reklama 11C

Původně to byl kravín. Jana Sušánková nyní plánuje kolbiště a halu

ikonka

Plzeňská parkurová jezdkyně Jana Sušánková měla své koně nejprve u rodinného domu. Za velmi důležité považuje prostorné výběhy a kolbiště pro přípravu svých sportovních koní. Výběhy již má, kolbiště je v procesu a touží i po vlastní jezdecké hale.
26.04.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jezdecká stáj PENKO, kde sídlí se svými sportovními koňmi parkurová jezdkyně Jana Sušánková se nachází nedaleko města Švihov v Plzeňském kraji. Majitelem jezdeckého areálu je firma PENKO s.r.o, kterou provozuje sama reprezentantka plzeňské oblasti.
 
„Stáj jsme zakoupili v roce 2018, ale koně jsme do ní stěhovali až po počáteční rekonstrukci na konci roku 2020,“ upřesňuje Jana Sušánková. Areál se rozhodla pořídit proto, že do té doby měla koně ustájené v malé stáji u rodinného domu svých rodičů, kde nebyla možnost rozšíření stáje, vybudování kolbiště a prostorných výběhů.
 
Tento areál má výhodu, že je umístěn v podstatě na samotě za vesnicí a je hned vedle lesa, kde jsou nádherné vyjížďky. „Přímo u stájí máme k dispozici třináct hektarů luk, kde máme zatím vybudováno asi sedm hektarů pastvin. Větší výběhy pro klisny, hříbata, dále výběhy pro sportovní koně a výběhy vybudované speciálně pro sportovní hřebce. Nevýhodou je, že zatím nemáme vybudováno kolbiště, takže příprava mých koní probíhá v terénu a na skokové tréninky musím dojíždět na kolbiště do Trnové. Jízdárnu plánujeme vybudovat v letošním roce. V hlavní stáji máme čtyřiadvacet boxů o velikosti 4,5 x 4 metrů, vytápěnou sedlovnu a solárium. Ve vedlejší budově je volné ustájení klisen s přístupem do výběhu a dále tři boxy,“ popisuje jezdkyně svou stáj a dodává, že ve výstavbě je byt pro budoucího zaměstnance a v letošním roce vybudují druhou sedlovnu a nové sociální zařízení.
 
Stáj je vybudována z klasického kravína, kde dřív bylo ustájeno dvě stě krav. „Když jsme areál koupili, bylo zde původní vybavení kravína, takže počáteční rekonstrukce byla celkem náročná.“ Po vybudování kolbiště se majitelé chystají klasicky nabízet ustájení koní. Nyní stáj slouží pouze k ustájení vlastních koní.
 

Psali jsme: Jana Sušánková: První kůň běhal rovinové dostihy, neskočil ani křížek

 
„Trávím ve stáji hodně času. Ráno přijedu do stáje se synem, nakrmím koně a čekám, až přijede můj otec, aby mohl hlídat malého a já mohla pustit koně do výběhu a místovat boxy. Po poledni jdu pro koně do výběhu a jdu jezdit. Pak už na řadu přichází večerní krmení, ve kterém mě často nahradí otec, abych se mohla věnovat synovi,“ seznamuje Jana se svým tradičním programem ve stáji a při práci ve vlastním zázemí.
 
Nyní má Jana Sušánková ve své péči pouze své vlastní koně. Dva jsou stálé aktivně připravování pro parkurový sport a tři další jsou mladí koně, kteří by letos měli sbírat své první závodní zkušenosti. Poté má k dispozici dva mladé valachy v přípravě na obsedání.
 
Co se týče plánu a dalších rozšíření, tak ta nejdůležitější část zatím chybí, tou je kolbiště. „Bez něj je příprava koní celkem náročná. Další nezbytností pro koně jsou určitě výběhy, bez nich si nedokážu spokojený život koní představit. Rekonstrukce v našem areálu bude probíhat ještě několik let. Plánujeme co nejdříve vybudovat kolbiště a snad se jednoho dne dočkáme i haly,“ zmiňuje své plány plzeňská jezdkyně Jana Sušánková. 
 
Foto: poskytla Jana Sušánková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }