. Za mě je toto naprosto nepřijatelné,“ uvádí v úvodu svého otevřeného dopisu. Dále popisuje, že se při několika jednáních s Jiřím Skřivanem setkal v pozici člena pony komise ČJF setkal s „arogantním odmítáním názoru druhého (říkejte si co chcete, uděláme to, jak chci já, jste poradní orgán a klidně vás nechám odvolat apod.),“ dále pak „ s nerespektováním protinázoru od lidí, kteří toho pro svoji konkrétní disciplínu již hodně udělali a díky jimž se něco funkčního vybudovalo, s elementárně nevhodným způsobem komunikace v diskuzi, můžeme mít každý jiný názor ale můžeme ho slušně diskutovat a pak udělat závěr,“ a v neposlední řadě „ s nerespektu k názoru sponzora sportu, hraničící se znevažováním. Argumentace ‚kdyžtak seženu jiného sponzora‘ je v současné situaci ČJF krajně nevhodná. Výsledkem je místo rozvoje fungujícího modelu jeho destrukce, aniž je nahrazen novým, lepším.“ 
 
Stanislav Hakr dále žádá prezidentku ČJF, aby věnovala pozornost těmto informacím a ověřila si je v souvislostech dalších lidí a disciplín. Současně připomíná důvody své dřívější rezignace, v níž písemně uvedl důvody svého rozhodnutí: „Situace, která nastala mezi Komisí a víceprezidentem pro sport je proti mým elementárním představám, jak má komunikace a korektní zacházení s lidmi, kteří to dělají ve svém volném čase a přitom poctivě, vypadat… - …Opakovaně jsem jako člen komise slyšel, a to i osobně od viceprezidenta pro sport, že Komise je pouze poradní orgán, v zásadě může mít názor, jaký chce, ale rozhodne se to stejně tak, jak si myslí Jirka a pokud se nám to nelíbí, že nás nechá odvolat. Mám pocit marnosti času a energie, kterou bych tomu nadále věnoval. Dělal jsem to pro děti na pony, aby to někam směřovalo, aby se vzdělávali, aby se učili pořádně jezdit, a nejen honit na čas a sebe nebo své pony zbytečně někde zranit,“ dodal Ing. Stanislav Hakr.
 
Redakce Jezdci.cz oslovila též Jiřího Skřivana, zda na zmíněné otevřené dopisy chce reagovat. Tuto možnost však odmítl. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE