reklama 11C

Šťovíčková: Bylo to něco nevídaného. Koupě El Rocca byla jasná volba

ikonka

Jedním z nezapomenutelných koní Miroslavy Šťovíčkové je valach El Rocco. I přes nelehké začátky v sedle tohoto koně si Miroslava splnila své sny a měla možnost startovat na nejvyšší mezinárodní úrovni. Následný prodej označila za nejlepší volbu.
11.11.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Mezi životní koně Miroslavy Šťovíčkové patří bezpochyby dvanáctiletý holandský valach El Rocco. Potomek slavného hřebce Zirocco Blue VDL provedl českou jezdkyni soutěžemi vysokými až 150 centimetrů, což také zmínila v podcastu pro EquiRadio. 
 
„Určitě to nebyl úplně jednoduchý kůň. Co se týká skoku, tak tam nebyl vůbec žádný problém. Spíše trochu horší pro mě bylo samotné dopracování ke skoku a pohyb po parkuru,“ říká Miroslava a doplnila, že El Rocco byl jednoduše nad její síly. V rámci svých možností s ním dokázala maximum a teď už může zářit s někým zdatnějším na lepších kolbištích. 
 
Miroslava Šťovíčková se vydala shánět koně do Belgie, Holandska a Německa. Poté se naskytla možnost nahlédnout do stáje, kde byl právě El Rocco a tam ho hned také vyzkoušela. Po pár skocích bylo jasné, že je to přesně to, co hledala. „Bylo to něco nevídaného, takže to byla jasná volba. Hned jsme si ho tedy odvezli domů. Doma jsme zjistili, že to zase tak jednoduché nebude. Byl problém s opracováním, vzpínal se na zadní v rohu jízdárny a nechtěl moc spolupracovat. Všechny profily u překážek pro něj byly nové, takže ty začátky byly dosti divoké, ale myslím si, že to stálo za to,“ vzpomíná na začátky v sedle nezapomenutelného koně. Nakonec jí však tu práci a čas vrátil, jak jen mohl. 
 
Viditelné zlepšení se dostavilo přibližně po roce. První rok s ním Mirosalva hodně zápasila při vodění ke skokům a valach se hodně bál profilů. Při mistrovství České republiky v Martinicích nastoupili do třetího kola s poměrně dobrým výsledkem, ale poté se El Rocco lekl stojanu v podobě kalíšku od kávy. Postupem času se však od tohoto oprostil a stačilo ho pouze namířit na překážku a on skočil cokoliv. 
 
Společných nezapomenutelných momentů má tato dvojice opravdu mnoho. „Otevřel mi dveře na velké závody, měla jsem možnost startovat ve velkých túrách na mezinárodních závodech. V Polsku jsem s ním dokonce nastoupila do soutěže započítávané do Longines Ranking, kde jsme zapsali pouze jednu chybu. To byl pro mě top výsledek.“ 
 
„Když byl El Rocco desetiletý, tak jsem stála před otázkou, jestli si ho nadále ponechat. Řekla jsem si, že by byla škoda, aby dále nevyužíval své schopnosti a zůstal se mnou na této nižší úrovni. Rozhodla jsem se, že půjde do světa,“ konstatuje jezdkyně. Nejprve ho jezdil Bart Bles, později Jur Vrieling a v této době ho opět sedlá Bart Bles, za což je jeho původní majitelka moc ráda, protože spolu jako dvojice působí velmi klidně a moc jim to spolu sedí. 
 
Miroslava stále ještě sleduje jeho cestu a je s tím velmi spokojená. „Občas nějaká slzička ukápne. Dokonce jsem ho odvážela při prodeji sama a celou cestu zpět jsem probrečela. Jsem však moc ráda, že jsem se takto rozhodla, protože ho teď máme možnost vidět startovat na úplně jiné úrovni závodů, což jsem já mu nabídnout nemohla, takže teď je to takto v pořádku,“ říká spokojeně.  
 
Letos při mezinárodních závodech v Praze proběhlo setkání Mirosalvy Šťovíčkové s Jurem Vrielingem. „Když jsem mu řekla, že jsem jeho původní majitelka, tak byl velmi překvapený, že jsem ho zvládla jezdit pouze já sama bez další pomoci. Potvrdil mi, že jezdecky je to poměrně náročný kůň, ale skokově velmi dobře vybavený,“ dodává Miroslava Šťovíčková v závěru rozhovoru pro EquiRadio.
 
Foto: poskytla Miroslava Šťovíčková
 



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE