reklama 11D

Výstavy i "zaříkávač". Koně v akci nabídnou hned několik premiér

ikonka

Přehlídky chladnokrevných klisen, slovenského teplokrevníka, haflinga, ale i překážkový dostih shetland pony, tři národní šampionáty a další bohatý program budou k vidění na letošních Koních v akci. Stěžejní program je naplánován na sobotu 11. září.
30.08.2021 14:55  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Letošní ročník výstavy Koně v akci se na pardubickém závodišti uskuteční o víkendu 11. a 12. září. Stěžejní program z pohledu účasti téměř 200 koní se odehraje v sobotu, kdy bude k vidění i několik premiér a ojedinělých vystoupení. V neděli se pak uskuteční Okresní dožínky, ale ani tady nebude o koně nouze.

Sobotní program na pardubickém závodišti začne už v devět hodin ráno, kdy v paddocku a o malou chvíli později i na obou kolbištích zahájí chovatelské výstavy. Svaz chovatelů chladnokrevných koní připravuje šampionát tříletých chladnokrevných klisen a hříbat plemene norik, slezský norik a českomoravský belgik a prezentaci chovatelského materiálu.

Představí se také hříbata slovenského teplokrevníka a svůj chovatelský program bude mít Český svaz chovatelů haflingů. V rámci výstavy Koně v akci se uskuteční nultý ročník centrálního svodu klisen, které budou předvedeny komisi a zapsány do plemenné knihy. Na svod bude navazovat tradiční šampionát mladých klisen, které budou hodnotit mezinárodní posuzovatelé. Program haflingů bude pokračovat i v neděli.

V sobotu se představí také shetland pony, a to v chovatelských ukázkách a v rámci Shetland pony show, která je součástí Chovatelského poháru Svazu chovatelů shetlandských pony. "Díky spolupráci se Shetland pony race team CZ budou mít návštěvníci výstavy výjimečnou příležitost zažít ve jeho premiéře veřejný překážkový dostih. V exhibici se představí poníci a děti trénovaní Vendulou Hořínkovou z tréninkového střediska Unicorn," vybírá z programu výstavy její manažerka Kateřina Nohavová.

Výstava Koně v akci nabídne také tři národní šampionáty. V sobotu podvečer se uskuteční Mistrovství ČR v těžkém tahu, v neděli dopoledne pak v místním lesíku budou koně soutěžit v rámci Mistrovství ČR v ovladatelnosti s kládou.

"Divácky atraktivní jsou také soutěže v orbě koňmi. V sobotu je na programu už 18. ročník soutěže O ruchadlo bratranců Veverkových, který podporuje obec Rybitví a který bude premiérově doplněn i Mistrovstvím České republiky v orbě," dodává Nohavová. Zajímavé budou i ukázky zemědělských prací s propojením moderní techniky a koňské síly.

Za pozornost jistě stojí i odpolední komponovaný program "Koně v akci" v cílové rovině. V něm diváci uvidí různá plemena koní v rámci rozmanitých dovedností. Namátkou například koňský fotbal, čtyřspřeží starokladrubských vraníků, drezuru s dámou v sedle, westernové ježdění, ukázku výcviku policejních koní, již zmiňovaný překážkový dostih shetlandských pony nebo třeba všestranné dovednosti koní plemene hafling.

Vrcholem programu bude vystoupení "zaříkávače koní" Miloslava Simandla, který do Pardubic přiveze šest koní. S nimi pracuje najednou a v naprosté volnosti. Po klidnějším úvodu se diváci mohou těšit na adrenalinovější druhou polovinu vystoupení. V ní Miloslav Simandl kromě jiného předvádí i skok ve volnosti, při kterém na koních stojí. Úplný závěr programu bude patřit formanské jízdě s krojovaným osazenstvem a ukázkami polních prací. Právě tento bod programu bude pozvánkou na nedělní dožínky.

Kromě rozmanitého sobotního doprovodného programu v podobě projížděk na koních a v kočárech, výstavy hospodářských zvířat či zemědělské techniky nebo zážitkového řemeslného jarmarku Řemesla jinak dojde i na hudební program. Na centrálním podiu vystoupí orchestr při ZUŠ Pardubice Havlíčkova "No Strings Orchestra", dobovou muziku na jarmarku přiblíží Jan Venas.

V kavárně v prostorách Dostihového klubu na hlavní tribuně bude instalována výstava obrazů malíře koní Daniela Havla a na své si přijdou i milovníci psů. Tradiční součástí výstavy je také prezentace regionálních potravin MLS Pardubického kraje, novinkou pak je prezentace malých pivovarů. Ve vestibulu tribuny D návštěvníci výstavy najdou expozice středních odborných škol a budou si moct vyzkoušet i dostihový trenažer, který do Pardubic přivezou z Velké Chuchle.

V neděli 12. září se diváci mohou těšit na tradiční dožínkový program organizovaný Okresní agrární komorou Pardubice doplněný zmiňovaným chovatelským programem plemene hafling, ukázkami zemědělských prací a Mistrovstvím ČR v ovladatelnosti s kládou. K místu konání tohoto mistrovství v místním lesíku se návštěvníci mohou přesunout třeba konibusem.

Vstupenky na sobotní část výstavy jsou již v prodeji na oficiálním webu závodiště. V online prodeji je základní vstupné nabízeno za 180 Kč, na místě pak diváci za vstupenku zaplatí 200 Kč. Děti do deseti let mají vstup zdarma, starší dětí, mládež a senioři pak 90 Kč, resp. 100 Kč na pokladnách v den konání akce. Využít lze také výhodné rodinné vstupné. Na nedělní dožínky je vstup zdarma. Ke vstupu do areálu Pardubického závodiště je nutné pamatovat na aktuálně platná opatření související s doložením bezinfekčnosti.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku a.s.

Foto: Dostihový spolek




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE