reklama 11C

Steve Guerdat je mistrem Evropy. V Miláně předvedl výkon z říše snů

ikonka

Finále mistrovství Evropy v parkurovém skákání přineslo v neděli 3. září zajímavý obrat. Zlato vybojoval po neskutečném výkonu Steve Guerdat. Naopak bez medaile odjíždí Švéd Jens Fredricson, který šel do rozhodující soutěže jako lídr.
03.09.2023 19:13  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Bylo to finále hodné seniorského mistrovství Evropy. Špičkoví parkuroví jezdci se v neděli 3. září v Miláně překonávali. Ale jen tři dokázali dokončit rozhodující dvoukolovou soutěž bez chyb, a to byli nakonec ti, kteří brali medaile. Zrekapitulujme si však průběh šampionátu od začátku. 
 
Jeden z vrcholů celé skokové sezony 2023 odstartoval ve středu 30. srpna honebním parkurem do 150 centimetrů, který vyhrál švédský jezdec Jens Fredricson na Markan Cosmopolit. Ten tak jediný pokračoval do dalšího dne s nulou. Ostatním účastníkům se výsledek dosažený v sekundách přepočítával na trestné body. Druhý dojel ve středeční soutěži Švýcar Martin Fuchs s běloušem Leone Jei a třetí Němec Phillip Weishaupt na Zinedayovi.
 
Ve čtvrtek se skákalo přes překážky do 160 centimetrů. Jens Fredricson opět nezaváhal a nadále držel s čistým kontem průběžné vedení. Fuchs se propadl pořadím a na druhé místo se posunul Weishaupt. V top 3 se objevil olympijský vítěz z roku 2012 Steve Guerdat, který v Miláně závodil s klisnou Dynamix de Belheme.
 
Také o den později, tedy v pátek 1. září, byl Fredricson suverénní a udělal další krok k titulu. Hned za něj se ovšem po chybě Weishaupta posunul Guerdat a na průběžné třetí místo postoupil Ir Michael Duffy s Cincou 3. Po třetím kole bylo jasné pořadí týmů. Zlato získali Švédi, stříbro si odváží Irové a bronz patří Rakušanům.
 
Sobota byla odpočinkovým dnem a v neděli šampionát dospěl k finále jednotlivců, které se jelo jako dvoukolová soutěž. Dle rozpisu do kola A postupovalo pětadvacet nejlepších dvojic, do kola B pak dvanáct z nich. Tato dvanáctka finalistů tak během pěti dnů absolvovala pět nesmírně náročných kurzů, z nichž pouze úvodní měl překážky do 150 centimetrů, zbylé čtyři pak už byly postavené na maximální možné výšce.
 
A finále přineslo zásadní obrat na medailových pozicích. Dosavadní lídr Švéd Fredricson udělal chybu v kole A, a následně i v kole B. S osmi trestnými body, jakkoliv je to na pěti těžkých parkurech vynikající výkon, nemohl v takové konkurenci doufat v triumf. Nakonec obsadil „až“ páté místo. 
 
Vítězem se stal Steve Guerdat na Dynamix, který předvedl ve finále dvě čisté jízdy. Navíc neshodil žádnou překážku ani v předchozích dnech. Nechyboval ani Němec Weishaupt a ve správný okamžik se tak vrátil na špičku, když získal titul vicemistra. Třetí příčku obsadil Francouz Julien Epaillard, jenž se s ryzkou Duba idu Cedre po celou dobu držel na dosah stupňů vítězů a v neděli rovněž nezaváhal. 
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE