reklama 11A

Německo chystá svou Velkou národní. Na dráze, kde pravidelně září Češi

ikonka

German Grand National se poběží koncem července v Bad Harzburgu, lázeňském závodišti, kam pravidelně jezdí i překážkové stáje z České republiky.
04.02.2019 11:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Ta zpráva bude zajímat i české trenéry. Německá dostihová autorita Direktorium für Vollblutzucht und Rennen minulý týden posvětila vznik nové steeplechase German Grand National, která bude vypsána jako listed s dotací 12 000 eur.
 
Německá verze Velké národní se poběží koncem července v Bad Harzburgu, kde se v loňské sezoně konala polovina ze šestnácti překážkových dostihů na německém území. "Půjde o vrchol našeho tradičního letního mítinku, který letos plánujeme v termínu od 20. do 28. července a bude čítat pět dostihových dnů," řekl listu Goslarsche Zeitung prezident pořádajícího spolku Stephan Ahrens.
 
S distancí 4800 metrů bude "Velká národní" na poměry Bad Harzburgu poměrně dlouhým dostihem. Její podtitul Altes Braunschweiger Jagdrennen odkazuje na steeplechase z roku 1880, kdy se v Bad Harzburgu poprvé běhaly dostihy.
 
V Německu má přitom pojem Velká národní u části diváků negativní podtext. I proto se Ahrens ve svém prohlášení obrátil mimo jiné i na ochránce zvířat. "V kursu našeho dostihu nebude žádný Bechers’ Brook, budou se překonávat jen stávající překážky. Navíc budou startovat jen dobře připravení koně," dodal.
 

Čtěte také: Česká stopa ve Svatém Mořici. Dál vítězí i Minařík, Lukášek a Janáček

 
Německý překážkový provoz je v posledních letech stále více závislý i na účastnících z Česka. Ve třech největších steeplechase loňské sezony se radovali žokej Jan Faltejsek, trenér Pavel Tůma a majitel Jiří Charvát, kteří se prostřednictvím Anakinga prosadili i v Bad Harzburgu.
 
Svou "Velkou národní" mělo v minulosti i závodiště Velká Chuchle, kde se v sezonách 2015 - 2017 konaly tři ročníky. Vítězi dostihu na 4500 metrů s dotací milion korun byli Fafintadenient, Anaking a Capferret.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE