reklama 11D

Vajrychová: Farma Sixta je na Kokořínsku. Máme skvělé terénní podmínky

ikonka

Původně poplužní dvůr panství Nový Bernštejn, který byl postupně přetvořen do dnešní podoby moderní jezdecké Farmy Sixta, slouží nejen Blance Vajrychové k přípravě koní do sportu. Jezdkyně si chválí vybavení, okolní přírodu i přátelskou atmosféru.
18.05.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12A

Areál, kde působí parkurová jezdkyně Blanka Vajrychová se nachází v malé vesničce Obrok na Českolipsku v Libereckém kraji. Majitelem je rodina Sixtova, respektive rodinná společnost FARMA-SIXTA, s.r.o. „Pod tímto názvem subjektu nás můžete potkávat i na jezdeckých závodech. Farma Sixta se nezabývá jen chovem koní, ale také rostlinnou a živočišnou výrobou. Proto je naše stáj plně soběstačná, co se krmivové a stelivové základny týče. Také si vypěstuje veškerý oves, který koním krmíme,“ informuje Blanka Vajrychová v úvodní části rozhovoru, jež je věnován jejímu tréninkovému zázemí, kde již několik let působí na plný uvazek jako jezdkyně.
 
Jak dlouho ve Vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo? 
V této stáji pracuji na plný úvazek třetím rokem. Mé předchozí působiště bylo v JK Roudníky a současně jsem pracovala jako fyzioterapeut v Teplicích a dálkově studovala na vysoké škole. Právě do Roudníků byli od Sixtů posláni mladí koně k výcviku, myslím, že v roce 2018. Nejdříve dvě haflingerské klisny Amediana a Amelina Obrok a pak Royal Banana Obrok. Po návratu koní zpět na Obrok jsme za nimi cca 2x týdně s panem Steinem dojížděli. Zároveň jsem dostala možnost na těchto koních i závodit. Později do této stáje hledali nového jezdce na plný úvazek. Takže práci fyzioterapeuta jsem na nějakou dobu pověsila na hřebík a společně s Benedicem (kůň pana Steina) jsem se přestěhovala na Obrok.
 
Co vše tomu dále předcházelo a které stáje jste za svou jezdeckou kariéru vystřídala?
Moje začátky proběhly v JK Doubravice, přibližně po roce jsme se sestrou přešly k soukromníkovi do Přítkova. Po úrazu, který se stal mojí ségře, rodiče usoudili, že jestli máme pokračovat v ježdění na koni, tak to chce nějaké vedení a přešly jsme do JK Roudníky. Zde nás začal trénovat pan Miloš Stein. Pod vedením pana Steina jsem od svých čtrnácti let a na moji jezdeckou kariéru měl a dodnes má zásadní vliv. Musím říct, že za toto rozhodnutí jsem rodičům moc vděčná, stejně tak i za jejich celkovou podporu.
 
Jaké jsou základní parametry vašeho nynějšího domovského areálu? 
Ve stáji máme 24 boxů. Z toho 8 boxů je větších, jsou snímané kamerami a lze je využít jako porodní. Dále máme mycí box s teplou vodou, sklad krmiv, přípravnu krmení, dvě sedlovny, technickou místnost s průmyslovou pračkou a skladovací prostory pro slámu a seno. V areálu je odchovna hříbat, která má tři oddělení, přičemž v jednom oddělení máme 1-4 hříbata, dle ročníku narození.
V areálu máme kolbiště o rozměrech 30 x 70 metrů, kde je bílý písek s geotextilií. Stejný povrch máme i v nově vybudované kruhovce, která má průměr 19 metrů. Samozřejmostí je technika na úpravu a kropení povrchů.
Jelikož se areál nachází v bezprostřední blízkosti CHKO Kokořínsko, jsou tu skvělé podmínky pro kondiční práci v terénu (písčité lesní cesty, kopce, pole a louky). Kolem celého areálu máme velké výběhy pro všechny koně, které hojně celoročně využíváme.
 
Můžete prozradit i něco o historii tohoto místa? 
Areál si od roku 1992 postupně budují Sixtovi sami – býval to tzv. poplužní dvůr náležející k panství Nový Bernštejn. To znamená, že historicky se tu chovala hospodářská zvířata – krávy, prasata a v minulosti i tažní koně pro potřebu dvora. Za dob socialistického hospodářství tu Sixtovi měli jednoho jezdeckého koně v rámci jezdeckého oddílu zdejšího státního statku. Po Sametové revoluci Sixtovi tohoto koně (jednalo se o teplokrevnou klisnu po 109 Dux) od státního statku odkoupili a pomalu začali přikupovat další koně do sportu. Zároveň s tím postupně začali přestavovat nejprve původní kravín na stáj pro koně, poté vybudovali venkovní jízdárnu, následovalo přestavení bývalého prasečáku na volnou odchovnu hříbat a posledním počinem je letos dokončený lonžovací kruh.
 

Psali jsme: Ivona Butcher hledala stáj s plným servisem. Usadila se u Šoupalů

 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Jako výhodu určitě považuji kolbiště a nově vybudovanou kruhovku. Dále pak prostorné boxy a velké výběhy pro koně a zmíněné terény pro kondiční přípravu koní. Dále oceňuji klid, pohodu a přátelskou atmosféru, která ve stáji panuje a celý náš tým lidí, kteří se pohybují v zákulisí, protože bez nich by to nešlo. Nebo šlo, ale o dost obtížněji.
 
Jedná se o soukromý areál nebo máte ve stáji i klientské koně?
Náš areál je ryze soukromý a neposkytujeme zde žádnou z veřejných služeb. V minulosti tu bylo ustájeno pár koní, ale nyní je již kapacita stáje naplněna našimi vlastními koňmi, tudíž není možné ustájení dále poskytovat. Jedinou službu, kterou poskytujeme je praní koňských věcí. Nejvíce u nás zákazníci perou koňské deky všeho druhu, včetně impregnace. Tato služba je v režii Terky Sixtové.
 
Kolik času zde trávíte a jak vypadá váš běžný program při práci v areálu a s koňmi?
Tím, že v areálu i bydlím, tak času zde trávím dost. Běžný pracovní den začíná v 7:00, kdy se scházíme ve stáji a začíná se krmit a kydat. Okolo osmé jdu jezdit na prvního koně. Okolo 9:00 se koně pouští do výběhu. Přes den jich odjezdím od 4 do 8 koní. Záleží, co je aktuální den v plánu.
 
Kolik místních koní máte nyní ve své péči a jaké jsou jejich hlavní zaměření a cíle?
V areálu máme momentálně 27 koní a dva jsou na cestě. Koně jsou různého věku od loňských hříbat po staré seniorky, které si užívají zasloužený důchod a dělají „chůvy“ v chovném stádě nově narozeným hříbatům. K ježdění máme momentálně 14 koní různých věků a různého stupně výcviku (1 plemenný hřebec haflinga, 3 teplokrevní valaši, 4 klisny haflinga, 6 teplokrevných klisen). Všechny koně připravujeme pod vedením našeho trenéra pana Miloše Steina do skokového sportu. A občas se zúčastníme drezurních závodů.
 
Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
Určitě bych se neobešla bez jízdárny s kvalitním povrchem, stájí s prostornými boxy a výběhy. Jako standard pro přípravu sportovních koní považuji jezdeckou halu, která umožní práci i v nepříznivých klimatických podmínkách.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaká další vylepšení v tomto areálu a cítíte vy osobně potřebu nějaké změny?
Areál se bude rozšiřovat o halu, venkovní boxy a manipulační plochy. Právě se finalizuje byrokratické kolečko k žádosti o stavební povolení a během tohoto roku by se měly rozjet stavební práce. Hala bude mít perfektní rozměry jezdecké plochy 25 x 70 metrů. Hala je jedinou věcí, kterou v areálu momentálně postrádám, především v zimních měsících při přípravě na následující sezónu či při přípravě mladých koní, proto se moc těším až bude postavená a celý areál bude zcela kompletně dokončen.
 
Foto: poskytla Blanka Vajrychová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE