reklama 11C

Verner vyhrál Cenu prezidenta, v boji o šampionát je na tahu Florian

ikonka

Nedělní dostihy ve Velké Chuchli patřily díky krásnému počasí a početné divácké kulise mezi nejpodařenější mítinky letošní sezony. Cenu prezidenta republiky vyhrál Dominique, dařilo se i českým stájím v zahraničí.
27.10.2019 20:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Majitel Jiří Charvát, trenér Pavel Tůma a žokej Jan Verner v neděli úspěšně obhájili loňské vítězství v Ceně prezidenta republiky. Horký favorit Dominique v závěru bez větších problémů odrazil útok tříleté Ile Jones a zvítězil jistě o 1 1/4 délky. Třetí doběhla další zástupkyně klasického ročníku That’s My Girl před Barabashem.
 
Verner dlouho trpělivě čekal na chvostu pole, a to i ve chvílích, kdy se původně pomalé tempo na protilehlé rovině přičiněním Ravielly a Portorikose výrazně zrychlilo. Favoritova převaha byla patrná už na začátku cílové roviny, kde měl Verner na rozdíl od většiny soupeřů stále položené ruce.
 
"Ono to ve skutečnosti zase tak snadné nebylo. Dominique je těžko jezditelný kůň, celý dostih průběžně tahá a je docela výzva to ustát. Před cílem na nás přišla Ile Jones, ale ještě jsme měli nějaké rezervy," usmíval se Verner po doběhu.
 

Petr Foret: Jsem vděčný za léta v Pegasu. Potřeboval jsem ale změnu

 
Polobratr blacktype koní My Old Husbanda a Dumnonie zahájil sezonu už koncem března v Mannheimu. Na jaře byl diskvalifikován z druhého místa v Lipsku po pozitivním dopingovém nálezu. V srpnu na sebe upozornil vítězstvím ve dvojkové Ceně společnosti Lokotrans v Karlových Varech a stoupající formu potvrdil pátým místem ve Velké ceně českého turfu při Evropském poháru žokejů.
 
"Bohužel jsme po zranění v práci přišli o loňského vítěze Be Mastera. Proto jsme zkusili Cenu prezidenta republiky s Dominiquem," poznamenal trenér Pavel Tůma.
 
Pro barvy prezidenta Jockey Clubu ČR Jiřího Charváta to bylo po double Mariydiho a triumfech Azteka s Be Masterem už páté vítězství v prestižním dostihu na 3200 metrů, který byl poprvé vypsán v roce 1920 na počest T. G. Masaryka a současný Hrad ho už řadu let ignoruje.
 
Verner dotahuje, ale Florian jezdí i v pondělí
 
Do souboje o jezdecký šampionát neděle nevnesla příliš vzruchu. Vedoucí muž statistiky Adam Florian tentokrát vyšel naprázdno a Verner tak zkrátil svůj odstup na jediné vítězství v poměru 28:27.
 
"Do Slušovic ale nejedu a v Kolesech mám zatím jediného koně, nechám tomu volný průběh," komentoval situaci Verner. Adam Florian se v rámci pondělních dostihů ve Slušovicích představí čtyřikrát.
 

Čtěte také: Subway, Nagano, Trip. Po stopách přelomových výsledků českého turfu

 
Hlavní postavou slunečného odpoledne, které přilákalo do Velké Chuchle početnou diváckou návštěvu, byl Jiří Chaloupka. Nejprve vítězstvími v sedle Petingo Dancera a Paladdia během jedné hodiny vyrovnal svou trenérskou bilanci z loňské sezony a jezdecký hattrick dotáhl na Res Judicatovi v Ceně běloušů CK Martin Tour.
 
Ohlas měl i trojkový úspěch pětileté Lady Hortenzie, která pod Jiřinou Andrésovou udolala o 14 kilogramů více nesoucího Wobull Se Now a dostála svému renomé koně vítězícího pouze v říjnu. Předchozí tři výhry klisny stáje Hořejší Tvrz Chlum nesly data 22. října, 7. října a 21. října.
 
 
Ze zahraničí
 
Pět ze šesti nedělních dostihů v Meranu vyhrály české stáje! Tříletý Grand Sud s Josefem Bartošem jistě triumfoval v grupě 3 Premio Ettore Tagliabue na 3300 metrů před krajanem World Speedem. Českou kořistí se stala také obě listed - Premio Del Prato na 3500 metrů získal pětiletý Au Pied Leve pod Janem Faltejskem a a 3800 metrů dlouhá steeplechase Premio Chiusura nabídla dokonce český doběh "raz-tři" v pořadí Zanini - Northerly Wind - Sternkranz. Trenér Ludvík Haris přidal úspěch v rovinovém programu prostřednictvím Galise a Marcela Altenburgera a tandem Josef Bartoš - Josef Váňa ml. završil svůj hattrick pro Scuderii Aichner SRL díky Broughtonovi.
 
Čtyřletý ryzák Boomboom Kiss ve svém druhém startu v barvách stáje Lokotrans ovládl jedničkový handicap v Hannoveru. V sedle s Bauyržanem Murzabajevem jako největší outsider 2200 metrů dlouhého Preis der BBAG o krátkou hlavu zdolal Northern Rocka. Třetí v těsném finiši doběhl Fort Good Hope.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE