reklama 11D

Koně, jako byla Anabel, se hledají těžko, říká Kateřina Kučerová

ikonka

Mezi parkurovou špičkou se již od dětského období pohybuje Kateřina Kučerová, která má na kontě nespočet úspěchů i z mezinárodní scény. Po téměř celou kariéru jí doprovázela nezapomenutelná Anabel Van’t Kathof, kterou v rozhovoru blíže představila.
22.10.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Parkurová reprezentantka pivovaru Svijany Kateřina Kučerová již měla možnost vstoupit do kolbiště s hodně koňmi, ale hluboko do paměti se jí vryla její výjimečná, letos patnáctiletá belgická klisna Anabel Van’t Kathof. 
 
S dcerou hřebce Kashmira van Shuttershof tato jezdkyně prošla všemi věkovými kategoriemi a v jejím sedle prožívala své nejúspěšnější několikaleté období. V nedávné době se bohužel musela rozhodnout pro ukončení její aktivní kariéry, jehož důvodem bylo zranění. 
 
Vzpomenete si na své první společné setkání a čím vás právě Anabel nejvíce zaujala? 
Na Anabel jsme dostali tip od pana Vojtka a s mým tehdejším trenérem Pavlem Hladíkem jsme jí jeli poprvé vyzkoušet do Zduchovic. V té době ve Zduchovicích působil ještě Vladimír Tretera, který byl zároveň její majitel. Hned v první chvíli mě zaujala svým skvělým charakterem, vůbec neřešila jezdecké chyby při najíždění na skok, byla velmi obětavá a energická. I přesto, že jsem v té době neměla zkušenosti s takovýmto typem koní, tak jsem si jí právě pro její bojovnost a ochotu od začátku velice vážila a byla jsem ráda za možnost s ní dále pracovat.  
 
Jak probíhaly vaše společné začátky a kdy se začaly dostavovat první úspěchy? 
Paradoxní je, že od trenéra jsem doporučení na pořízení Anabel nejprve nedostala. V té době mi bylo čtrnáct let a Anabel prokazovala poměrně vysokou náročnost na ježdění. V začátcích to bylo právě z tohoto důvodu trochu krušnější a trvalo to dlouho, než jsme si spolu sedly. Značné zlepšení se dostavilo přibližně po dvou letech, kdy jsme se posunuly mezi juniory a začaly jsme absolvovat vyšší a náročnější soutěže. To byla ta situace, kdy Anabel projevila své výjimečné schopnosti a veliké kvality. 
 
V čem konkrétně vás Anabel jezdecky zdokonalila? Můžete toho využívat i nyní při práci s vašimi valachy King Kongem a E-Vincentem HDH?
Své získané zkušenosti z více než sedmiletého soužití s Anabel mohu nejvíce zužitkovat právě s těmito zmíněnými valachy. Ona byla skutečně velmi specifická a plná energie za všech okolností. Po čase jsem zjistila, že bude pro obě mnohem výhodnější se jí přizpůsobit a nastavit i její individuální tréninkový plán. Přestala jsem se snažit měnit její styl a osobitý projev a myslím, že to fungovalo výborně. V tom mi samozřejmě hodně pomohlo můj aktuální trenér David Fialka, který mi ukázal, jak k těmto více senzitivním koním přistupovat. I toho nyní využívám pří práci s dalšími svými koňmi. 
 

Psali jsme: Díky Fortuně jsem u jezdeckého sportu zůstala, říká Žaneta Pokorná

 
Jak byste jí blíže popsala pro lepší představu? Měla ráda něco speciálního? 
Anabel má v původu velmi kvalitního hřebce Kashmira van Shuttershof a svým projevem připomíná matku Vanessu, s níž úspěšně startovala Denisa Stránská (dříve Bittnerová) za stáj Bioveta. Klisna Anabel není úplně přesným prototypem skokového koně, jelikož měla vždy dost prosedlá záda a z toho důvodu se nejdříve nepředpokládalo, že dosáhne té nejvyšší možné výkonnosti. Tento lehký nedostatek doháněla svou povahou a touhou skákat. Vždy byla mým parťákem, chodily jsme bez problémů do terénu a na ošetřování byla také moc hodná. Jediná její lehce negativní specialita je její nepořádnost v boxe, ale jinak je to naprosto výjimečný kůň. 
 
Zmínila jste, že vás Anabel provázela v průběhu všech vašich věkových kategorií. Kterých společných úspěchů si vážíte úplně nejvíce? 
Už jen to, že jsme spolu strávily tolik závodních sezon považuji za veliký úspěch. Účastnily jsme se dvou juniorských evropských šampionátů a během její poslední sezony jsme absolvovaly i soutěže do 150 centimetrů při národních i mezinárodních závodech. Myslím si, že se těžko hledají koně, kteří jsou schopni vydržet takhle dlouho v nejvyšším sportu. Velmi si vážím také zduchovického vítězství při mistrovství České republiky a dalších hezkých umístění při Velkých cenách Českého skokového poháru. Jeden z posledních parkurů při Grand Prix v Lamprechtshausenu jsme proměnily ve druhé místo, to byl také úžasný zážitek. 
 
Co tedy bylo hlavním důvodem ukončení její aktivní sportovní kariéry? Jaké jsou nyní vaše další plány s touto klisnou? 
Už při posledních závodech se projevil lehký náznak, že je něco jinak. Po pauze a veterinární péči se však vrátilo vše do pořádku a mohly jsme se připravovat na start při republikovém mistrovství na konci sezony 2020. Týden před tím se jí zranění projevilo, celé se to událo nejspíše přes noc v boxe a nikdo jsme nevěděli, čím to mohlo být způsobené. Několik měsíců Anabel strávila na veterinární klinice v Polsku, vyzkoušeli jsme i několik typů speciálního kování, ale nakonec zůstala na boso, její krok se výrazně zlepšil a rozhodli jsme se pro její převezení na pastevní ustájení do Německa. Tyto dny tráví ve stádě s dalšími koňmi na zelených loukách poblíž moře a užívá si svůj zasloužený důchod. Do budoucna se budeme snažit o připuštění a snad se zadaří a budu moci jezdit i jejího potomka.
 

„Jsem zpětně neskutečně vděčná za vše, co mě Anabel naučila a jsem ráda, že jsem nad námi na začátku nezlomila hůl. I přes nesouhlas trenéra jsem se pro její pořízení rozhodla a chybu jsem neudělala," dodává spokojeně Kateřina Kučerová. 

 
Foto: Zenon Kisza, Patricie Mazuchová / poskytla Kateřina Kučerová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE