Tragická ztráta pro jezdecký sport: Betty Vyštajnová byla velký talent

ikonka

Obrovský šok zažívá jezdecká komunita, kterou v pondělí 4. září náhle opustila v pouhých 23 letech talentovaná a všestranná jezdkyně Alžběta „Betty“ Vyštajnová. Sportovní úspěchy sbírala již na ponících a patřila mezi největší talenty posledních let.
06.09.2023 13:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  FANCLUB  |  APLIKACE


 
Každý odchod člověka je těžkou ránou pro rodinu, přátele a všechny blízké. Když taková rána přijde nečekaně, a navíc v mladém věku, je o to bolestnější. Těch, kteří se z obrovského šoku po náhlé smrti Alžběty Vyštajnové budou dlouho vzpamatovávat, je opravdu mnoho. Betty byla přes své mládí velmi výraznou osobností jezdeckého sportu a měla kolem sebe spoustu přátel.
 
Mistrovské tituly začala sbírat už jako jezdkyně na pony, a to v parkuru, v drezuře a následně i ve všestrannosti. Ke koním ji přivedla její maminka Martina, která tehdy spolupracovala v parkurovém sportu s Jaroslavem Jindrou. „Od tří let jsem měla možnost starat se o svého vlastního poníka a po složení poníkovské licence se ve sportovním jezdeckém prostředí pohybuji téměř nepřetržitě,” zmínila Betty v jednom z rozhovorů pro web Jezdci.cz na začátku roku 2021.
 
První jezdecké zkušenosti Alžběty Vyštajnové jsou spojené se Zadní Kopaninou. Řadu let pak její domovskou stájí byl Kamenický Dvůr u paní Ilony Heyrovské, kde působila i jako pracovní jezdkyně. Kromě její maminky jí nejvíce zkušeností předávali Jaroslav Jindra, ale také drezurní trenér Alexander Onoprienko, dále pak Jiří Luža nebo Miloslav Příhoda.
 
Z úspěchů na sportovních kolbištích si velmi cenila několika mistrovských titulů, a to jak na oblastní, tak na celostátní úrovni. Celkem získala kolem dvou desítek medailí z různých šampionátů. Dařilo se jí i v rámci seriálových mítinků Zlaté podkovy. V roce 2015 se kvalifikovala jako mladší juniorka na mistrovství Evropy ve všestrannosti.
 

Psali jsme: Alžběta Vyštajnová: Všestrannost vnímám jako nejvíce efektivní sport

 
Koněm, který se stal její srdeční záležitostí, byl valach Elzar. „Dostala jsem ho už jako tříletého a dokázali jsme toho spolu opravdu hodně. Ve všestrannosti i v drezuře jsme společně dosáhli výkonosti ST a na práci s tímto koněm jsem asi nejvíce pyšná,“ uvedla před pár lety při rekapitulaci své dosavadní jezdecké kariéry. Její aktuální stájovou jedničkou byla devítiletá klisna J. Elizabeth, s níž v sobotu 26. srpna absolvovala při noční Velké ceně Ptýrova první parkur stupně obtížnosti T* a těšila se na další společné sportovní úspěchy. 
 
Z jezdectví se postupně pro Alžbětu Vyštajnovou stala profese. Věnovala se práci s mladými koňmi, jejich přípravu do sportu a k prodeji. V tréninku měla také několik lidských svěřenců. Jejím cílem bylo postupně rozšiřovat řady spokojených klientů a poskytované služby stále zlepšovat. 
 
Na mnohé sny se však již nikdy nedostane. Svoji krátkou, ale velmi aktivní pouť životem Betty ukončila v pondělí 4. září. V jezdecké komunitě po ní zůstane prázdné místo a hluboké rány nad jejím odchodem se budou zacelovat jen velmi těžko. Poslední rozloučení se bude konat pouze v úzkém kruhu rodiny a nejbližších přátel. Rodina též prosí širší okruh známých a přátel, aby jí dali čas se vzpamatovat z této těžké rány osudu a věnovali Betty pouze tichou vzpomínku bez oficiálních kondolencí. 
 
Foto: poskytla Alžběta Vyštajnová