reklama 11D

Takzvaní divocí koně osídlili mokřadní louky u Nýřan v Plzeňském kraji

ikonka

Organizace Česká krajina informovala ve středu 8. prosince o tom, že vznikla již desátá rezervace velkých kopytníků v České republice. Takzvané „divoké koně“, jak označuje příslušníky plemene exmoorský pony, vypustili na mokřadní louky u Nýřan.
08.12.2021 17:45  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Exmoorské poníky vypustili ve středu 8. prosince zástupci České krajiny ve spolupráci s Plzeňským krajem na mokřadní louky u Nýřan na Plzeňsku. 
 
V Plzeňském kraji jde o třetí rezervaci velkých kopytníků, tedy nejvyšší počet mezi všemi kraji v České republice. „V Plzeňském kraji se v současné době nachází téměř třetina tuzemských rezervací velkých kopytníků,“ konstatoval Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.
 
Stejně jako v jiných oblastech Česka, také u Nýřan bude úlohou velkých kopytníků péče o cenný biotop. „Janovský mokřad se nachází na místě bývalého rybníka. Je předmětem zájmu ochrany přírody díky spontánnímu vzniku mokřadních společenstev vlivem činnosti bobra. Komplex vlhkých až podmáčených luk s enklávami sušších stanovišť a tůněmi je biotopem či tahovou zastávkou několika ohrožených druhů ptáků, žije zde například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý,“ popsal lokalitu Miloslav Jirků z Biologického centra akademie věd České republiky.
 

Psali jsme: Devět rezervací za šest let. Exmoorští pony již v Česku zdomácněli

 
Skupinu tří divokých koní, které pro rezervaci v Nýřanech bezplatně poskytla ochranářská společnost Česká krajina, převezli na místo pracovníci Zoo Plzeň. Vznik rezervace inicioval a financoval Plzeňský kraj. „Pracovníkům odboru životního prostředí Plzeňského kraje je třeba poděkovat za jejich iniciativu, i za rychlost, s jakou se jim podařilo rezervaci vytvořit. První informativní schůzka se uskutečnila začátkem července a začátkem prosince již divocí koně vyběhli do nové rezervace. Právě rezervace u Nýřan ukazuje, že pokud je dobrá vůle, je pastva velkých kopytníků nejenom efektivní, ale i rychle realizovatelný způsob péče o krajinu,“ zmínil Dalibor Dostál.
 
Rezervace se zároveň stala jednou z výkladních skříní ochrany přírody v regionu. „Exmoorský divoký kůň a pratuři dále zvýší atraktivitu Janovského mokřadu, který se stává symbolem Plzeňského kraje a jeho úsilí o záchranu naší krajiny,“ uvedl náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství, evropských záležitostí a regionálního rozvoje Josef Bernard.
 

Čtěte také: Divokým koním se otevřela celá rezervace Meandry Lužnice na Třeboňsku

 
Dvojici praturů pro nýřanskou rezervaci se ochránci přírody pokusili odchytit již včera, ale neúspěšně.  „Jedna ze samic v milovickém stádě netradičně porodila na podzim, takže je celé stádo v těchto dnech mimořádně plaché a ke zvířatům se nepodařilo přiblížit na vzdálenost, která by umožňovala odchyt,“ vysvětlil Dalibor Dostál.
 
Desítka rezervací v Česku vznikla sedmi let od založení pilotního projektu. „První rezervace velkých kopytníků vznikla v roce 2015 v bývalém vojenském prostoru Milovice. Jsme rádi, že se tento efektivní způsob péče o krajinu v Česku uchytil. V nejbližších měsících by měla vzniknout další rezervace v Krnově v Moravskoslezském kraji, zájem o přírůstky velkých kopytníků nyní mají ochranářské organizace na Slovensku, na Ukrajině nebo v Rakousku,“ doplnil Dalibor Dostál. 
 
Foto: Martin Plíhal
Zdroj: tisková informace ochranářské organizace Česká krajina



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE